DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2056378-0,99%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hayvancılığa modern pazar

Hayvancılığa modern pazar

ABONE OL
9 Haziran 2023 09:38
Hayvancılığa modern pazar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Havsa Belediyesi ve İl Özel İdaresi iş birliğiyle, Trakya’nın en büyük hayvan pazarı konumundaki ‘Havsa Canlı Hayvan Pazarı’nın yeni yapılacak yer için Edirne Valiliği’nde protokol imzalandı. Yapılacak olan pazarın finansmanın yüzde 75’ini İl Özel İdaresi, yüzde 25’ini Havsa Belediyesi karşılayacak.

Pazar yerinin yenilenmesi kapsamında Edirne Valiliği Toplantı Salonu’nda protokol imza töreni düzenlendi. Törene; Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Edirne Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreter Vekili Eyyüp Batuhan Ciğerci, Havsa Belediye Başkanı Av. Aydın Balkan ve İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş katıldı.

“EDİRNE ÇOK ÖNEMLİ BİR TARIM VE HAYVANCILIK KENTİ”

Protokol imza törenin de konuşan Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Edirne’nin turizm kenti olmasının yanında çok önemli bir tarım ve hayvancılık şehri de olduğuna işaret ederek, “Yıllık tarımsal hasılamız yaklaşık 17 milyar Türk lirası seviyesinde. Şimdi canlı hayvan değeri itibariyle baktığımızda geçen yılın rakamları itibariyle yaklaşık 5 milyar Türk Liralık bir canlı hayvan değerine ulaştığımızı görüyoruz. Yine tarımsal hayvancılıktan kaynaklı hastalarımızın da yaklaşık 2 buçuk milyar Türk Lirasına yakın bir rakam olduğunu görüyoruz. Bunlar son derece önemli rakamlar, büyük rakamlar. Kamu kaynaklarının her harcanan lirasının bir alternatif maliyeti var. Yani o yatırımı başka bir yere de kanalizedebilirsiniz. Başka şekilde değerlendirebilirsiniz. Önemli olan kamu yatırımlarının ne kadar katma değer ürettiğidir, geriye nasıl yansımalar bıraktığıdır” dedi.

“YÜZDE 75’İ ÖZEL İDARE, YÜZDE 25’İNİ BELEDİYE KARŞILAYACAK”

Havsa Canlı Hayvan Pazarı’nın sadece Edirne değil tüm Trakya bölgesini kapsadığını belirten Vali Kırbıyık, “Bugün itibariyle artık şehir merkezinde kalmış, genişleme imkanı olmayan ve mevcut yapıları da yetersiz kalan bir hayvan pazarıydı. Bunun daha üst niteliğe nasıl ulaştırabilir noktasında bir çalışma yaptık. Sağ olsun belediyemiz yeni bir yer tahsis ettiği yol üzerinde ana yol üzerinde o konuda da meclis üyelerine de teşekkür ediyoruz. Özel İdaremiz de birlikte şöyle bir karar aldık, bunun finansmanını ortaklaşa yapıyoruz. Yüzde 75 il Özel İdaresi karşılayacak, yüzde 25’ini Havsa Belediyemiz karşılayacak. Çok kısa sürede de hemen ihale süreçlerinin projesi artık son noktada ihale süreçlerini başlattık. Devamını getireceğiz. Bölgeye son derece modern arz imkanını belki ikiye katlamış, belki üçe katlamış yeni bir hayvan pazarı kazandırıyoruz” dedi.

“SOSYAL DONATI ALANLARI OLACAK”

Yeni pazar alanının 4 bin 431 metrekare kapalı alana sahip olacağını ve yaklaşık 2 bin metrekare otopark alanının da mevcut olacağını belirten Vali Kırbıyık, “Yine orada da vatandaşlarımızın geldiğinde ihtiyaçlarını karşılayabileceği sosyal donatı alanları olacak. Çay ocağı, lokantası vesaire gibi bunları da 5 dükkanlık bir alan oluşturacağız. Gene kantardır, karantina kısmıdır, veterinerlik kısımlarıdır. Bunların hepsi projenin içerisinde var. Yani son derece kapsamlı, modern, güzel bir inşallah hayvan pazarı projesine geçmiş olacağız” dedi.

“PAKİSTAN’DAKİ ÇARŞI GİBİ GÖRDÜK, ÜZÜNTÜ DUYDUK”

Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş de “Bugün bu protokolü imzalamaktan gerçekten mutluluk duyuyorum. Edirne’nin yıllarca kanayan yarası olan ve Trakya’nın en büyük canlı hayvan pazarı olan bu yerimiz gerçekten sayın başkanımızın da meclise geldiğinde yaptığı sunumlarda gösterdiği resimlerde, yani biz buranın bir Türkiye’deki Havsa pazarı değil, Pakistan’da bir çarşı pazarı gibi görüntülerini gördük. Bundan dolayı çok üzüntüler duyduk. Sayın belediye başkanımız ve sayın valimizin de bu konuda büyük emekleriyle yer konusundaki sorunları yaşamıştık. Yer sorunu sayın valimizin gösterdiği yapıyla bir öngörüyle yerini de değiştirdik. İl Genel Meclisi Üyesi arkadaşlarımız da Edirne’nin ve Trakya’nın en büyük pazarının bu şekilde yenilenmesi modernize edilmesiyle ilgili vermiş olduğumuz kararda, biz 28 meclis üyesi arkadaşımızla birlikte bu mutluluğu ortak payda olarak bugün yaşıyoruz. Ben emeği geçenlere başta sayın valimize ve belediye başkanlarıma, il genel meclis üyelerim adına da teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

“HAVSA’NIN VE BÖLGE’NİN MARKA DEĞERİNİ ARTIRACAK HAYVAN PAZARI”

Havsa Belediye Başkanı Aydın Balkan ise Kuzey Marmara’nın en büyük hayvan pazarına ev sahipliği yaptıklarını belirterek, “Yaklaşık 85 yıla dayanan bir tecrübemiz var bu konuda. Ancak geldiğimiz noktada hayvan pazarımız genel çalışmalar dışında ufak tefek tadilatlar dışında büyük kapsamlı bir yeniliğe gitmemişti. Ve yeni projemizi hazırladık. Yeni projemiz eski hayvan pazarımızdan yaklaşık 2 kat daha büyük olacak. Daha modern olacak. Üzeri de kapanacağı ondan dolayı hem üzeri kapanacak hem tabi alt yapısı yenilenecek. Üzeri de kazanacağından dolayı artık biz hayvancılığımızın, üreticilerimizin hayvan pazarına girişte hayvan hastalıklarından korunma açısından daha emin olacağından dolayı daha fazla hayvan getireceğini, yine bununla beraber hayvan sayısındaki artışla beraber talebin de artacağını ve hayvancılığın ticaretine olan desteğimizin bu kapsamda büyüyeceğini düşünüyorum. Ben bu çalışmada bu güzel projede bize katkı sağlayan öncelikle koordinasyonunu yapan sayın valimize, ardından il genel meclisimize, üyelerimize ve il genel meclis başkanımıza, sayın vali yardımcılarımıza ve tabii ki her projemizde bizlerle beraber olan belediye meclis üyelerime teşekkür ediyorum saygılarımı sunuyorum” şeklinde konuşmasını noktaladı.

Konuşmaların ardından Havsa Canlı Hayvan Pazarı için protokol imzalandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.