DOLAR 32,5369 -0.04%
EURO 34,8056 -0.18%
ALTIN 2.425,27-0,19
BIST 9.716,670,74%
BITCOIN 21715750,74%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gün sigarayı bırakma günü

Gün sigarayı bırakma günü

ABONE OL
10 Şubat 2020 10:09
Gün sigarayı bırakma günü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” nedeniyle etkinlik düzenlendi. Sigaranın zararları anlatılarak, vatandaşların karbonmonoksit ölçümleri gerçekleştirildi.

Bu kapsamda dün, Yeşilay Edirne Şubesi, Saraçlar Caddesi’nde çadır kurarak, minik öğrencilerle beraber, sigara kullananları, sigarayı bırakmaya çağırdı. Edirne İl Sağlık Müdürlüğü’de, Yeşilay’ın bu etkinliğine destek vererek, vatandaşları sigaranın zararları konusunda bilgilendirdi ve karbonmonoksit ölçümlerini gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamada, neredeyse her iki ayda bir, depremde kaybedilen insan sayısı kadar insanın sigaradan vefat ettiği, her yıl ise bir Keşan, Uzunköprü kadar Türkiye coğrafyasından insanın, sigara ve sigaraya bağlı hastalıklardan kaybedildiği vurgulandı.

Etkinliğe, İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Selma Heves Yılmaz, Yeşilay Şube Başkanı Sebahattin Bilgiç, sağlık çalışanları ve çocuklar katıldı.

Yeşilay Edirne Şubesi Başkanı Sebahattin Bilgiç, “Sigara Bırakma Günü’nde vereceğiniz bir kararla aldığınız her nefes sağlık olsun” diyerek yaptığı basın açıklamasında şunlara yer verdi:

“SİGARA HEM SAĞLIĞA ZARARLI, HEMDE İNSANIN EKONOMİSİNE”

“Bugün 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü. Biz Edirne Yeşilay Şubesi Başkanlığı ve İy Sağlık Müdürlüğüyle beraber bugün bir etkinlik oluşturduk. Amacımız Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün açıklamaları, malum sigara halk sağlığını tehdit eden en birincil unsur. Buna dikkat çekmek istiyoruz. Hem sigara içen kişilere bağımlılara karşı dikkat oluşturmak, hem de pasif içiciliğe dikkat çekmek amacıyla bugün bu Saraçlar Caddesinde bit etkinliğimiz olacak. Sigara hem insan ekonomisine çok büyük zarar veren bir unsur. Hem sağlığa çok büyük zarar veren bir unsur. Sağlıkçılarımızın, doktorlarımızın açıkladığına göre kanser hastalıklarına sebep olan yüzde 30 etken sigara. Hatta bütün ilaç harcamalarının en büyük üçte bir oranında sadece akciğer kanserine ait ilaçlara gittiği hem Trakya Üniversitemizin yapmış olduğu hem de diğer üniversitelerle beraber yapmış olduğu araştırma neticesinde ortaya çıkan bir gerçek. Sigara insanların hayat kapasitesini, hayat akışını maalesef kötü yönde değiştiriyor. Biz bugün minik yavrularımızla beraber, Edirne halkımıza, ‘Sigarayı Bırak Sağlığına Kavuş, Sigarayı Bırak Hayatı Bırakma’ diyerek bir bilinç oluşturma gayreti içerisinde olduk” dedi.

KALKAN; “DÜNYA’DA HER ALTI SANİYEDE, ÜLKEMİZDE İSE HER BEŞ DAKİKADA BİR KİŞİYİ, SİGARA ÖLDÜRÜYOR”

Onun ardından konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan’da, “Bugün burada Yeşilay Başkanlığımızca tertip edilen bizimde kısmen katkı verdiğimiz, birlikte olmaktan onur duyduğumuz bir çalışma içerisindeyiz. Bugün itibariyle şunu söylemek mümkün. Hakikaten sigarayla mücadele aslında bir Milli Mücadele gibi ülkemizin önemsemesi gereken bir mücadele. Nitekim Sağlık Bakanlığı geçmiş yıllarda bu konuyla ilgili çok başarılı çalışmalara imza attı. Şimdi bunu Yeşilay’la da birlikte daha ileri noktalara taşımak azmindeyiz. Dünya’da her altı saniyede bir kişi sigara ve sigaraya bağlı hastalıklardan ötürü hayatını kaybetmekte. Türkiye’de bu rakamın karşılığı her beş dakikada bir insanımızı kaybetmekteyiz. Bir yılda yaklaşık 110 bin kişi sigara ve ona bağlı ölümler sebebiyle başta akciğer kanserleri olmak üzere hayatını kaybetmekte.

KALKAN; “17 AĞUSTOS DEPREMİ’NDE KAYBETTİĞİMİZ VATANDAŞLARIMIZIN SAYISI KADAR İNSANI, SİGARAYA KURBAN VERİYORUZ”

Her iki ayda bir neredeyse bir 17 Ağustos Depremi yaşamaktayız neredeyse. Dolayısıyla sigaranın ve onun yarattığı tahribatlara karşı her vesileyle bir bilinçlenme bir farkındalık oluşturmak hepimizin görevi. Bu konuda başta Yeşilay’ımızın olmak üzere ve hepimize özellikle de bu konuda aktif çalışmaya teşvik eden Sayın Valimiz ve Valiliğimiz olmak üzere, Gençlik Sporuyla, Milli Eğitimiyle hep bu konuda bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

YILMAZ; “SİGARAYI BIRAKMA POLİKLİNİKLERİMİZ AKTİF OLARAK SÜREKLİ HİZMET VERİYOR”

Son olarak konuşan Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Selma Heves Yılmaz’da, “Bugün 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü. Biz Edirne İl Sağlık Müdürlüğü olarak hem sigaraya başlanmayla mücadelede yani korunması anlamında hem de içenlerin kurtulması anlamında bu konuyla ilgili mücadelemizi sürdürüyoruz. İçtikten sonra, içmeye başladıktan sonra gençlerimizin, yetişkinlerimizin hepsini Sigarayı Bırakma Polikliniklerimize bekliyoruz” dedi.

Etkinlikte sigaranın zararlarını anlatan bir resim sergisi de açıldı.

Harun Aker

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.