DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2072167-1,38%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Grip ilaçları tavan yaptı

Grip ilaçları tavan yaptı

ABONE OL
20 Ocak 2020 10:27
Grip ilaçları tavan yaptı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kış mevsiminin kendini iyiden iyi hissettirdiği şu günlerde hastalığa yakalanan vatandaşlar soluğu hastane ve eczanede alıyor. Eczacı Şükrü Ciravoğlu, Edirne’de hava şartlarının dengeli gitmediğini belirterek, bu sene soğuk algınlığı ilaçlarında ciddi boyutta bir artış yaşandığını söyledi.

Ocak ayı itibariyle soğuk havalarda hastanelere akın eden vatandaşlar yoğun bir şekilde grip aşılarına yönelirken, yaklaşık bin 300 kişinin de grip ve grip benzeri şikayetlerle devlet hastanesine başvurduğu öğrenildi.

Grip aşılarına artan talebi değerlendiren Eczacı Şükrü Ciravoğlu, “Edirne’miz de hava şartları çok dengeli gitmiyor. Bu sene soğuk algınlığı ilaçları ciddi boyutta bir artış var” dedi.

“BU SENE CİDDİ BOYUTTA ARTIŞ VAR”

Grip ilaçlarında ciddi talepler olduğunu söyleyen Eczacı Ciravoğlu, “Grip ilaçları çocuklar için de yetişkinler için de var. Ama daha çok eczanelerden talep edilenler yetişkinler için olanlar zaten çocuklar için olanları kullanmak için doktora götürülmesi gerekiyor. Mutlaka hekim reçetesiyle alınması gerekiyor. Dolayısıyla bizim için söz konusu olan yetişkinlerin kullandığı soğuk algınlığı ilaçları doğal olarak kış mevsiminde onların satışları ve tüketim miktarları artıyor. Bu sene de ciddi boyutta bir artış var. Çünkü Edirne’miz de hava şartları çok dengeli gitmiyor. Çok soğuk görmedik. Ama sıcak da görmedik. Fakat gerek gece gündüz arasındaki ısı farkı gerekse de gündüzün kendi içindeki ısı farklılıkları çok ciddi farklara ulaştı. Geçen gün ölçtüğüm derecelerde sabah 09.00’da -3 derece öğlen saatlerinde 10 derece yani 13 derece ısı farkı insanların kendini koruma açısından bir risk oluşturuyor. Vücut adapte olamıyor. Isı değişikliklerine kendini kollamazsa soğuya göre giyinip sıcakta terleme durumu var. Yâda sıcak diye ince giyinip soğukta üşütme durumu var. Kişinin buna uygun kendisini kollaması gerekiyor. İlaçların dışında bağışıklık sisteminin de üst düzeyde güçlü kalması gerekiyor. Beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Sebze meyve gibi doğal yollardan alacağımız vitaminleri eksik bırakmamak için dikkatli ve dengeli beslenmemiz gerekiyor” dedi.

“ÜRETİM YETMİYOR, ZOR YETİŞİYOR”

İlaç temininde sıkıntı yaşandığını söyleyen Ciravoğlu, “Bakteriyel enfeksiyonlar değil de viral enfeksiyonlarda çocuklar için kullanılan antiviral bir şurup var piyasada tüketim normalin üzerine çıktığı için fazlalaştığı için bunun teminin de problem yaşıyoruz. Eczanelerimizde şu anda yok. Güçlükle 1’er 2’şer tane temin ediliyor. Yani üretim yetmiyor. Antiviral bir ilaç virüs enfeksiyonların da kullanabileceğimiz tedavide hekimler tarafından reçetelendirilen bir ilaçtan bahsediyorum. 1 tek kalem ilaçta sıkıntı var. Yetişmiyor zor yetişiyor. Vatandaşların kuşkusu da var tabi çeşitli grip türleri virüslerin etken olduğu domuz gribi, kuş gribi gibi çekinceleri de var. Daha dikkatli ve tedirgin hareket ediyor vatandaşlar özen gösteriyor. İlaç temininde sıkıntı yaşanıyor. Bir taraftan üretiliyor ama yetmiyor” şeklinde konuştu.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.