DOLAR 32,3462 0.27%
EURO 35,1450 0.01%
ALTIN 2.312,381,54
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22908352,70%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gaytancıoğlu, “Süt inekçiliği bitiyor”

Gaytancıoğlu, “Süt inekçiliği bitiyor”

ABONE OL
25 Ağustos 2022 10:38
Gaytancıoğlu, “Süt inekçiliği bitiyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, merkeze bağlı Bosnaköy’de hayvancılık yapan üreticileri ziyaret ederek, hükümetin tarım ve hayvancılık politikalarını eleştirdi.

SÜT İNEKÇİLİĞİ BİTME NOKTASINA GELDİ

Süt inekçiliğinin her geçen gün bitme noktasına geldiğini savunan Milletvekili Gaytancıoğlu, “Çünkü ne sütü üretirse koyun, inek, keçi hepsini 7,5 liradan alıyorlar.
Yeme yüzde 200 zam geldi. Mazota yüzde 300 zam geldi. Bütün girdilerin fiyatı arttı, süt fiyatları da arttı ama yem fiyatları ondan daha fazla artıyor. Bir de yem hammaddelerinin neredeyse tamamına yakın bir kısmı ithal, dünyada da fiyatlar yükseliyor artık süt hayvancılığı yapılamayacak noktaya geldi” dedi.

“BÖYLESİNE POLİTİKALARLA SÜT HAYVANCILIĞI MI YAPILIR?”

Yeme sürekli zam geldiğini ve meraların talan edildiğini belirten Milletvekili Gaytancıoğlu, “Hayvancılıkta maliyetlerin yüzde 70’ini oluşturan buğday, arpa, mısır, soya, buğday kepeği vb. yem hammaddelerini ithal edip döviz ödüyoruz, hatta saman bile ithal ediyoruz.
Böylesine politikalarla süt hayvancılığı mı yapılır. Edirne Bosnaköy’den Sami İmmet en güzel örneği. Süt hayvancılığı yapmıyor, besicilik yaparak ayakta kalmaya çalışıyor” dedi.

“ÇİFTÇİYE DAHA UCUZ YEM VERİLMELİ”

Acilen süte müdahale yapılması gerektiğini belirten Milletvekili Gaytancıoğlu, “Müdahalede yem kısmına lazım. Yem hammaddelerinin ucuzlatılması gerekiyor. Çiftçiye daha ucuz yem verilesinin yollarının bulunması lazım” ifadelerini kullandı.

BİR ÇOK SÜT HAYVANCILIĞI İŞLETMESİ KAPANDI

Bosnaköylü Sami İmmet’in daha önce 70-80 civarı süt ineği olduğunu belirten Milletvekili Gaytancıoğlu, “Şu an 15-20 tane süt ineği kalmış. Çoğu kesime gitti. Ne için kesime gitti? Eti için kesime gitti. Birçok süt hayvancılığı işletmesi kapandı” dedi.
Üretici Sami İmmet de artık süt hayvanı bakmadığını belirterek, “aldığımız para yeme, mazota, işçiliğe ve veteriner hizmetlerine gidiyor. Bize bir şey kalmıyor. Satarken de zorluklar yaşıyoruz” dedi.

 

Salih AKAN

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.