DOLAR 32,3581 0.11%
EURO 34,9833 -0.29%
ALTIN 2.324,160,22
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22796201,41%
Edirne
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gürkan, “Sınır kapıları, çok katı tedbirlerle ve kademeli açılmalı”

Gürkan, “Sınır kapıları, çok katı tedbirlerle ve kademeli açılmalı”

ABONE OL
26 Kasım 2021 23:12
Gürkan, “Sınır kapıları, çok katı tedbirlerle ve kademeli açılmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Halk TV ekranlarında Dilan Alp’in sunduğu “Haber Masası” Programının canlı yayın konuğu oldu. Belediye Başkanı Recep Gürkan, merak edilen birçok konuya açıklık getirdi. Gürkan, Edirne’nin birçok ülkeye açılan sınır kapılarına sahip olduğunu belirterek, “Normalleşme sürecinde ben sınır kapılarının çok çok katı tedbirlerle ve kademeli olarak açılması gerektiğine inananlardanım. Eğer biz sınır kapılarında hem kademeli geçişi hem katı tedbirleri uygularsak bu süreci daha sıkıntısız geçirebiliriz” dedi.

COVİD-19 tedbirleri kapsamında yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Gürkan, kent merkezinde bulunan tüm evlere giderek, vatandaşlara maske, kolonya ve el dezenfektanı dağıttıklarını söyledi.   70 bin eve tek tek gidildiğini belirten Gürkan, “Bu noktada Edirne’de Türkiye’de yaşanan maske, el dezenfektanı sıkıntısı yaşanmadı. Zaman zaman atlamalar, eksikler olduysa da bunlar bize telefon yada sosyal medya hesaplarından bildirildiğinde hemen ekiplerimiz oradaki eksikliği tedarik ettiler, giderdiler. O yüzden vaka sayılarına baktığımızda Edirne’de vaka sayıları çok düştü. Sıfırlı günler yaşadık, birli günler yaşadık. Virüs ile mücadelede devletin tüm kurumları, yerel yönetimler, belediye, STK’lar çok uyumlu bir şekilde çalıştı. Şuanda süreci başarılı bir şekilde götürüyoruz” ifadelerine yer verdi.

28 Şubat’ta yaşanan mülteci krizi ve kentte bulunan 5 sınır kapısı nedeniyle COVİD-19 salgının ilk günlerinde Edirne’nin vaka sayı olarak Türkiye’deki ilk 5 il arasında olduğunu belirten Gürkan, “Bu krizle iyi mücadele ederek, bilinçli bir şekilde mücadele ederek, kurallara harfiyen uyarak ve uyulmasını sağlayarak, sıfırlı, birli günlere geldik. Bundan çok mutluyuz ve bunu sürdürmekte de kararlıyız” dedi.

SINIR KAPILARINDA SIKI TEDBİRLER ALINMALI

Normalleşme sürecinde sınır kapılarında çok sıkı tedbirlerin de alınması gerektiğini belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu bu konuda henüz çok detaylarını açıklamadı. Biz krizin ilk günlerinde çok acil sınır kapılarının kapatılması gerektiğini söylemiştik ve daha sonra sınır kapıları kapatıldığında ve karantina sürecinin sona erdiğinde sayıların düşmeye başladığını gördük. Virüs kendiliğinden ortaya çıkmıyor. Mutlaka dışarıdan birinin gelmesiyle başlıyor.  Dolayısıyla ben sınır kapılarını çok çok katı tedbirlerle ve kademeli olarak açılması gerektiğine inananlardanım. Eğer biz sınır kapılarında hem kademeli geçişi hem katı tedbirleri uygularsak bu süreci daha sıkıntısız geçirebiliriz. O yüzden Edirne gibi hem Yunanistan’a hem Bulgaristan’a yani birden fazla ülkeye sınırı olan şehirlerde tedbirler çok katı şekilde alınmalı ve karantina süreçlerine uyulmalı.  Büyük ihtimal bu şekilde bu süreç başlayacak” dedi.

BERBERLER, KUAFÖRLER VE GÜZELLİK SALONLARI DEZENFEKTE EDİLDİ

Berber kuaför ve güzellik merkezlerinin  açılma kararının ardından Edirne Berberler Kuaförler Esnaf Odası Başkanı ile görüştüklerini belirten Gürkan, “Tüm berber ve kuaförleri ücretsiz olarak dezenfekte edelim dedim. Tabii şunu da görmek lazım her şeyde olduğu gibi bunda da işin de ekonomik boyutu var. Bu insanlar küçük esnaf tabir ettiğimiz arkadaşlarımız. Yaklaşık iki aydır neredeyse evlerine bir kuruş gelir gelmeyen arkadaşlarımız. Halk arasında bir deyim vardır, ‘usturanın ucuyla’ para kazanan insanlar bunlar. Günlük kazanıyorlar parasını. Yani o gün kaç tıraş yaparsa ya da kaç saç yaparsa o parayı kazanıyor, geçimini böyle sağlıyor, karnını öyle doyuruyor, vergisini öyle ödüyor. İlk etapta normalleşene kadar biz belediye olarak onların dezenfeksiyon,  maske, eldiven ve el dezenfektanlarını biz temin edelim, biz destek olalım. Normalleştikten sonra onlar yavaş yavaş kendi derece çarklarını döndürmeye başlasınlar. 7 Mayıs’ta şehrimizdeki yaklaşık 400 berber, kuaför ve güzelli salonlarının dezenfeksiyonunu gerçekleştirdik. Maske, eldiven ve el dezenfektanlarını verdik. Tabi bizde 2 tür AVM var biri modern AVM’ler, onlar ekonomik olarak daha güçlü oldukları için kendi imkanlarıyla hijyen tedbirlerini alıyorlar.  Tabi bizde denetimlerini yapıyoruz. Bir de 3 tane tarihi AVM’lerimiz, çarşımız var.  Arasta Çarşısı, Bedesten Çarşısı ve Alipaşa Çarşısı. Toplamda 300 dükkanımız var. Cuma günü çarşı başkanlarımız ile de toplantı yaptım. Tarihi çarşıların dezenfeksiyonu yapılıyor. Her esnaf için 50’lik maske, kolonya ve el dezenfektanlarını bırakacağız. Her çarşımıza yeterli sayıda ateş ölçer bırakacağız” şeklinde konuştu.

EDİRNE İMECE İLE VATANDAŞIMIZIN YANINDAYIZ

Edirne İMECE Programı hakkında bilgiler veren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “İMECE tabii gerçekten çok anlamlı oldu. Ama birazda tesadüf bakarsanız. Biz bu programı yazdırmaya krizden 1,5 ay önce başlamıştık. Bunu normal zamanda uygularız öyle diye düşünmüştük. Ama kriz üzerine geldi. Biz de programın yazılımını hızlandırarak devreye aldık. Edirne İMECE bir aplikasyon programı. İmece, zaten biliyorsunuz bizim ruhumuzda, genetiğimizde olan ilkokullarda kitaplarda okuduğumuz ve Türk Milletine  özgü dayanışma modeli bir dayanışma yöntemi. Geçmişte bu çok başarılı örnekler vermiş yani toplumun DNA’larından, genetik kodlarından biri olmuş. Yazdırdığımız programı her türlü akıllı cep telefonuna indirebiliyorsunuz. Dinimizin de söylediği gibi alan elin veren eli görmediği bir sistemi aslında bugünkü teknolojik şartlara adapte etmiş durumundayız biz. Bugün itibariyle 12 binin üzerinde vatandaşımız İMECE programını indirdi. İMECE’ye girdiğinizde orada kategoriler var; yardım yapmak istiyorum, gıda yardımı yapmak istiyorum, kitap kırtasiye yardımı yapmak istiyorum, oyuncak yardımı yapmak istiyorum gibi. Yani sadece ayni yardım kabul ediyoruz, maddi yardım kabul etmiyoruz. 12 binin üzerinde şuanda kullanıcımız var İMEEC’ye kayıtlı hem bağış yapan hem de yardım almak isteyen. Bugüne kadar yaklaşık 7 bin vatandaşımızın gıda ihtiyacını karşıladık, karşılamaya devam ediyoruz. Bebek maması ve bebek bezi gibi küçük çocuklarımızın, bebeklerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyoruz. Bu programın en önemli özelliklerinden birde can dostlarımıza, sokak hayvanlarımıza da yardım yapabilme imkanı sunuyor bu program.  Onunla ilgili de çok duyarlı vatandaşlarımız var. Tabi bu belediyenin yükünü hafifletiyor ve vatandaşlara daha kolay ulaşmamızı sağlıyor. 2 bin litre Ayçiçek yağı bağışlayan vatandaşımız da var, bir gıda paketi bağışlayan vatandaşımız da var. Bağış gönüllük esasına dayanır ve bağışın büyüğü küçüğü olmaz. Bizde burada bir ayrım yapmıyoruz” ifadelerine yer verdi.

ASKIDA SU FATURASI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başlattığı askıda fatura uygulamasının bir benzerini de Edirne’de uygulamaya sunacaklarını belirten Gürkan, “Şuanda arkadaşlarım bunun hazırlıklarını yapıyorlar. Tabi doğalgaz Edirne Belediyesi’ne bağlı değil. Özel bir şirkete ait. Sadece su faturalarının benzer şekilde ödenebileceği programın hazırlıklarını yapıyoruz.  Çok yakın bir sürede başlayarak, Ekrem İmamoğlu’nun projesine da destek vereceğiz. Şunu da yaptık, Türkiye’de ilk yapan belediyelerden biri olduk. Bu tedbirler açıklandıktan sonra su borçlarından dolayı suların kesilmeyeceğini ilk açıklayan Belediyeydik. Kesik olan suların hepsini açtık. Ardından şunu açıkladım; Nisan – Mayıs aylarında iki ay boyunca su bedellerini yüzde 50’ye düşürdük. Bununla ilgili meclis kararımızı da aldık. Aylık fatura bedeli 50 TL ise 25 Tl fatura geliyor. Bunu bizim ardımızdan Bolu ve Adana Belediyeleri sürdürdü. Başka Belediye var mı? Yok mu? bilmiyorum ama ilk biz yaptık. Belediye kiracılarından faaliyeti durdurulan ya da faaliyette bulunamayan şartlar nedeniyle belediye kiracılar da kira almama uygulamasını da başlattı onu da sürdürüyoruz. Yine vatandaşlarımızın her türlü ihtiyaçlarında yanında olmaya devam ediyoruz” dedi.

VATANDAŞ GERÇEKTEN ZOR DURUMDA

Virüs krizi ile birlikte vatandaşların da ekonomik olarak zor duruma düştüğünü belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Ben bu dönemde şunu gördüm. Tabi belediyeler sadece bu kriz döneminde değil, sürekli ihtiyacı olan vatandaşlara yardım ediyor,  destek oluyor. Her Belediye bizim gibi mutlaka bir veritabanı var. Bizden sürekli yardım alan, sürekli destek olduğumuz vatandaşlarımız var. Bu dönemde bazılarını yakından tanıdığımız, bazıları da hiç tanımadığımız o kadar çok gıda yardımı, madde yardım talebi aldık ki. Bu şunu gösteriyor; vatandaş gerçekten zorda,  gerçekten sıkıntı da,  gerçekten yokluk içinde. Bir dilim ekmeğe muhtaç derler ya gerçekten o durumda olan çok sayıda vatandaşımız var. Temel felsefemiz, Edirne’de yatağa hiç kimse aç girmeyecek biz elimizden gelen desteği vereceğiz.  Ama halkımızın bu anlamdaki desteği de bizim için çok çok önemli. Ben bütün vatandaşlarımız tekrar Edirne İMECE’ye davet ediyorum” şeklinde konuştu.

ALTYAPI ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Alt yapı çalışmalarına 15 Aralık tarihinde başladıklarını belirten Gürkan, “Bu kriz bir anlamda bizim için de fırsat oldu.  Altyapı çalışmalarını daha kontrollü olarak yürütüyorduk. Şehirde hareketlilik devam ettiği için vatandaşı rahatsız etmeyecek şekilde yolları kapatıyorduk, kazıyorduk. Ama krizle beraber sokağa çıkma sayısının çok çok azalması bizim içinde bir fırsat oldu. Şehrin her tarafında altyapı çalışmalarımız devam ediyor. bizim şehrimizin girişinde bir Olin Kavşağı vardır. Bu altyapıya başlamadan önce bir yıl boyunca o kavşağı nasıl kapatacağımızı düşünmüştük. Ama krizle birlikte sokağa çıkma sayısının az olması bizim bu kavşağı 5 günde bitirmemize neden oldu. Çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

Haber Merkezi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.