DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2042647-1,07%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İhale Kardeşliği Mahkemede

İhale Kardeşliği Mahkemede

ABONE OL
30 Eylül 2022 12:21
İhale Kardeşliği Mahkemede
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ait araziye 4 Yıldızlı otel yapılması için üst kullanım hakkının tahsis edilmesi yönelik ihaleye katılan iki şirketin ortaklarının da kardeş olan aynı kişiler olduğu ortaya çıktı.

İnternet sitesi haberler.com’un haberine göre; Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ihaleye katılan şirket yöneticileri ile Milli Emlak Müdürlüğü yöneticileri hakkında ‘ihaleye fesat karıştırması’ suçlaması ile 5 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Beytullah Günaydın’ın kardeşi Hasan Günaydın, 2006 yılında Milli Emlak Müdürlüğü’ne başvurarak Karayolları Bakım ve Muayene İstasyonu olarak kullanılan 25 bin 951 metrekare arazinin 4 Yıldızlı otel yapılması için 29 yıl süre ile şirketlerine tahsisini istedi. Milli Emlak Genel Müdürlüğü arazinin karayollarına tahsisini iptal ederek, 49 yıl süre ile üst kullanım hakkının devri için ihale açtı.

İHALE KARDEŞLİĞİ

Edirne Milli Emlak Müdürlüğü’nün açtığı ihale için 3 şirket evrak aldı. Ancak 28 Ağustos 2006 günü yapılan ihaleye üç şirketin evrak almasına rağmen, ortakları aynı kişiler olan iki şirket katıldı. Milli Emlak Müdürlüğü’nde yapılan ihaleye Edirne Ticaret Borsası Meclis Başkan Vekili Ömer Günaydın kardeşi Hasan Günaydın ile ortak olduğu Günaydın Gıda Şirketi’ni temsilen katıldı. Hasan Günaydın da kardeşi Ömer Günaydın’la ortak olduğu GND Şirketi’ni temsilen ihaleye girdi.

Milli Emlak Müdürlüğü’nde 27 bin lira geçici bedelle başlayan ihalede ağabey Ömer Günaydın 27 bin 500 lira teklif verdi. Ardından kardeşi Hasan Günaydın şirketi adına teklifi 100 lira arttırarak 27 bin 600 liraya çıkardı. Bunun üzerine Ağabey Ömer Günaydın fiyatı fazla bularak ihaleden çekildi. İhale Komisyonu daha sonra 27 bin 600 liralık teklifi yeterli bulmayınca GND Şirketi teklifini 30 bin liraya çıkardı ve Milli Emlak Müdürlüğü ile GND şirketi arasında sözleşme imzalandı.

ORTAKLARI AYNI

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün, Edirne’de 300 tirajlı yerel bir gazete yapılan duyuru ile gerçekleştirilen ihaleye katılan iki şirketlerin ortaklarının da Günaydın ailesinden olduğu ortaya çıktı.

Cumhuriyet Savcısı Halil İbrahim Kuş tarafından, Milli Emlak Müdür Vekili Hayrettin Süzer, İhale Komisyonu üyeleri Yüksel Yoldaş, Ersin Satır ile ihaleye katılan şirketlerin yöneticileri Edirne Ticaret Borsası Meclis Başkan Vekili Ömer Günaydın, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Beytullah Günaydın ile kardeşleri Hasan Günaydın hakkında ihaleye fesat karıştırma suçlaması ile başlatılan soruşturmayı tamamlandı. Savcı Kuş, sanıklar hakkında 5 yıldan 12 yıla kadar hapis izstemi ile Edirne 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı.

Savcı iddianamede, ihaleyi kazanan şirkete sonradan hazineye ait 8 bin 473 metrekare daha arazinin ücretsiz olarak alışveriş merkezi yapılmak üzere tahsis edildiğini yazdı. İhalenin hiçbir aşamasında alışveriş merkezinden söz edilmemesine rağmen, şirketin önceden burasına alacağını biliyor gibi Edirne Belediyesi’ne başvurarak imar planında değişiklik yaptığına da iddianamesinde yer veren savcı, turistik otelden daha fazla getirisi olacak alışveriş merkezine ait ihale ilanlarında yer verilmemesinin rekabeti önleyici bir davranış olduğuna dikkat çekti.

Bu arada soruşturma dosyasına yansıyan bilgilere göre, 4 Yıldızlı otel yapımı için ihaleye kazanan şirket ile Milli Emlak Müdürlüğü önce 7 Eylül 2006 tarihinde 25 bin 951 metrekare arazinin tahsisi için ön izin sözleşmesi imzaladı. Şirketin talebi üzerine daha sonra alışveriş merkezi yapılması için 23 Ocak 2007 günü 8 bin 473 metrekare daha ücretsiz olarak tahsis edildi.

SÜREKLİ SÖZLEŞMELER YENİLENDİ

İhaleyi kazanan şirket sözleşme gereği bir yıl içinde arazi ile ilgil imar planlarını tamamladıktan sonra şirketin 29 yıl talebi olmasına rağmen 49 yıllığına 16 Ocak 2008 tarihinde 29 bin 342 metrekare arazinin tahsisini gerçekleştirdi. Ancak Milli Emlak Müdürlüğü 22 Temmuz 2009 tarihinde tahsis edilen arazinin yanında bulunan bin 65 metrekare daha tahsiste bulunuyor. Sözleşmelere göre, şirketin tahsisten sonra 16 Ocak 2008 tarihinden itibaren, şirketin 3 yıl içinde inşaatın bitirilmesi şart koşulduğu halde bu güne kadar bitirilmedi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.