DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 20657341,31%
Edirne
17°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hayvancılık yaşlılara kaldı

Hayvancılık yaşlılara kaldı

ABONE OL
5 Nisan 2023 10:59
Hayvancılık yaşlılara kaldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya’da anket çalışması yaptıklarını söyleyen Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez hayvancılıkla uğraşan üreticilerin yaş ortalamasının 58 olduğunu, gençlerin bu sektöre özenmediğini belirtti.

Hayvancılıkla uğraşan üreticilerin yaş ortalamasının 58 olmasıyla birlikte sektörün de durma noktasına geldiğini dile getiren Edirne Merkez ve Süloğlu SÜTÜB Başkanı Suiçmez, üreticinin hayvancılıktan vazgeçmemesi gerektiği ve elindeki hayvanın en sıkışık zamanda paraya çevrilebilecek şekilde altın kadar değerli olduğunu kaydetti.

“HAYVANCILIK YAŞI 58 GENÇLER BU SEKTÖRE ÖZENMİYOR”

Yaptıkları anketle hayvancılık üretici yaşının 58 olmasıyla bu sektörün durma noktasına geldiğine dikkat çekerek üreticilerin hayvancılıktan vazgeçmemesi gerektiğini savunan SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, “Trakya’da bizim 3 sene önce biz burada bir anket çalışması yaptık. Hayvancılık yapanların yaşı olmuş 58. Yani hayvancılıkla iştigal eden üretici yaşı 58. Çok yüksek bir rakam yani orada bunun hani böyle 35-40’larda olsa bir bambaşka. 58 yaşında bir insan yani daha kaç sene hayvancılık yapabilir? Çünkü belirli bir şeyden sonra insanın gücü de kesiliyor.  Emekli oluyor, çekiliyor bir kenara bırakıyor ama gençler buna özenmiyor maalesef. Gidiyor asgari ücretli bir yerde bir iş bulayım diyor. Aile işletmelerinde kapanma sebeplerinden birisi de bu. İşin başka boyutu. Süt fiyatları daha da iyi yere gelecek. Benim önerim hayvancılıktan vazgeçmesinler. Eğer tarımla hayvancılıkla uğraşıyorsan, hayvancılıktan vazgeçmeyeceksin” dedi

“PARAYA SIKIŞAN ÜRETİCİ ELİNDEKİ HAYVANI HEMEN PARAYA ÇEVİREBİLİR”

Üreticilerin tarımla da uğraşabileceğini ancak hayvancılığın maddi olarak anlık nakite dönüştürülebilen bir sektör olduğunu hatırlatan Suiçmez, “Şimdi diyelim tarımla uğraşan bir aile işletmesinin hayvanı varsa o cebinde keş para demektir.  Sıkıştığın anda 24 saat içerisinde hatta birkaç saat içerisinde paraya çevirebileceğin bir şeydir o. Altın gibi değerli bir varlıktır o. Ama şimdi bak burada buğday ektin buğdayı beklemek zorundasın 8 ay. Yani başına bir şey gelse o buğdayı satamazsın, ayçiçeği, pirinçte aynı şekilde. Onları da yapsın tabi ki. Ama 3–5 hayvanı varsa bir sıkışıklık anında hemen yuları elimize 2-3 saat içerisinde paraya çevirebileceğimiz bir bizim avantajımız bu. Bir de o yönü de var. Hayvancılık mutlaka olmak zorunda ek gelir olarak” diye konuşmasını noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.