DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20843651,66%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Halk Ekmek 7 noktada hizmette

Halk Ekmek 7 noktada hizmette

ABONE OL
25 Mart 2022 19:05
Halk Ekmek 7 noktada hizmette
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediyesi tarafından oluşturulan Halk Ekmek Büfeleri hizmete açıldı. Kent genelinde ilk etapta Kıyık, Küçükpazar, Yıldırım Beyazıt Mahallesi, Yeniimaret, Karaağaç, Çavuşbey Mahallesi ve Fırınlar Sırtı TOKİ olmak üzere 7 noktada hizmet vermeye başladı. Halk Ekmek Büfelerinde 200 gram ekmek 2,5 liradan satılıyor.

Edirne Belediyesi Halk Ekmek Büfelerinin kentin 7 noktasında hizmete girmesi nedeniyle Kıyık Halk Ekmek Büfesi önünde tören düzenlendi.

Halk ekmek büfesinin açılış programına Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Yardımcıları Ertuğrul Tanrıkulu ve Yaver Tetik, Edirne Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Canbaz, Barutluk Mahalle Muhtarı Zeki Yaşagör, fırıncılar ve vatandaşlar katılım gösterdi

 “BU YAZ YOLLARIN HEPSİNİ YAPCAĞIZ, KARARLIYIZ”

Burada konuşan Belediye Başkanı Recep Gürkna, yollardan dolayı vatandaşların şikayeti olduğunu ve yaz ayında çalışmalara başlayacaklarını belirterek “Gündemi anlatmaya gerek yok hepiniz biliyorsunuz. Fiyatları anlatmaya gerek yok. Hepiniz biliyorsunuz. ülkemizin her tarafını saran siyasi bir konuşma değil. Önce onu söyleyeyim. Ama ülkemizin her tarafını saran derin bir yoksulluk var. Edirne’de çok miktarda bozuk yol var, altyapıdan dolayı. Vatandaşın şikayeti var, hakkı var. Şimdi bu yaz, bu yolların hepsini yapacağız, kararlıyız. Geçtiğimiz Ekim ayında bu yolların yapılmasıyla ilgili planlamaya başladık. Ekim ayında arkadaşlarım çalışmaya başladığında bu asfaltın hammaddesi vatandaşın zift dediği bitümün bir tonu 3 bin 300 liraydı. Yani 16 milyon 500 bin lira.  Sonra artar tartıştı. 6 bin liraya çıktı. Bizim 16 buçuk milyon oldu, 30 milyon. Geçtiğimiz iki gün kadar 8 bin 321 liraya çıktı. Bizim 16 buçuk oldu, 41 buçuk milyon TL. Bütün fiyatı akaryakıt fiyatı. Bu sabaha baktım, 9 bin 271 lira olmuş. Yani tonuna yaklaşık bin lira zam gelmiş. Ama biz 5 bin ton alacağız. Dolayısıyla tonundaki bin liralık artış bize 5 milyon TL bir yük olarak geliyor. Şimdi bizim 41 buçuk milyon çıktık, 46 buçuk milyona. Tablo bu” dedi.

“BİZ BU HALKA HESAPLI EKMEK YEDİRMEK ZORUNDAYIZ”

Halk ekmek fırınının 7-8 milyona kendilerine patladığını dile getiren Recep Gürkan “Şimdi tabii vatandaşın en önemli gıdası ben kendim de dahil ekmek. Türk milleti et de koysanız, kuru fasulye de koysanız, menemen de koysanız, ekmek yemeden karnı doymaz. Önce ekmek. Tabii ekmek sadece karın doyurma değil. Bizim kültürümüzde, geleneğimizde, örfümüzde, adetimizde ekmeğin bir de kutsiyeti vardır, kutsallığı vardır. Ne yaparız biz? Şurada kenarda bir parça ekmek görsek öperiz başımıza koyup. İncinmeyecek, kirlenmeyecek, üstüne basılmayacak bir yere koyarız değil mi?  Zaten ürettiğimiz maalesef ürettiğimiz buğday Türkiye’ye yetmiyordu, ithal ediyordu. Nereden? En büyük ithali ithalatımız Rusya’dan ve Ukrayna’dan geldi. Şimdi orada da savaş çıktı. Ekim yapılıp yapılmayacağı belli değil. Dün bir arkadaşımla konuştum. Harmanda buğdayın tonu iki bin liraydı. Dün buğdayı 66 bin 670 lira var. Bazen hani esnafa kızıyoruz ya zam yapıyor diye ama esnaf da çaresiz. Esnafı da yapacağı bir şey yok. Biz bu halka belli miktarda da olsa, yetmese de biraz daha hesaplı ekmek yedirmek zorundayız. Onlar da tamam başkanım dediler ve birlikte bu projeyi yaptık. Yani Edirne Belediyesi’nin bir halk ekmek fırını kurması bugün itibariyle 7 milyonla 8 milyon TL arasında bir para. En küçüğü. Zaten Edirne’de 56 tane fırıncı var, onlarla ortaklaşa yapalım dedik. Aslında halkın belediyesi ile halkın fırıncılarını buluşturduk. Onlar bize maliyet fiyatının tam sınırında bir fiyat verdiler. Bu şekilde anlaştık. Şehrimizin 7 noktasında bugün itibariyle başladık. Geçtiğimiz hafta biliyorsunuz halk ekmek 3 lira oldu. Bizler fırıncılarımızın ürettiği ekmeği halkımıza 2,5 TL’den buluşturacağız. Yeter mi yetmez. Edirne’de satılan tüm ekmeği yapabilsek ama o zaman bu esnaf ne yapacak. Bir denge kurmaya çalışıyoruz. Bu proje Edirne’den çıktı ve büyükşehirler başta olmak üzere Bursa, Ankara, İzmir… O kadar çok arayan oldu ki ‘Ya başkanım böyle bir şey yapıyor musunuz, nasıl yapıyorsunuz’ diye.  Anlattık hepsine. Şimdi bu model ekmek fabrikası olmayan illerde ve ilçelerde de uygulanmaya başladı. Önümüz yaz. İnşallah sebze, meyve bollaşacak, fiyatlar biraz düşer. Ama şunu unutmayın. Hep beraber bu zor günleri aşacağız. Biz ne Türkiye Cumhuriyeti’nden ne de bu milletten hiç umudumuzu yitirmedik. Hiç umudumuzu kaybetmedik. Bu millet o Kurtuluş Savaşı’nın zor günlerinde bile zorlukları kol kola girerek, omuz omuza mücadele ederek aşmış bir millettir. Bu günleri de aşacağız, bu zorlukların da üstesinden geleceğiz. Edirne’mize, Edirnelilerimize, benim değerli hemşerilerime de hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi

“TÜM OKULLARA İÇME SUYU SEBİLLERİ”

Eğitim camiasından talep olduğunu ve aldıkları kararla artıma ve içme suyu sebillerini okullara koyacaklarını dile getiren Başkan Gürkan “Okullarımızdaki sağlıklı içme suyuna çocuklarımızın ücretsiz erişimi için bir talepleri olmuştu. Benden sonra Vali Bey’i ziyaret ettiler. Vali Beyle müşterek bir toplantı yaptık. Yakın zamanda tüm okullarımıza, il genelinde Valiliğimiz ile birlikte içme suyu sebilleri ve arıtmalar kuracağız. Okullarda da çocuklarımız artık suyu taşımak zorunda kalmayacak, parayla su almak zorunda kalmayacak” dedi.

“5 BİN AİLEYE 100 LİRA ELEKTRİK FATURASİ DESTEĞİ”

Elektrik faturasından mağdur olan ailelere Nisan Ayı toplantısında alınacak kararla 5 bin aileye 100 lira destek sağlayacaklarını kaydeden Gürkan, “Beledimizden örnek vermemiz gerekirse, Aralık ayında Edirne Belediyesi’ne 590 bin TL elektrik faturası geldi, Ocak 1 milyon 539 bin lira geldi. Kendimizden biliyoruz. Vatandaşın en büyük sıkıntısı şu anda elektrik ücretini ödeyememek. Nisan ayında Belediye Meclisimize getireceğim bu konuyu. Sosyal yardım kriterlerini taşıyan 5 bin aileye kadar aylık 100 TL elektrik faturası desteği kararı vereceğiz” dedi.

Edirne Fırıncılar Derneği Başkanı Yılmaz Canbaz da Halk Ekmek Büfelerinin Edirne’ye hayırlı olması temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kıyık Halk Ekmek Büfesinde vatandaşlara ekmek satışı yaptı.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.