DOLAR 32,3441 -0.17%
EURO 34,8313 0.04%
ALTIN 2.408,090,62
BIST 10.229,47-0,46%
BITCOIN 21147682,54%
Edirne
18°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gürkan, MARUF’a katıldı

Gürkan, MARUF’a katıldı

ABONE OL
3 Ekim 2019 10:01
Gürkan, MARUF’a katıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen, Uluslararası Marmara Urban Forum’da konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediyenin vatandaşa olduğu kadar, vatandaşın da Belediyeye karşı sorumluluklarını iyi bilmesi gerektiğini belirterek, “Elektrik kesiliyor, beni arıyorlar. Maalesef hala elektrik kurumunun Belediyeye bağlı olduğunu sanan insanlarımız var.” dedi.

1-3 Ekim tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde, Edirne Belediyesi’nin de üyesi olduğu Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen uluslararası boyuttaki, “Marmara Urban Forum- MARUF” başladı. Yerel yönetimlerin kentsel hizmet ve kent yönetimi konusundaki deneyim ve uygulamalarının paylaşılacağı MARUF’un ilk gününde çeşitli sunumlar ve konuların tartışıldığı forumlar düzenlendi. “Çözüm Üreten Kentler Birliği” isimli forumuna katılan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan burada bir konuşma gerçekleştirdi. “Birlikte Düşünmek, Birlikte Hareket Etmek” temalı forumda konuşan Belediye Başkanı Gürkan, katılımcılara Edirne ve Belediye’nin Edirne kent merkezinde yaptığı çalışmaları sunumlarla anlattı.

Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında yerel yönetimler bazındaki uygulamalara değinen Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Avrupalılar medeni, eğitimli, kültürlü” ifadesine dikkat çekerek, “Hani çok söylenir ya, Avrupalılar medeni, Avrupalılar eğitimli, kültürlü gibi. Birazda kendimizi eksilterek söyleriz o lafı. Emin olun hiç değil. Avrupalı insanlarla bizim aramızda iki fark var. Avrupa’da da kurallar aynı, bizde de kurallar aynı. Avrupa’da da cezalar aynı, bizde de cezalar aynı. Fark şu, Avrupa’da kurallar istisnasız herkese uygulanıyor. “Başkanın yakınıyım, uzağıyım, aynı partidendik” yok. Kim olursa olsun, hata yapan herkese kural uygulanıyor. Mesela belediye diyor ki ben senin çöplerini 6’da alacağım. Çöplerini 6’ya çeyrek kala ve 6 arası çıkarabilirsin. 6’ya 20 kala çıkarırsan 120 EURO ceza, 6’yı 6 geçe çıkarırsan 120 EURO ceza. Bunu Türkiye’de hangi il olursa olsun uyguladığımızı düşünebiliyor musunuz? Cezalar hata yapan herkese eksiksiz bir şekilde uygulanıyor. O yüzden Avrupa’ya gittiğimizde yollarda çöp görmüyoruz. O yüzden kırmızı ışıkta herkes duruyor. Bakın herkes görevini eksiksiz ve zamanında yerine getiriyor.  Ben asıl dönüşümün bu zihniyeti reforme ederek başlaması gerektiğini düşüyorum.” dedi.

Belediyeciliğin en zor mesleklerden biri olduğuna değinen Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye’de Belediye Başkanlığı görevinin siyasetin en zor dalı olduğunu söyledi. Yapılan hizmetlerin, Belediyenin mecburi hizmetleri gibi göründüğünü belirten Gürkan, “Belediyecilikte yaptığımız hiçbir şey ve yaptığınız her şey sürekli konuşuluyor. Yaptığınız hemen unutuluyor. Mesela muhteşem bir park yaptınız, ‘Başkan çok güzel bir park yaptı’ diyen 10 kişiye rastlayamazsınız. Zaten yapman gerekiyordu, senin bu görevindi.  Seni o yüzden seçtik. Sana o yüzden oy verdik. Ama o parkın yolları bozulursa, parka bakılmazsa, işte o diğerinden katlarca daha fazla konuşuluyor.  Bir yol yaparsınız, o yolda su patlağı olur, kazılmak zorunda kalınır. O yapılan yol konuşulmaz ama kazılan yol günlerce konuşulur. Bu yüzden dünyada da Türkiye’de de belediye başkanlığı siyasetin en zor dalı” şeklinde konuştu.

Belediyenin vatandaşa olduğu kadar, vatandaşın da Belediyeye karşı sorumluluklarını iyi bilmesi gerektiğini belirten Gürkan, elektrik işlerinin hala Belediyede olduğunu sanan vatandaşlar olduğunu, elektrikler kesildiğinde sorumluluğun hemen Belediyeye maledildiğini söyledi. Bu konuda başından geçen bir olayı izleyicilerle paylaşan Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Elektrikler her kesildiğinde bana 100’e yakın tweet gelir. ‘Başkanım elektrikler niye kesildi?’, ‘Elektrikler ne zaman kesilecek’. Oysa Türkiye’de Belediyeler 1982’den bu yana elektrikle ilgili hiçbir görevi, hiçbir ilişkisi yoktur. Belediyelerde müşteridir. Bu tweetlere bıkmadan usanmadan cevap veririz. ‘Elektrik belediyelere ait değil, bizim orada bu işe TREDAŞ bakıyor, telefon numarası bu, tweeter adresi bu’ diye cevap veririz. Bundan yine yaklaşık 1 ay önce bir üniversiteli öğrencimiz, karanlık bir fotoğraf paylaşarak, ‘Başkan elektrikler 2 saattir kesik, neden kesildi, ne zaman gelecek.’ demiş.  Arkadaşlarım hemen cevap verdi; elektrik bizim işimiz değil, TREDAŞ bakıyor, numarası 186’ diye. Cevap; ‘İyi de kardeşim biz TREDAŞ’a oy vermedik, size oy verdik. Siz niye arayıp sormuyorsunuz’. Vatandaş belediyeden hizmeti tam ve eksiksiz olarak bekliyor. Bunda da haklılar. Ama vatandaşın da hem kente hem de belediyeye karşı sorumluluklarını yerine getirme noktasına baktığımızda arada uçurumlar var” dedi.

Haber Merkezi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.