DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20703181,20%
Edirne
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Geleneksel sanatlar hayat bulacak

Geleneksel sanatlar hayat bulacak

ABONE OL
27 Kasım 2021 11:43
Geleneksel sanatlar hayat bulacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rumeli Kültür ve Sanat Akademisi olarak yeniden işlevlendirilen Devecihan Kültür Merkezinin açılışı gerçekleştirildi. Merkezde geleneksel el sanatlarından olan süpürgecilik, mis sabunu, Edirnekari, desenleme, sepet örücülüğü, hüsnühat, çinicilik, kispet saraciye ve saray mutfağı açılan atölyelerde hayat bulacak.

Edirne Valiliği himayesinde Edirne İl Kültür Müdürlüğü’nün çalışmasıyla oluşturulan Devecihan Kültür Merkezi Rumeli Kültür Sanat Akademisi’nin açılışını gerçekleşti. Açılış önce Edirne Belediyesi Halkoyunları ekibi folklor gösterisi sergiledi ve ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Açılış törenine Edirne Valisi Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk, kurum müdürleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

“DEVECİHAN’DA 9 ATÖLYE”

Edirne Valisi Ekrem Canalp Devecihan Kültür Merkezi’nin 550 yıllık geçmişiyle her şeyiyle tarih kokan ve Edirne’nin turizmine en iyi şekilde hizmet edebilecek bir eser olduğunu belirterek, “Bu mekanın içinde var olacak olan atölyeler bizlere Edirne’nin kültürüne ve turizmine ne şekilde hizmet edebileceğinin ip uçlarını verecektir. Bunlardan bir tanesi ıstahat atölyesi, diğeri aynalı süpürge atölyesi, çini işlemeciliği atölyesi, mis sabunu yapım atölyesi, kalem kağıt ve nakkaş atölyesi, Edirne Kari atölyesi, Saray Mutfağı atölyesi, sepet örücülüğü atölyesi, saraciye ve çarıkcılık atölyesi olacak” dedi.

“MAKEDONYA KULESİNİN TERASINDAN EDİRNE İZLENECEK”

Makedon Kulesi’nin Edirne’nin tarihini en iyi şekilde yansıtan müze olarak Edirne’nin turizmine hizmet vereceğini belirten Vali Canalp “Edirne demek Roma kenti demek. Edirne demek Bizans’ında kenti demek. Edirne Osmanlı kenti, aynı zamanda Cumhuriyet kenti. Makedon Kulesi’nin en çarpıcı özelliği burada çıkacak ortaya. O kuleyi tabanından başlayacağız Roma dönemini de yansıtacak, Bizans dönemini de Osmanlı dönemini de Cumhuriyet dönemini de yansıtacak. En üst katında Edirne’nin bütün güzelliklerini seyredebileceğimiz teras katıyla beraber Edirne’nin turizmine katkı sağlayacak bir mekan haline dönecek” dedi.

“MAKEDONYA KULESİ’NİN İHALESİNİ YAPIYORUZ”

TBMM KEFEK Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da tarih ve kültür şehri Edirne’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, “Vakıflar Genel Müdürlüğü eliyle Selimiye Cami’mizin restorasyonuna başlıyoruz. İhalesi gerçekleşti. Yer teslimini de yapıyoruz. İnşallah ibadete ve ziyaretçilere ara vermeden 2025 yılına kadar Selimiye Cami’mizin restorasyonunu tamamlamış olacağız. Yine Vakıflar Bölge Müdürlüğü’müzün eliyle Hasan Sezai Dergahı’nın Edirne Büyük Sinagog’unun restorasyonu tamamladık. Enez Fatih Cami’nin restorasyonunu tamamladık. İnşallah en kısa zamanda da açılışını gerçekleştireceğiz. Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı ve Mustafa Çelebi Cami’nin restorasyon çalışmaları da Vakıflar Bölge Müdürlüğü’müz eliyle devam ediyor. Keşan Hersekzade Ahmet Paşa ve Uzunköprü Muradiye Cami ile Evliya Kasımpaşa Cami’nin restorasyonuna en kısa zamanda başlayacağız. Kültür Turizm Bakanlığı eliyle Makedon Kulesi ve çevre düzenlemesinin restorasyon ihalesini bugün yapıyoruz. Edirne’mize hayırlı olsun. Balkan Savaşları müzesi olarak hizmet verecek olan Hıdırlık Tabyası’nın da restorasyonunu tamamladık. Açılışını en kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Yeni Saray Mutfakları, Kum Kasrı Hamamı, Adalet Kasrı’nın 2022 yılına kadar çevre düzenlemesini tamamlayıp hemşerilerimizin ve ziyaretçilerin hizmetine açacağız. Daha önce müjdesini verdiğimiz, günün teknolojisi ile donatılmış Halk Kütüphanemizle buluşturacağız. 9 bin 800 metrekare kapalı alanı, 40 kişilik cep sineması, 150 kişilik konferans salonu ve kafeleriyle Edirne’miz güzel bir Halk Kütüphanesi’ne kavuşmuş olacak” dedi.

“YÜREKTEN İNANDIĞIM ANLAYIŞLA YORUMLANAN DEVECİHAN”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da “Sultanların Şehri, şehirlerin sultanı Edirne’de ne yaparsanız yapın adeta yakanıza değil gönlünüze taktığınız bir gül gibi orada bütün dünyayı selamlar” “Şehrimizin turizm potansiyeline ciddi katkıları olacağı, yürekten inandığım  yeni bir anlayışla yorumlanan Devecihan Merkezimiz ki burası bir zamanlar Osmanlı Devleti’nde cezaevi olarak kullanılmış bir merkezdi. Şimdi turistik destinasyon haline getirmek. Günü geleceğe taşımak budur. Hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

“DEVECİHAN’I KÜLTÜR ROTASINA DAHİL EDECEĞİZ”

Edirne İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk ise Rumeli Kültür ve Sanat Akademisi ile geleneğin gelecekle buluştuğu kültür, sanat, edebiyat, müzik, tiyatro, gastronominin merkezi haline geleceğini belirterek, “Bununla birlikte, Deveci Han’ı yerli ve yabancı ziyaretçilerimizin kültür, sanat zenginliğimizi bir arada görebilecekleri kültür yolu rotasına dahil etmiş olacağız” dedi.

Konuşmaların ardından kurdele kesimi ile açılışı gerçekleşen atölyeler gezildi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.