DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20781402,62%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gürkan, virüs tedbirlerini anlattı

Gürkan, virüs tedbirlerini anlattı

ABONE OL
17 Mart 2020 10:41
Gürkan, virüs tedbirlerini anlattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan koronavirüs vakasının Türkiye’ görülmesinden önce dezenfekten çalışmalarına başladıklarını belirtti. Gürkan, ayrıca Edirne’de koronavirüs vakası bulunduğu yönündeki iddialarında gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, belediye meclis salonunda düzenledikleri basın toplantısında koronavirüse karşı kentte yaptıkları çalışmalar hakkında geniş kapsamlı bilgiler verdi.

Gürkan, koronavirüsün Türkiye’de görülmesinden önce dezenfekten çalışmalarına başladıklarını ifade ederek, “28 Şubat’tan beri Edirne’mizde düzensiz göçmenlerle ilgili bir çabamız var. Bunun üzerine dünyayı etkisi altına alan ve maalesef son birkaç gün içerisinde ülkemizde de ortaya çıkan Corona Virüsle ile ilgili tedbirlerle ilgili Edirne Belediyesi olarak yaptığımız çalışmaları sizlerle paylaşacağız. Corona Virüs tedbirleri ulusal düzeyde ve vaka tespiti Türkiye’de yapılmadan önce biz Edirne’de, başkan yardımcımız Dr. Ertuğrul Tanrıkulu’nun koordinasyonunda özellikle dezenfektan malzeme temini ve bunları uygulayacağımız ekiplerle ilgili Halk Sağlığı Birimimizle, ciddi çalışmalar yapmıştık” dedi.

7/24 ÇALIŞMA İÇERİSİNDEYİZ

Gürkan, “Bugün geldiğimiz noktada bakıyoruz iyi ki; o çalışmaları ve o malzeme, dezenfekten maske, personel hazırlıklarını yapmışız. Çünkü tüm Edirne’de ilçeler de dahil her yere, Edirne Belediyesi olarak yetişiyoruz, yetişmeye gayret gayret ediyoruz. Bun konuda ciddi bir çalışma söz konusu. Kelimenin tam anlamıyla 7/24 çalışma içerisindeyiz. Son dönemde toplu taşıma araçlar ve taksilerde çok sayıda düzensiz göçmenin taşınmış olması nedeniyle öncelikle şehrimizde 513 taksiyi, 58 taksi durağını ve 234 toplu ulaşım minibüsünü dezenfekte edilmesi yönünde çalışmalara başlamıştık. Bizim bu çalışmalara başladığımız günün gecesi de Türkiye’deki ilk vaka tespit edildi. Bu da Edirne Belediyesinin virüs tehlikesine karşı zamanlamasının ne kadar yerinde olduğunun ve anlamlı olduğunu ortaya koyan bir çalışma oldu. Türkiye’de de baktığımızda belediyeler bazından hemen hemen çalışmaya başlayan ilk belediye olduğumuzu gururla söyleyebilirim” dedi.

KUMAŞ VE METALDE DAHA UZUN KALIYOR

Pazar günü olmasına rağmen, kimse tatil yapmadığını camiler, devlet kurumları, taksi ve taksi durakları, 54 caminin dezenfekte edildiğini belirten Gürkan, “Huzurevi çok önemliydi çünkü biliyorsunuz. Bu virüsün 2 özelliği var; 1’incisi hızlı yayılıyor. 2’incisi 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olanlar da öldürücü oluyor. Yılda gripten 400 bin insan ölüyor, yani normal griplerden. Bu virüsün bir özelliği de kumaşta 6 metallerde 12 saat gibi bu yüzeylerde daha fazla yaşayabiliyor. Tapu Kadastro Müdürlüğü, İl Halk Kütüphanemiz derhal dezenfekte edildi. Ali Paşa ve Arasta Çarşılarımız, umumi tuvaletlerimiz tekrar dezenfekte edildi. İl Milli Eğitim Müdürümüz aradı ‘dezenfekteye ihtiyacımız var’ okullarımız dezenfekte ettik. İki kilisemizi, Cem Evi’mizi dezenfekte ettik.”

“BİZDEN MALZEME İSTİYORLAR”

Birçok kurum kendilerinden dezenfekten malzemesi istediğini aktaran Gürkan, “Bu çalışmalar tabi bir seferlik çalışma değil. Virüs tehlikesi tamamıyla ortadan kalkana kadar devam edecek. Sürekli malzeme tedariği yapıyoruz. Şu anda Türkiye’de birçok belediye, birçok kurum dezenfektan malzemesi bulamıyor. Biz önceden, bu tedbirler henüz ulusal düzeyde alınmadan önce Ertuğrul bey’in hekim olması ve bu konuları yakından biliyor olması ile ciddi bir malzeme alımı yaptık. Ama öyle bir hala geldi ki ilçeler de dahil tüm kamu kurumları kuruluşları, iş yerleri, ticarethaneler hepsi bizden malzeme istemeye başladı. Bunu nasıl sürdüreceğiz bilemiyoruz. Hastaneler, sağlık ocakları bizden malzeme istiyor.”

“İLAVE TEDBİR ALINDI”

Halkımızın özellikle gittiği yerlerde ilave tedbirler alındığını anlatan Gürkan, “Mesela Cuma Pazarı’nı kapattık, ne zamana kadar kapalı kalacak bunu süreç belirleyecek. Kırsalın Doğal Pazarını da kapattık. Sebze meyve pazarlarını kapatmadık, onu sayın valimizle de görüştük çünkü halkın aynı zamanda beslenmeye ihtiyacı var. Pazarcı esnafımızın tamamı eldiven takarak çalışıyorlar. Gümrüklerde Sağlık Bakanlığı’mız çalışmalarını sürdürüyor. Vatandaşlarımız, ‘Düğünler nişanlar’ ertelensin diye yazıyor. Bunlar Bakanlık düzeyinde verilmesi kararlar” dedi.

“EĞLENCE MEKANLARINA TEBLİGAT YAPTIK”

Önceki akşam İçişleri Bakanlığının 81 ile gönderilen genelgesine değinen Gürkan, “Biz de önceki gece saat 11:00 şehirdeki bütün itibariyle disco, bar, pavyon, gece kulübü gibi yerlere tebligatlarımızı yaptık bu sabah (Pazartesi) itibaren genelge nedeniyle ikinci bir yazıya kadar buraların faaliyetleri durduruldu” dedi.

ZAMAN SİYASİ ŞOV ZAMANI DEĞİL

Göçmenlere yönelik 28 Şubattan bu yana her gece saat 3’te göçmenlerin bulunduğu noktada ekiplerin ilaçlama yaptıklarını anlatan Gürkün, “ Bunu açıklamadık çünkü; vatandaş burada bir şey mi var’ diye düşünebilir. Biz önleyici tedbir için yaptık. Pazarkule’deki mültecilerden çıkmış, baya yansıya bir hastalık hali yok. Bu tedbir almayacağımız anlamına gelmiyor. Şuna bakmıyoruz ‘Sen yaptın, biz yaptık’ değil vatandaşın buna bakacak hali yok. Vatandaş biran önce güvenlik istiyor. Zaman siyasi şov zamanı değil, zaman, iş yapma zamanı. Sayın valimize de ayrıca çok teşekkür ediyorum. Bazı illerde farkı siyasi görüş diye hizmetin eksik bırakıldığı durumları biliyoruz. Edirne’de böyle bir şey hiç yaşamadık. Tam bir uyum içerinde Edirne’deki tüm kurumlar, valimizin koordinasyonunda görevlerimizi yapıyoruz, yap mayada devam edeceğiz” dedi.

“BÖYLE AHLAKSIZLIK OLUR MU?”

Geçtiğimiz gün sosyal medyada Sağlık Bakanı’nın attığı bir twitin üzerinde oynama yapılarak paylaşılmasına da değinen Gürkan, “Sosyal medyada, Sağlık Bakanı’mızın Twitter’ını bozmuşlar, oraya Edirne’yi eklemişler. Böyle bir ahlaksızlık olur mu. Hangi vicdan hangi namus. Bir yazı çıkarmışlar genelge gibi biz bile tereddütte düşüyoruz, böyle bir yazı mı geldi acaba diye. Aslında hiç öyle bir şey yok” dedi.

“KONUŞMAK İÇİN ERKEN”

Gürkan bir gazetecinin Kırkpınar güreşlerinin iptali ile alakalı sorusuna, “Kırkpınar 658 yıldır her koşulda devam eden bir organizasyon bunu da hep söylüyoruz. Kırkpınar’da Haziran sonu, Temmuz başında olacağı için inşallah bu salgında sadece şehrimizde ve ülkemizde değil bütün dünyada sona erecektir. O zaman göreceğiz, acele etmeyelim. Kakava için konuşmak bile erken” diyerek cevap verdi.

Gürkan’ Pazarkule’de bekleyişleri süren sığınmacılarla ilgili bir soruyada, “Orasının kalıcı bir kampa dönüşmemesi için çalışma yapıyoruz. Dönmek isteyenlere yardımcı olunuyor, kimse ne zorla Edirne’ye götürülüyor ne de zorla Edirne’den götürülüyor” şeklinde cevap verdi.

“DAHA ÖNCE YAPMIŞTIK”

Gürkan’ın ardından söz alarak koronavirüse karşın alınacak önlemler ile ilgili genelge hakkında bilgiler vererek bunları daha önceden hayata geçirdiklerini anlatan Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, “Biz çalışmalara başladıktan 3 gün sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünden bir genelge geldi. O, genelde 11 madde vardı, biz bu 11 maddeyi de yapmıştık. Arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Çalışmalarımız aralıksız sürecek” dedi.

Hüsnü Sarıgül

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.