DOLAR 32,3248 0.22%
EURO 35,1209 -0.04%
ALTIN 2.302,431,11
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 23000142,83%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Deprem değil bina öldürür!

Deprem değil bina öldürür!

ABONE OL
19 Ekim 2021 15:49
Deprem değil bina öldürür!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Edirne İl Müdürü Ali Altındal, “Edirne hep 4. Derece deprem bölgesi olarak adlandırıldı. İhmal edilen bir şey var. Edirne merkez ve Enez Gülçavuş köylerini baz aldık. Gülçavuş köyünü incelediğimiz zaman 0.4 ivme değeri çıkıyor. Merkez 0.18 iken Gülçavuş köyü 0.40. eski tabirle birinci derece deprem bölgesi.” dedi.

İl Genel Meclisi’nin toplantısına katılan, Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Edirne İl Müdürü Ali Altındal, önemli açıklamalarda bulundu.

Altındal, Edirne’nin sürekli dördüncü derece deprem bölgesinde yer aldığının söylendiğini, ancak yapılan ivme değeri ölçümlerine göre özellikle, Enez Gülçavuş köyünün birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını belirtti.

Altındal, yapılan araştırmalar sonrası elde edilen verilere göre şunları söyledi;

“Edirne hep 4. Derece deprem bölgesi olarak adlandırıldı. İhmal edilen bir şey var. Edirne merkez ve Enez Gülçavuş köylerini baz aldık. Gülçavuş köyünü incelediğimiz zaman 0.4 ivme değeri çıkıyor. Merkez 0.18 iken Gülçavuş köyü 0.40. eski tabirle birinci derece deprem bölgesi. Nüfusumuzun yaz döneminde Saros körfezinde tahmini yüz bin üzerinde insan yaşadığını düşünürsek, Edirne’de deprem riski yok diyemeyiz.

“ZÜMRÜT APARTMANI HADİSESİ YAŞANDI”

Bundan 15 yıl önce Konya’da Zümrüt Apartmanı hadisesi yaşandı. Birkaç ay önce de İstanbul Avcılar’da yine bir olay yaşandı. Buralarda olan hadise deprem değildi. Konya’da deprem olmadı, İstanbul’da deprem olmadı binaların çökmesi deprem olmadan gerçekleşti. 1923’ten bu yana depremden dolayı hayatını kaybetmiş kaç kişi vardır dersek, ülke çapında düşündüğümüzde bir elin parmaklarını geçmez. Çünkü bu ölen insanların hiçbiri depremden dolayı ölmedi, çarpık binalardan dolayı öldü. Bizim hep söylediğimiz bir şey var. Deprem öldürmez bina öldürür. İkinci el araç alırken bile ekspertize götürüp rapor alıyoruz. Ancak bina alırken ev alırken depreme dayanıklı mı diye bakmıyoruz. Özellikle 1999’dan önce yapılmış bir binada oturan vatandaşlarımız mutlaka evlerini kontrol ettirmeleri gerekiyor. Binanız sağlamsa ondan sonra afet çantasını konuşalım. Sağlam bir binada oturmuyorsanız istediğiniz kadar afet çantası alın istediğiniz kadar araç alalım burada başarıyı sağlayamayız”

Hüsnü Sarıgül

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.