DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20652170,98%
Edirne
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hedef hırsızlık mallarına takip

Hedef hırsızlık mallarına takip

ABONE OL
22 Mart 2021 10:10
Hedef hırsızlık mallarına takip
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Valisi Ekrem Canalp’ın talimatıyla hurda ve ikinci eşya alım satımı yapan işyerleri her türlü malzemeyi satan, teknik özelliklerinin de yer aldığı formlar düzenleyip bir yıl saklayacak. Dükkânların tüm alanlarını gösteren kamera kayıtları ise 1 ay süreyle korunacak ve 18 yaşından küçüklerden alım yapılmayacak.

Edirne Valiliği tarafından, hurdacıların ve ikinci el eşya ticareti yapanların 18 yaşından küçüklerden mal satın alması yasaklanırken, tüm satıcıların alışverişlerin yazılı olarak ve görüntülü olarak kayıt altına alma zorunluluğu getirildi.

Edirne Valiliği’nin 2 Mart 2021 tarihli kararına göre, il sınırları içinde faaliyet gösteren, hurdacı ve ikinci el ticareti yapanlara yönelik düzenleme, meydana gelen asayiş olaylarında mal varlıklarına karşı işlenen suçlara ilişkin yapılan analizler sonucu yapıldığı belirtildi.  Kararın gerekçesinde, şüphelilerin kolay yoldan paraya çevirebilecekleri cep telefonu, bilgisayar, televizyon, beyaz eşyalar, inşaat malzemeleri, inşaat işlerinde kullanılan elektrikli eşyalar, bakır veya metal muhteviyatlı kablolar ile belediyeye ya da diğer kurumlara ait mazgal, logar kapağı gibi eşyalar ile maddi değeri bulunan her türlü hurda malzemeyi çaldıklarının altı çizilerek,  “Bu malzemeleri yasal veya yasa dışı olarak çalışan hurdacılara, ikinci el eşya alım satımı yapan iş yerlerine, evlerinde ya da seyyar olarak bu işi yapan şahıslara satarak haksız kazanç elde ettikleri, bu eşyaları bilmeden satın alan vatandaşları mağdur duruma düşürdükleri tespit edildi. ” denildi.

KAYIT TUTACAKLAR

Edirne Valiliği kararında, il sınırları içerisinde huzurun sağlanması, mal ve can güvenliğinin, kişi dokunulmazlığının, kamu esenliğinin sağlanması amacıyla ikinci el eşya alım satımı yapan işyerleri ile hurdacıların satın aldıkları malzemeleri kendilerine kimin, ne zaman sattığı ve nereden temin ettiği hususunda kayıt tutacaklar.

Valilik kararında ikinci el eşya alım satımı yapan işyerleri denetiminde, eşyaların satın alımı sırasında, tarihi, nereden temin ettiği, teknik özelliklerine ait bilgileri görevlilere gösteremeyenlere idari para cezası uygulanacak.

Hırsızlık malı eşyanın ikinci el piyasasında satışının önlemek, cazip bir yol olarak görünmesinin önüne geçilmenin hedeflendiği valilik emrinde, olayları sonrası satılan eşya ve şüphelilerin tespitinin hedeflendiği kaydedildi.  İşyerleri satın aldıkları eşyayı bir başkasına satmaları halinde de bu kişiye ait bilgileri saklamasının da karar altına alındı.

KAYITLAR BİR YIL, GÖRÜNTÜLER 1 AY SAKLANACAK

Üzerinde satanın açık kimliği, düzenlenme tarih ve saati, eşyanın marka, model, cins, seri numarası, rengi, teknik özelliklerinin yer alacağı formlar bir yıl süreyle saklanacak.

Ayrıca, ikinci el ve hurdacılık yapılan işyerlerinin alım ve satımın yapıldığı tüm alanları gösteren kamera sistemi kurulacak ve kayıtlar en az 30 gün süreyle saklanacak.

GECE ALIŞVERİŞ YASAK

Edirne Valiliği kararında, ikinci el ve hurdacılar, yaz saati uygulandığı dönemde akşam saat 20.00 ile 08.00, kış saati uygulandığı aylarda ise akşam saat 18.00 ile 08.00 saatleri arasında alım ve satım yapamayacak.

Valilik kararında, 18 yaşından küçüklerden yanlarında velisi olmadan veya açık izni olmadan eşya satın alınamayacağı ve kolay yoldan para kazanmanın önüne geçilerek hırsızlığın meslek haline gelmesinin engellenmesinin hedeflendiği bildirildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.