DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20797541,51%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gürkan son 10 yılı anlattı

Gürkan son 10 yılı anlattı

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 2014 yılında göreve geldiği 2 dönem boyunca temel belediyecilik hizmetlerinden, sosyal ve kültür alanlarda yapılan projeleri Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdiği bir toplantı ile anlattı.

ABONE OL
25 Mart 2024 17:56
Gürkan son 10 yılı anlattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 2014 yılında göreve geldiği 2 dönem boyunca temel belediyecilik hizmetlerinden, sosyal ve kültür alanlarda yapılan projeleri Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdiği bir toplantı ile anlattı. Yoğun katılım sağlanan toplantıda Başkan Gürkan, kendisi ve belediye çalışanlarına ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

“10 YILDA EDİRNE’NİN TEMEL BELEDİYECİLİK HİZMETLERİNİ TAMAMLADIK”

30 Mart 2014’te gerçekleştirilen seçimlerin ardından göreve geldiklerinde Edirne’nin özellikle temel belediyecilik hizmetleri dediğimiz hizmetlerde, bir ihtiyacının bir eksiğinin olduğunu tespit ettiklerini belirterek, “Ve siyasetçi gelecek seçimi düşünür, devlet adamı gelecek nesli düşünür anlayışından da hareket ederek, hiç siyasi bir yatırım yapmadık. Biz gelecek nesiller için yatırım yaptık. 10 yıl boyunca hep buna dikkat ettik, hep buna özen gösterdik. 10 yılda Edirne’nin bütün temel belediyecilik hizmetlerinin hepsini tamamlamış olduk. Her konuda olduğu gibi, yaşamımızda da olduğu gibi, yol göstericimiz hep Ulu Önder, Mustafa Kemal Atatürk’tü. Bunların bir neferi olmaktan, bir askeri olmaktan, bir evladı olmaktan hep onur ve gurur duyduk. Yaşamımızın bundan sonraki bütün yollarında da yine ışığımız, rehberimiz, yol göstericimiz Ulu Önder, Mustafa Kemal Atatürk olacak” dedi.

“EDİRNE TRAFİĞİNİ RAHATLATACAK YOLLAR”

Çevre yolları ile kentin trafiğini rahatlattıklarını söyleyen Başkan Recep Gürkan “Edirne’nin göreve geldiğimizde en önemli sorunlarından biri trafik sorunuydu. Çünkü bugün Atatürk Bulvarı’na adı verdiğimiz ana hattımız, ana güzergahımız dışında alternatif çevre yollarımız maalesef yoktu. 2,5 yıl uğraşarak Güney Çevre Yolu-Türkan Seçkin Bulvarı’nı açtık. Ardından Devlet Hastanesi’nin yerinin değişmesiyle ciddi bir ihtiyaç haline gelen Devlet Hastanesi’yle Tıp Fakültesi arasında sağlık yolunu yaptık. Ardından en son olarak da Kuzey Çevre Yolu’nu açtık ve Edirne’nin 3 tarafını hiç şehir trafiğine girmeden çevre dolaşabileceğiniz 25 metre genişliğinde bulvar tarzında 3 yolla Edirne trafiğine önemli ölçülerde rahatlattı” diye kaydetti.

“İLERİ BİYOLOJIK SU ARITMA TESİSİ”

Su arıtma tesisi projesinin önemini vurgulayan Başkan Gürkan “Belediyemizin atık su arıtması yoktu. Biz göreve geldiğimizde, bu görmüş olduğunuz Paşa Çayırı mevkiinde ki 64 bin metre karelik alan kamulaştırma işlemleri bitmişti. Ancak ortada bunun dışında başka bir çalışma yoktu. Hızla İller Bankası ile görüştük. İhale yetkisini ve proje yetkisini İller Bankası’na verdik. Ve 5 Aralık 2017’de İller Bankası tarafından ihalesi yapıldı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisimizin ve 3 Mart 2023 tarihinde de açılışını yaptık. Gerçekten son sistemdir İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi. Tamamen yüzde 100’ü İller Bankası’na aldığımız belediye kredisiyle ödeniyor, ödenecek” dedi.

“EDİRNE KATI ATIK DÜZENLİ DEPOLAMA VE BERTARAF TESİSİ”

Diğer illere göre 10 milyon liraya çöp projesini devreye alarak yeni tesis kurduklarını açıklayan Başkan Gürkan “Göreve geldiğimizde 60 yıllık vahşi depolama çöplüğümüz yanıyordu. 160 dönümlük kamulaştırma yapılmış, arsası, arazisi hazırdı ama üç kez ihaleye çıkılmış ve hiç kimsenin teklif vermediği bir projesi vardı. Projeyi revize ettik, gerçekçinin bir proje yaptık. Hemen çalışmalara başladık ve 3 Kasım 2017’de bitirdik yeni çöplüğümüzü. 3 Kasım 2017’de Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımı ile buraya ilk çöpü döktük. O günün parası ile KDV dahil 10.1 milyon TL’ye bitirdik. Bu birçok ulusal gazetede, hürriyette, sözcüde vs. manşet oldu. Ardından elektrik üretim tesislerinin 29 yıllık yap işlet kar ortaklığıyla ihaleye çıktı. Tek kuruş harcamadan şu anda 2.8 saatte 2.8 MW çöpten elektrik üreten bir tesise sahibiz. Ciro’nun her ay yüzde 10’unu gelir olarak birliğimize alıyoruz. Burası şu ana kadar 59 bin 687 MW ya da diğer ifadeyle 59 milyon kWh elektrik üretti çöp gazından” diye bahsetti.

“İÇME SUYU ARITMA TESİSİ”

İçme suyu için yapılan çalışmalara değinen Gürkan” Göreve geldiğimizde içme suyu kaynağımızda sıkıntı vardı. Dönemin bakanıyla görüştük, konuştuk, taleplerimizi açtık. Bize kaynak olarak 2050 yılına kadar ihtiyacımızı karşılayacak Kırklareli Kayalıköy barajı gösterildi. Ama onu yapacak paramız yoktu. 2015’te DSİ ile bir protokol imzaladım. Yapımım ve kredisi tamamen DSİ tarafından karşılanacak. Bizim de 30 yılda 30 eşit taksitti ödeyeceğimiz bir planlandı bu. Sağ olsunlar 58 km binlik çelik boru döşendi Kırklareli Kayalıköy barajından Edirne’ye kadar.  Bu da Edirnelerin 2050 yılına kadar bütün içme suyu ihtiyacını karşılayan bir tesisimiz oldu” dedi.

“İMECE VE DEPREM BÖLGESİNE YARDIMLAR”

Maddi ihtiyacı bulunan vatandaşlara özel imece birimi kurduklarını ve deprem bölgesine yapılan yardımlardan bahseden Recep Gürkan “imece’nin adını verdiğimiz bir yardımlaşma birimi kurduk. İmece’den şu anda 28 bin hane yararlanıyor Edirne’de. Toplam hane sayısının 85 bin civarında olduğunu düşünürseniz, yaklaşık üçte biri imece’de kayıtlı bu vatandaşlarımızın. Kelimenin tam anlamıyla, veren elin, alan elin görmediği bir sistem kurduk burada. İmece’de yardım götürürken araçlarla bir tane fotoğraf göremezsiniz. Ve 6 Şubat, Kahramanmaraş depreminden sonra vatandaşlarımızın tüm yardımlarını, tüm desteklerini imece üzerinden organize ettik ve deprem bölgesine 27 tır, Edirnelilerin bize verdiği, emanet ettiği her türlü yardım malzemesine ulaştırdık” dedi.

“BÜTÇEYİ 19.3 KAT ARTIRARAK DEVREDİYORUZ”

Belediyeyi devraldıkları bütçeyi yaklaşık 20 kat artırdıklarını söyleyen Recep Gürkan “2010 yılında Edirne Belediyemizin tahmini bütçesi 90 milyon lira. Biz göreve geldiğimiz 2014 yılında bütçe 147 milyon 700 bin Türk Lirasıydı. 140 Milyon lira da borcumuz vardı. Bütçe ile borç orantılanmasında yüzde 90 borç vardı. 2024 bütçemiz 2 milyar 864 milyon Türk Lirası. Aldığımız la bıraktığımız arasında 19.3 kat artırarak bırakıyoruz bütçeyi” diye konuştu

“YÜZDE 95 BORÇLA ALDIK, YÜZDE 37.5 ORANINDA BORÇLA DEVREDİYORUZ”

Devraldığı ve devrettiği borç oranını anlatan Gürkan “Biz 2014 yılında aldığımızda 140 milyon borç vardı. Toplam şu an borcumuz faizleriyle beraber 1 milyar 75 milyon 574 bin lira borcumuz var. Bu borçlar bugünden 15 yıla kadar borç vademiz var. Bu yıl ki bütçe ile borç oranı, bütçemizin yüzde 37 buçuğu oranında devrediyorum. Yüzde 95 oranında aldık. Bu borçların büyük kısmı alt yapı ve atık su arıtma için” dedi.

“BU BİR VEDA DEĞİL, VEDA TOPLANTISIYDI”

Düzenlediği toplantı ile belediye çalışanlarının nasıl çalıştığını göstermek hedefi ile gerçekleştirdiğini kaydeden Gürkan “Bu bir veda toplantısı değildi, bu benim vefa toplantısıydı. Ben aslında kendimin siyasi arkadaşlarımın değil, Edirne Belediyesi’nin çalışanlarının nasıl çalıştığını ve neler yaptığını herkes öğrensin istedim. Basına çok teşekkür ediyorum, sizlerin aracılığıyla bütün Edirne bunları duyacak.  Hayatım boyunca bir Atatürk’ün huzurunda, bir de Allah’ın huzurunda başımı eğdim. Başka hiç kimsenin önünde eğmedim. O yüzden bugün buradayım. Hiçbir zaman da eğmeyeceğim, son nefesime kadar Atatürk için, Cumhuriyet için, Edirne için ve elbette Cumhuriyet Halk Partisi için de çalışmaya devam edeceğim. Hepinize sağlıklar diliyorum” diye noktaladı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.