DOLAR 32,5998 0.37%
EURO 34,8170 0.22%
ALTIN 2.496,080,48
BIST 9.451,35-0,77%
BITCOIN 21159535,71%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gürkan Halk TV’de korona virüs tedbirlerini anlattı

Gürkan Halk TV’de korona virüs tedbirlerini anlattı

ABONE OL
9 Nisan 2020 19:23
Gürkan Halk TV’de korona virüs tedbirlerini anlattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Halk TV’de canlı olarak yayınlanan Gündem Özel Programı’nın konuğu olan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediyesi’nin COVİD-19’a karşı aldıkları tedbirleri anlattı. Gürkan, “Herkesi kucaklıyoruz, herkesi kucaklamaya devam edeceğiz. El ele veremesek de görül gönüle yürek yüreğe bu krizi atlatacağız” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Halk TV’de canlı olarak yayınlanan Gündem Özel Programı’nın konuğu oldu. Yayına bağlanan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, en kutsal hakkın yaşam hakkı olduğunu söyledi.

Bu nedenle ayrımsız yaşam hakkını savunmanın en önemli ve en birincil görev olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bu noktada Edirne Belediyesi olarak, virüs krizinin hemen öncesinde bir mülteci krizi yaşadık. Edirne son günlerde çok hareketli bir şehir oldu. Yaklaşık 200 binden fazla düzensiz göçmen Edirne sınırlarına geldiler, Yunanistan’a geçmek istediler, AB’ye geçmek istediler. 28 Şubat’ta başlayan bu süreç aslında bizim kriz anlamında bir fırsatımız oldu. Daha dinamik hazırlanmamıza yol açtı. 28 Şubat’ta başlayan mülteci krizi süreci ile beraber, koronavirüsü krizinin de yaklaşmakta olduğunu gördük. Mültecilerin de Edirne’de çok yoğun olması nedeniyle, Türkiye’de vaka görülmeden önce 8 Mart’tan itibaren dezenfeksiyon çalışmalarına başladık. Bir anlamda öncelikli adım atan belediyelerden birisi olduk. Sağlık Bakanlığı 10 Mart’a kriz açıklamasını yaptı ve biz bu süreci daha da yoğunlaştırarak, daha da hızlandırarak, çalışmalara devam ettik” diye konuştu.

Edirne’nin bu süreçte yaşadığı dezavantajlara da değinen Gürkan, “Şöyle bir dezavantajımız var; yüz binlerce mülteci, gümrük kapıları, yurtdışından sürekli transferler, gelenler-gidenler… Ve bizim şöyle bir çağrımız oldu. Bir an önce bu düzensiz mültecilerin, bir arada kalan, naylon çadırlarda kalan, yaşam şartları hijyenik anlamda hiçbir şeyi barındırmayan bu mültecilerin yaşam şartlarını düzeltmek için buradan transfer edelim ve ardından da gümrük kapılarını kapatalım, çağrımız oldu. Bu biraz gecikerek olsa da yerine geldi. Bunun geçtiğimiz haftalarda COVİD-19 anlamında bir dezavantajı oldu. Çünkü Edirne bir sınır şehri hem Bulgaristan’a hem de Yunanistan’a sınır. Günübirlik gidip-gelişler çok fazla. Faaliyetler çok fazla. Geçtiğimiz hafta baktığımızda Edirne nüfusuna göre Türkiye’de hem vaka hem de temaslı hasta sayısı açıcından en yüksek illerden biriydi ama bu hafta oturmaya başladı. Kendi normal, olağan düzenine girmeye başladı” şeklinde konuştu.

BELEDİYE 7/24 GÖREV BAŞINDA

Edirne Belediyesi olarak 8 Mart’ta başladıkları çalışmaları çok yoğun bir şekilde sürdürdüklerini aktaran Başkan Gürkan, “Öncelikle kentteki toplu taşıma araçlarıyla, taksilerle, taksi duraklarıyla başladık. Şehirdeki tüm taksileri, minibüsleri, otobüsleri, taksi duraklarını dezenfekte ederek çalışmalarımıza başladık. Dezenfektan siparişlerimizi önceden verdik, fırsatçılara yakalanmadık, o krize yakalanmadık. Şehrin ortak yaşam alanlarının hepsine kriz öncesinde el dezenfektan istasyonları kurduk. Pazarları kontrol altına altık. Gıda pazarları haricindeki diğer pazarlarımızı kriz öncesinde kapatmıştık. Bu salgının yayılma hızının önemli ölçüde azalmasına sebep oldu. Bu da bizim açımızdan sevindirici bir gelişmeydi. Belediye 7/24 görev başında. Çok kısa bir süre öncesine kadar sahada belediyeden başka çalışan çok fazla yoktu işin doğrusu. Bunu sürdürüyoruz.  Kentteki birçok vatandaşa, birçok eve hem maske hem de dezenfektan ulaştırdık. Ulaştırmaya da devam ediyoruz. Yine Belediyemizin Sağlık Hattı olan 188’i arayanların evlerin, sitelerin kayıtlarını alıyoruz. Buraya ekiplerimiz gidiyor. Dezenfeksiyonlarını yapıyorlar. Kapı tokmakları, merdivenler gibi…10 ekibimiz var. Bununla ilgili günde yaklaşık 300 sitenin dezenfeksiyonunu yapıyoruz. Gittiğimiz yerlere maske, eldiven, el dezenfektanı gibi hijyen malzemelerini ücretsiz olarak ulaştırıyoruz. Bir taraftan da geliri kesilmiş vatandaşlarımıza düzenli olarak gıda destekleri yapıyoruz. Bununla ilgili bir gıda bağış kampanyamız var. Onu yürütüyoruz” dedi.

SİYASİ, KİŞİSEL BİR BEKLENTİMİZ YOK

Kimsenin inancına, diline, dine bakmadan bu faaliyetleri sürdürdüklerini belirten Gürkan, “ Çok zor günlerden geçiyoruz. Dünya olarak, devlet olarak, millet olarak çok zor günlerden geçiyoruz. Biz bu dönemde CHP’li belediyeler olarak; hiç kimseyi ayrıştırmadan, kimseyi ötekileştirmeden tek bir amaca hizmet ediyoruz. Siyasi bir beklentimiz yok, kişisel bir beklentimiz yok, bir talebimiz yok. Biz bu COVİD-19 salgınını mümkün olabilen en az kayıpla, en az hasarla, en az sıkıntı ile atlatmak için bütün kaynaklarımızı, yarını düşünmeden, selin önünden kütük kapmaya çalışmadan, bütün vatandaşlarımıza ayrımsız her türlü hizmeti vererek sürdürmeye çalışıyoruz. lütfen herkes bu bilinçte olsun gün siyaset günü değil, gün dayanışma günü. Bizim ihtiyacı olan vatandaşımızın etnik kökenini, inancını, siyasal bakışını, görüşünü, partisini sorgulayacak ne durumumuz ne de zamanımızdır. Herkesi kucaklıyoruz, herkesi kucaklamaya devam edeceğiz. El ele veremesek de gönül gönüle ; yürek yüreğe bu krizi atlatacağız” diye konuştu.

Haber Merkezi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.