DOLAR 32,3473 0.29%
EURO 35,1240 -0.03%
ALTIN 2.309,821,44
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22898213,11%
Edirne
18°

KAPALI

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hem denetledi, hem uyardı!  

Hem denetledi, hem uyardı!  

ABONE OL
12 Eylül 2020 11:40
Hem denetledi, hem uyardı!  
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bulgaristan’ın karantina sürecini kaldırmasının ardından Bulgar vatandaşları alışveriş için Edirne’ye gelmeye devam ediyor. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da çarşı merkezinde maske, mesafe ve hijyen denetimi yaparak hem esnaflara hem de vatandaşlara koronavirüs tedbirleri konusunda uyarılarda bulundu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, beraberinde Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ile birlikte kent merkezindeki tarihi çarşılarda ve Saraçlar Caddesi’ndeki işyerlerinde koronavirüs tedbirlerine uyulup uyulmadığını denetledi.

Bulgaristan, koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’ye seyahatlerde PCR testi zorunluluğu ile 14 günlük karantina uygulamasını kaldırmasının ardından Bulgar vatandaşlarının alışveriş için Edirne’ye gelmeye başladığını belirten Başkan Gürkan, Edirne genelinde koronavirüs tedbirlerini anlatan Bulgarca afiş astıklarını ve turistleri kırmadan uyardıklarını söyledi.

“ESNAFIMIZ VE VATANDAŞIMIZ MASKE KURALINA GENELDE UYUYOR”

Tarihi Ali Paşa Çarşısı’ndaki esnafların çoğunluğunun maske kuralına uyduğuna dikkat çeken Başkan Gürkan, “Gözlemim Ali Paşa’da aşağı yukarı şu ana kadar 70-80 esnafımızı ziyaret ettim. İki tanesi maskesizdi. Biri yeni kahvaltı etmişti, diğeri de az önce çıkardığını söyledi. Genelde esnafımızda vatandaşımızda uyuyorlar. Bulgar misafirleri de uyarıyoruz. Birbirimizi korumak zorundayız. Birbirimizi koruduğumuz sürece bu virüs belasından daha çabuk ve daha kesin kurtulacağız” dedi.

“BULGARLAR VATANDAŞLARI KIRMADAN MASKE TAKMASI KONUSUNDA UYARIYORUZ”

Türkiye’ye göre Bulgaristan’da maske takma alışkanlığının olmadığı için gelen Bulgar vatandaşları afiş ve sözlü olarak uyardıklarını dile getiren Başkan Recep Gürkan “Her yerde Bulgar afişlerine devam ediyoruz. Çünkü biz bir taraftan ticaretin devam etmesi, ekonominin yürümesi gerekiyor. O yüzden Bulgarların gelmesi, Yunanlıların gelmesi bizim hoşumuza gidiyor. Ama bu tedbirleri bırakmak anlamına da gelmemeli. O yüzden gelen komşularımızı da uyarıyoruz. Çünkü bize gelen bilgiler Bulgaristan’daki günlük yaşamda çok fazla maske takma alışkanlığının olmadığı şeklinde. Ama biliyorsunuz İçişleri Bakanlığı’nın aldığı kararla da Türkiye’de evler dışında açık ya da kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu var. Bunu usulünce onları kırmadan, rencide etmeden duyuruyoruz ve kendilerine destek oluyoruz. Tartışma konusu olmasın diye de Edirne ismini afişlere Türkçe yazdık” dedi.

“ESNAFIMIZ ÇOK İNSANLA KARŞI KARŞIYA GELİYOR”

Gümrükten girenlere maske ve dezenfektan verilmesinin Türkiye’de bir ilk olduğunu söyleyen Başkan Gürkan, “Biliyorsunuz son günlerde Kapıkule’nin açılmasıyla beraber ilimize yine Bulgar komşular gelmeye başladılar. Diğer illerden de tabi ziyaretçiler alıyoruz çeşitli nedenlerle. Özellikle tarihi çarşılarımız kapalı mekanlarımızda Valiliğimiz ile beraber kurulmuş ekipler sık sık denetimler yapıyor. Zaman zaman sayın Valimizle beraber yapıyoruz. Zaman zaman kendisi yapıyor, ben kendim yapıyorum. Bende bugün tarihi çarşılarımızı denetlemeye çıktım. Özellikle esnafımız çok fazla insanla temas ediyorlar, karşı karşıya geliyorlar. Maskelerini takıyorlar mı, takmıyorlar mı? Takmayanlara maalesef üzülerek de olsa maske cezası uygulamak zorunda kalacak emniyet ekipleri. Ben esnaflarımıza onu söylüyorum hem de vatandaşlarımızı bir anlamda uyarmış oluyoruz. Hijyen maskesini takmak, solunum maskesini takmaktan daha kolay herkese onu söylüyorum. Birçok tanıdığımız, eşimiz, dostumuz biliyorsunuz Kovid-19 testleri pozitif çıkıyor. Allah kimseye göstermesin, bütün hastalara şifa diliyoruz ama tedbiri de elden bırakmamak gerekiyor. Edirne en iyi durumdaki illerden birisi. Bunu kararlılıkla sürdürmek istiyoruz. Sayın Valimiz ve belediyemizin ekipleri beraber çalışıyor. Tüm kapalı mekanları 1 buçuk saatte bir dezenfekte ediyoruz. Kapıkule’den giren herkese Valiliğimiz ücretsiz maske ve dezenfektan veriyor. Gümrükten girenlere maske ve dezenfektan verilme uygulaması Türkiye’de bir ilktir. Dolayısıyla biz azami tedbirleri aldık, almaya devam ediyoruz, almaya devam edeceğiz” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.