DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2047218-2,24%
Edirne
17°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Göçmen hareketliliği yüzde 95 azaldı

Göçmen hareketliliği yüzde 95 azaldı

Edirne Valisi Yunus Sezer, havadan, karadan 24 saat esaslı denetimlerle Edirne’de göç hareketliliği 2022 yılına göre 2023 yılında yüzde 95 azalma söz konusu olduğunu söyledi. Vali Sezer ayrıca, kentte hem yerel hem de ulusal çapta denebilecek 9 organize suç örgütünün çökertildiğini söyledi.

ABONE OL
4 Ocak 2024 18:50
Göçmen hareketliliği yüzde 95 azaldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İlçe kaymakamlarının ve ildeki güvenlik birimi sorumlularının katılımıyla Aylık Güvenlik Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

Edirne Valiliği Toplantı Salonu’nda Vali Yunus Sezer başkanlığında geniş bir katılımla yapılan toplantıda, 2023 yılıyla ilgili olarak neler olmuş bir gözden geçirilerek, 2024 yılında da neler yapılacağı noktasında görüş alışverişinde bulunuldu.

Toplantıdan ardından ise Edirne Valisi Yunus Sezer, gazetecilerle bir araya gelerek 2023 yılında emniyet güçleri tarafından gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.

Edirne’nin, Yunanistan ve Bulgaristan’a komşu kadim bir şehir olduğunu ifade eden Vali Sezer, “Hem kendi nüfusu hem bulunduğu konum nedeniyle ülkemizin Batı’ya açılan kapısı konumunda. Dört adet büyük gümrük kapımız var. Bu gümrük kapılarında da önemli sayıda hem personel, hem insan hem de araç giriş ve çıkışı söz konusu. Geride bıraktığımız 2023 yılında 5 milyon 147 bin 667 araç giriş ve çıkışı söz konusu. Yine yolcu sayısında da 2022’de 13 milyon 692 bin yolcu varken, 2023’te ise 15 milyon 1 yolcunun giriş ve çıkışı söz konusu. Yine kaçakçılık olayları da malumunuz yoğun bir şekilde kaçakçılık gerçekleştirme denemeleri var. Burada da 574 olaya gümrük personelimiz tarafından müdahale edildi ve 2 milyar 41 milyon değerinde kaçakçılık malzemesi ele geçirildi. Geçen yıla göre yüzde 141 oranında bir artış söz konusu” dedi.

“GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞINA KARŞI KARADA VE HAVADA ÖNEMLİ BİR DENETİM MEKANİZMASI OLUŞTURULDU”

Edirne’nin 293 kilometre sınırı olduğunu ve bu sınırda da kaçak geçişlerin engellenmesine yönelik hem geçiş hem de geri itme noktasında engellemelere yönelik olarak özellikle son dört aydır yoğun bir çalışma söz konusu olduğuna değinen Vali Sezer, “Bu noktada da önemli tedbirler alındı. Sınır devriye yollarımızda 244 kilometrelik bir alanda devriye yollarının iyileştirilmesi noktasında çalışmalar yapılıyor ve şu an da devam ediyor. Emniyet, jandarma ve kara kuvvetleri personel sayımızda bir takviye yapıldı. Yaklaşık 50 noktada göçmen kaçakçılığına yönelik tedbirler alındı. Arama noktaları oluşturuldu ve aramalar yapılıyor. Hava denetimleriyle ilgili olarak İHA, helikopter, cayrokopter ve droneler burada görevlendirildi ve 24 saat esasına göre hem karada hem de havada önemli bir denetim mekanizması oluşturuldu. Edirne’miz de göç olaylarında geçen yıla göre yüzde 95 bir azalma söz konusu. Buda son dört ayı dikkate aldığımız zaman her ay yüzde 50 azalarak devam eden bir göçmen hareketliliği söz konusu” dedi.

“NEHİRDE BOTLAR ELE GEÇİRİLDİ, YAKALANAN ORGANİZATÖRLERİN BİRÇOĞU TUTUKLANDI”

Geçen yıl 663 insan kaçakçısının yakalandığını ve bunlardan birçoğunun tutuklandığını belirten Vali Sezer, “Arkadaşlar çok büyük bir mücadele veriyor. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. 484 araç operasyonlarda yakalandı ve bu araçların yüzde 90’ından fazlası fiziki müdahaleyle durduruldu. Nehirde 100’e yakın bot ele geçirildi. Göçmen trafiğini organize eden organizatörlerle ilgili olarak da 663 organizatör yakalandı. Geçen yıl 419 organizatördü. Bunlar adli makamlara sevk edildi ve bunların birçoğu tutuklandı” dedi.

“9 ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜ ÇÖKERTİLDİ”

Vali Sezer, hem yerelde hem de ulusal diyebileceğimiz çapta 9 organize suç çetesinin çökertildiğini belirterek, “Organize suç örgütleriyle ilgili olarak hem yerelde hem de ulusal diyebileceğimiz çapta 9 organize suç çetesine yönelik olarak işlem yapıldı ve bunlar çökertildi. Kaçakçılıkla ilgili olarak 473 şüpheli hakkında adli işlem yapılarak gözaltına alındı. Asayiş suçlarımızda da özellikle mala karşı işlenen suçlar ve kişilere karşı işlenen suçlarda da burası turizm şehri burası sükunetin ve sessizliğin, huzurun şehri Edirne’miz” dedi.

“KİŞİLERE KARŞI İŞLENEN SUÇLARIN ÇOĞU AYDINLATILDI”

Özellikle kişilere karşı işlenen suçlarda yüzde 96 oranında aydınlatma söz konusu olduğuna dikkat çeken Vali Sezer, “Edirne halkımızın, hemşerilerimizin de hem emniyet hem jandarma personellerimize güvenmesi, bizlere güvenmesi ve bu konuda atılması gereken tüm adımların atıldığını bilmelerini isterim. Özellikle kişilere karşı işlenen suçlarda yüzde 96 oranında aydınlatma söz konusu. Suç işleyip aranan şahıslarla ilgili olarak çok büyük çalışmalar yapıldı ve 3 bin 892 kişi bu aranan şahıslardan adli makamlara sevk edilmek üzere arkadaşlarımız tarafından yakalanarak adli makamlara sevk edildiler” dedi.

“UYUŞTURUCUDA, TİCARETTEN ZİYADE KULLANICI SAYISINDA ARTIŞ VAR”

Geçen yıl bin 567 kişiye uyuşturucudan işlem yapıldığını belirten Vali Sezer, “Narkotik suçlarla ilgili olarak ilimiz hem sınır ili olması hasebiyle hem de metropole yakın olması sebebiyle özellikle uyuşturucu da kullanıcı yani ticaretten ziyade kullanıcı sayısında bir şey var. Bununla ilgili olarak da önemli çalışmalar yapıldı ve bin 567 kişiye işlem yapıldı uyuşturucuyla ilgili olarak yıl boyunca. 116 kilogram kubar esrar ve adet olarak çok miktarlarda sentetik uyuşturucular ele geçirildi. Bununla ilgili de önemli yol kat edilmiş durumda” dedi.

“ÖLÜMLÜ TRAFİK KAZALARI İLİMİZDE VE ÜLKEMİZDE ARTTI”

Vali Sezer, hem ülke genelinde hem de ilimizde ölümlü trafik kazalarında artış olduğuna dikkat çekerek, “İlimizde trafik kazalarında özellikle ölümlü trafik kazalarında bir artış var. Bununla ilgili olarak da trafik kazası olan noktalarda özel çalışmalar gerçekleştiriliyor. Üzülerek belirteyim bu ölümlü trafik kazalarını analiz ettiğimiz zaman ya hızdan kaynaklanıyor ya da dikkatsizlikten kaynaklanan ölümlü trafik kazalarıyla karşı karşıyayız. Yine yaralanmalı trafik kazalarıyla karşı karşıyayız. İnşallah içinde bulunduğumuz 2024 yılını seferberlik yılı ilan ederek bu ölümlü trafik kazalarının ve yaralanmalı trafik kazalarının minimum seviyeye çekilmesi noktasında da önemli çalışmaları yapacağız. Bununla ilgili olarak hem ekip sayılarının arttırılması hem kontrol noktalarının arttırılması, yapılan uygulamaların arttırılması çerçevesinde arkadaşlarımız çalışma yapıyorlar. Bir diğer noktada özellikle motosiklet kazalarında bir artış var. Basından bir arkadaşımızı da bu noktada kaybettik yakın zamanda Allah rahmet eylesin. Bununla ilgili olarak da özellikle kaskın kullanılması ve zorunlu hale getirilmesiyle ilgili emniyetimiz ve jandarmamız uygulamalar yapıyorlar. 2024’te de bu uygulamaları daha da kati ve kesin hale getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Haber: Mehmet Güzey

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.