DOLAR 32,5896 0.35%
EURO 34,8578 0.34%
ALTIN 2.496,120,48
BIST 9.660,711,43%
BITCOIN 21049791,65%
Edirne
17°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hayde bre pehlivan

Hayde bre pehlivan

ABONE OL
11 Kasım 2021 22:56
Hayde bre pehlivan
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kırkpınar Yağlı Güreşleri 658’inci kez pehlivanların çayıra inip peşrev çekmesi ile başladı. Kırkpınar’a geçen yıl 2 bin 228 pehlivan kayıt yaptırırken bu yıl ise 2 bin 380 pehlivan kayıt yaptırarak geçmiş yılların rekoru kırıldı.

UNESCO, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesi’nde yer alan Türk güreşinin en büyük organizasyonu olarak kabul edilen 658’inci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri başladı.

Dün sabah saatlerinde Tarihi Sarayiçi Er Meydanı’nda kule hakemlerinin çağrısıyla sahaya gelen minik 1 boy pehlivanları, rakipleriyle kol bağlamaları sonrası peşreve çıktı.

AĞA KARŞILANDI

Güreşlerin başladığı saatlerde geleneksel olarak düzenlenen Kırkpınar Ağası karşılama töreni gerçekleştirildi. Edirne Belediyesi önünde toplanan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, siyasi parti ve STK temsilcileri ile eksi Kırkpınar ağalarından oluşan kortej buradan davul zurna eşliğinde Ağa Seyfettin Selim’i Ordu Evi önünde karşıladı. Hazırlanan platform önünde gerçekleşen karşılama töreninde, Kırkpınar baş cazgırı Şükrü Kayabaş, okuduğu manilerle ağa Seyfettin Selim ve Belediye Başkanı Recep Gürkan’ı platforma davet etti. Burada 10 yıldır Tarihi Kırpınar’da ağalık yapan Seyfettin Selim’e, Başkan Recep Gürkan altın kemerini taktı.

“TÜRK MİLLETİ VAR OLDUKÇA KIRKPINAR VAR OLACAK”

Ardından konuşan Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Tarihin en asil en büyük organizasyonlarından biri olan 658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne hoşgeldiniz. Türk’ün ata sporu olan yağlı güreşlerin bugün açılışını yapıyoruz. Kırkpınar’mızın en önemli simgelerinden biri olan ağa karşılama törenimizi bugün sizlerle gerçekleştiriyoruz. Bu yılla beraber 9 yıldır kırkpınar tarihinde gelmiş geçmiş en fazla ağalık yapan, ağaların ağası, 2 altın kemerli ağamız Seyfettin Selim’e evine, Kırkpınar’a hoşgeldin diyoruz. İnanıyor ve biliyoruz ki dünya durdukça Türk Milleti var olacak. Türk Milleti var oldukça, Türk’ün ata sporu ve bu ata sporun olimpiyatları olan Kırkpınar var olacaktır. Nice Kırkpınarlarımız olsun. Milletimizin ebediyete kadar daim olsun” dedi.

KORTEJ YÜRÜDÜ

Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim’in karşılanmasının ardından kortej Edirne Belediye Başkanlığı binasına geldi. Burada Edirne Valisi Ekrem Canalp’te korteje iştirak etti. Kortej Atatürk anıtı önüne yürüyerek burada anıta çelenk sunuldu ve saygı duruşunda bulunulduktan sonra İstiklal Marşımızı seslendirdi. Ardandın Belediye Bandosu Kırkpınar Marşı’nın seslendirdi.

KABİRLERE ZİYARET

Kortej anıt önünde düzenlenen törenin ardından Adalı Halil ve Kara Emin’in mezarlarının bulunduğu Pehlivanlar Mezarlığı’na geçti. Burada mezara çelenk bırakıldı kabirleri başında dua okundu. Ayıca Selimiye Caminde pehlivanlar için mevlit okutuldu.

TARİHİ KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ RESMİ TÖRENLE BAŞLADI

658’inci Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin açılışı ise Sarayiçi Er Meydanı’nda düzenlenen törenle gerçekleşti. Açılışa, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, Kırkpınar Güreşleri Ağası Seyfettin Selim ile çok sayıda güreşseverler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından geçen yılın başpehlivanı Orhan Okulu, şanlı Türk bayrağımızı göndere çekti.

“AĞAYA YAKIŞAN VERMEKSE, PEHLİVANLARA YAKIŞAN GÜZEL GÜREŞ ÇIKARMAKTIR”

Açılışta ilk konuşmayı gerçekleştiren iki altın kemerli Tarihi Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, kısa bir konuşma yaparak, “658. Tarihi Kırkpınar ihşallah hayırlara vesile olur, güzel bir güreş olsun. Ağa’ya yakışan vermekse pehlivanlara yakışan da güzel güreş çıkarmaktır” dedi.

“YAĞLI GÜREŞTE ÜÇ İLKE İMZA ATILDI”

Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, 2019 yılında Türk Yağlı Güreşi adına üç ilke imza atıldığını belirterek. “Birincisi bu yıl 658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne bu yıl 2 bin 381 güreşçi yaptırarak Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza atılmış oldu. Ben tüm pehlivanlara başarılar diliyorum. İkincisi ise pehlivanlara Trakya Üniversitesi Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulu sınavsız okuma hakkı ve başpehlivanlara da yüksek lisans yapma hakkı tanadı. Ben buradan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na teşekkür ediyorum. Üçüncü konu ise dün daha TBMM’de torba yasası ile çıktı. 658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde üç kez üst üstte başarılı olan sporculara devlet sporcusu ünvanı verildi. Karamürselli Aydın Demir, Denizlili Hüseyin Çokal ve Karamürselli Ahmet Taşçı devlet sporcusu ünvanını kazandı. Öyle ümit ediyorum ki her yıl Başpehlivan olanlarada devlet sporcusu ünvanı verileceğine inanıyorum. Ve bu konu ile ilgili de gerekli çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” dedi.

“DEVLET SPORCUSU ÜNVANI İÇİN YÜREKTEN ALKIŞLIYORUM”

Belediye Başkanı Recep Gürkan da sözlerine Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde üst üste üç kez Başpehlivan olarak altın kemer alan pehlivanlar “Devlet Sporcusu” olma ünvanı verilecek olmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Dün Meclis’ten çıkan bir kanunda Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde üç kez üst üste Başpehlivan olarak altın kemerin ebedi sahibi olmaya hak kazanmış başarılı Başpehlivanları’mıza devlet sporcusu ünvanı verilmiştir. Bu kanun tasarısında tüm siyasi partilerin imzaları var bildiğim kadarıyla. Orada oy kullananan değerli iki vekilimizde buradalar kendilerine de çok teşekkür ediyorum. Ve bu tarihi kanunda bu tarihi ünvanda emeği geçen tüm siyasi partileri ve tüm vekillerimizi Kırkpınar’ın ev sahibi Edirne Belediye Başkanı sıfatıyla yürekten alkışlıyor ve şükranlarımı arz ediyorum. Halen Kırkpınar’da altın kemerin ebedi sahibi olmuş ve hayatta olan üç başpehlivanımız var. Allah onlara sağlıklı uzun ömürler versin. Kırkpınar’ın efsane başpehlivanlarından Ahmet Taşçı aramızda. Yine iki yıl önce kendilerini gücümüz oranında plaketle takdir ettiğimiz halen hayatta olan Denizlili Hüseyin Çokal ve Karamürselli Aydın Demir de bugün hayattalar. Kendilerine uzun ömürler diliyorum” dedi.

“ALTIN KEMERLİ İKİ PEHLİVANIN HEYKELİNİ DİKECEĞİZ”

Gürkan, “Buradan çıktığımızda hemen Kırkpınar’ın altın kemerli ağalarının ve altın kemerli başpehlivanlarının heykelleri var. Sevgili Ahmet Taşçı’nın ve Adalı Halil’in heykelleri orada. Ama ben bu kanunla fark ettim ki biz Edirne Belediyesi olarak birşeyi eksik bırakmışık. Altın kemerli iki başpehlivanımız ve halen hayatta olan Aydın Demir’in ve Hüseyin Çokal’ın heykellerini en kısa zamanda Ahmet Taşçı’nın heykelenin yanına koyacağız” dedi.

“KIRKPINAR HER ŞARTTA VE KOŞULDA DEVAM ETMİŞTİR”

Türk’ün ata sporu olan 658 yıldır kesintisiz bir şekilde devam eder. Savaşta-Barışta, Varlıkta-Yoklukta Türk milletinin gurur timsali olan yağlı güreşlerimiz dünyadaki olampiyatlardan sonraki en eski spor organizasyonudur. Olimpiyatlar zaman zaman kesintiye uğramış ama Kırkpınar her koşulda ve her şatta devam etmiştir. Atalarımızdan büyük bir onur ve gururla miras olarak emanet olarak aldığımız Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni biz de bizden sonraki temsilcilerine daha da güzel daha da anlamlı bir şekilde teslim etmenin gayreki içerisindeyiz. Her yıl yeni bir rekor kırarak daha çok pehlivanın katılımı sağladığımız Kırpınar’ımız inanıyorum ki önümüzdeki yıllarda daha da büyük güreşlere ev sahipliği yapacaktır” dedi.

“TRİBÜNLERDEN ISLIK SESLERİ YÜKSELDİ

Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın konuşması uzayınca tribünlerden ıslık sesleri yükseldi. Gürkan, seyircilere dönerek, “Biraz müsade ederseniz bitirecem. Vali bey de konuşacak bitireceğiz” dedi. Gürkan sözlerini, “Elbette güreş seyircisi telaşlıdır, sabırsızdır. Bunu pehlivanların güreşlerinde de görürüz ve izleriz. İnanıyorum ki Türk’ün ata sporu kendini bilmezlere rağmen ebediyete kadar devam edecektir. 658’inci KırKpınar’ımız Edirne’mize Yağlı Güreşleri’mize ve büyük Türk milletine hayırlı uğurlu olsun” diyerek sözlerini sonlandırdı.

“KIRKPINAR ULU BİR ÇINAR”

Edirne Valisi Ekrem Canalp ise Tarihi Kırkpırnar’ı ulu bir çınara benzeterek, “Düşünün ki bu meydanda şuanda bir ulu çınar var. Ve yine düşünün ki bu ulu çınar 658 yaşındadır. Ve yine düşünün ki 658 yıllık bu çınarın toprağı Edirne’dir ve Edirneliler’dir. Bu çınarın gövdesi bu meydan da biraz sonra güreş tutacak olan yiğit pehlivanlardır. Bu gövdeyi besleyen bu yiğit pehlivanları destek olan, onlara arka çıkan, onlara omuz veren, sırt veren, destek veren işadamlarımızdır, belediyelerimizdir, kurumlarımızdır ve kuruluşlarımızdır. Ve bu ulu çınarın cazgırları yapraklarıdır, hakemleri damarlarıdır. Milletlerin geleneklerinde yaşayan gelenekler var ve sönmeyen gelenekler var. Ama Kırkpınar 658 yıldan beridir geleneği devam ettiriyor. Bu millet bu aziz millet 658 yıldan beridir savaşlar bile olsa, kıtlıklar bile olsa, ekonomik sıkıntılar bile olsa bu geleneği asla ve asla bırakmadı. Millet olarak biz bu geleneği sürdürüyoruz. Elbetteki milletlerin içerisinde gelenekleri sürenler olduğu gibi bizimde süren geleneklerimiz var. Ama ne oldu ki biz 658 yıldan beridir bu geleneği sürdürüyoruz, güreş geleneğini sürdürüyoruz, yağlı güreş geleneğini sürdürüyoruz. Çünkü yağlı güreşi Türk Milletine özgü kılan özellikler var. Yağlı güreş dediğiniz zaman yağlı güreş cesarettir, yağlı güreş yiğitliktir, yağlı güreş mertliktir, Türk Milletinin en karakteristik özelikleridir yağlı güreş. Bizim pehlivanlarımız, büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettiği şekilde, zekidirler, çeviktirler ve ahlaklı insanlardır her birisi de. Biz Kırkpınarı atalarımızdan emanet olarak aldık ve bu emaneti en iyi şekilde Edirneliler adına gelecek nesillere en iyi şekilde taşıyacağız inşallah. 658. Tarihi Kırkpınar’ın bundan sonrası içinde hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

GEÇİT TÖRENİ YAPILDI

Konuşmaların ardından Er Meydanı’nda pehlivanlar, hakemler, cazgırlar, davul zurna ekibinin yer aldığı kortej Edirne Belediyesi Bandosu eşliğinde Er Meydanı’nda resmi geçit yaptı.

KIRAN KIRANA GÜREŞ

658’inci Kırkpınar Yağlı Güreşleri için bu yıl 2 bin 380 pehlivanın kayıt yaptığı güreşler bugün ve yarın 14 ayrı kategoride devam edecek. Bu yıl başpehlivanlık güreşlerinde ise 52 pehlivan altın kemer için mücadele edecek. Yapılan kural değişikliği ile bu yıl Başpehlivanlık müsabakasının kıran kırana geçmesi bekleniyor. Başpehlivanlık ödülleri bu yıl arttı. Edirne Belediyesince verilecek ödül, belediye encümenince başpehlivana 51 bin lira, ikinciye 31 bin lira, üçüncüye de 16 bin lira olarak belirlendi. Geçen yıl başpehlivanlık birincisinin ödülü ise 46 bin liraydı.

KIRKPINAR’IN BAŞPEHLİVANI VE AĞASI BELİRLENECEK

659. Kırkpınar Güreşleri Ağası’nın belirlenmesi için düzenlenecek koç satışlı ihalesi yarın saat 15.00’te Sarayiçi Er Meydanı’nda Belediye Encümeni huzurunda yapılacak. Saat 17.30’da ise 658. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı’nın belirleneceği başpehlivanlık güreşinin startı verilecek.

Harun Aker / Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.