DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2060519-0,80%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

İkinci konut alımına kredi kısıtlaması

İkinci konut alımına kredi kısıtlaması

ABONE OL
4 Eylül 2023 11:38
İkinci konut alımına kredi kısıtlaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BDDK, ikinci konutunu alacak olanlara yönelik kredi kısıtlaması getirdi. Artık vatandaşlar kendisi, eşi veya 18 yaş altındaki çocuğu üzerine halihazırda bir ev varsa ikinci bir sıfır konut alımında kredinin 22,5’ini alabilecek. Bu süreçte ilk defa ev alacaklar için ise bu kısıtlama geçerli olmayacak.

Kısıtlamaya yönelik değerlendirmelerde bulunan Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, uygulamanın piyasayı dengeleyeceğini ifade etti.

“İKİNCİ KONUT KREDİSİ ALACAK OLAN KREDİNİN YÜZDE 22.5’İNİ ALABİLECEK”

Kendisinin, eşi ve çocuğunun üzerinde konut bulunanlara yeni konut kredisinde kısıtlama getirildiğini söyleyen Başkan Serhat Çeker “Birçok insan işte diyelim bir tane dairesi var. İkinci daireyi alacak, üçüncü daireyi alacak. Ticaretini düşünüyor. Kredisini alıyor istediği kadar dairesini alıyordu. Şimdi bu artık ayrım yapılıyor. Yapılan ayrımda biz ilk defa ev alacaklara BDDK kararı diyor ki ‘biz bunlara bir teşvik verelim. Hiç evin yoksa biz buna yüzde 90’ına kadar kredi verelim. Ama kendi evi var, eşinde ve çocuğunun üzerinde ev var ve ben ev alacağım dediği zaman tamam alacaksın ama sana biz bu kredilerde yüzde 22.5’ini veriyoruz’ diyor. Bunu da niye böyle yapıyor? ‘Senin evin var. Sen bunu fazlalıktan alıyorsun’ diyor.  Önümüzdeki dönemde tahmin ediyorum kredi faiz oranlarını biraz aşağıya çekecekler. İşte teşvik edilsin diyerekten. Bu da bu da ne yapacaklar? Ticaretini düşünmesin kişiler. Bir evi vardır. İkinci evi de vardır. Bir üçüncüyü almasın. Bir dördüncüyü almasın diyerek böyle bir kısıtlama yapıyorlar” şeklinde konuştu

“İLK DEFA EV ALACAK OLAN İSE KREDİNİN YÜZDE 90’INI ALACAK, AMAÇ EVİ OLMAYANI KONUT SAHİBİ YAPMAK”

İkinci konutunu almak isteyenin aksine ilk ev sahibi olacaklara bu kısıtlamanın geçerli olmayacağını vurgulayan Serhat Çeker, “Bir örnekle verirsek, daha önce 3 milyon liralık konut alan kişi, kaç mülkü olursa olsun evin değerinin yüzde 90’ı kadar kredi talebinde bulunabiliyordu. Şimdi, bir evi varsa yüzde 75 kısıtlama ile kullanabileceği kredi, evin değerinin yüzde 22.5’ine düşmüş oldu. Bu durumda alıcı 3 milyonluk evde 2 milyon 700 bin lira değil, 675 bin lira kredi çekebilecek. 3 milyonluk ev için eskisi gibi 300 bin lira değil 2 milyon 325 lira ödemesi gerekecek. Şimdi burada olay hiç evi yoksa bir kişinin ona bir tolerans tanıyor şu anda. Diyor ki ben sana yüzde 90’ına kadar kredi vereceğim. Yüzde 10 paran varsa çıkar. Diyelim 2 milyonluk bir daire alacak. Yüzde 10’u bunu İki yüz bin lirası varsa ben sana diğer kalanında yüzde 90’ı kredi olarak vereceğim diyor. Ve ne yapmış oluyor? Bunu da kişilerin işte konut sahibi olsunlar, konuta karşı teşvik etmeye çalışıyorlar. Uygulama iyi midir bana göre   olumlu diyebilirim” dedi.

“BU UYGULAMA HAYATA GEÇİYORSA KONUT KREDİLERİ AŞAĞI ÇEKİLECEK DEMEKTİR”

Yürürlüğe girecek olan uygulamanın ileride konut kredi faizlerin de düşüşe işaret ettiğini kaydeden Çeker, “Bu süreçte piyasada fiyatlar da dengeye gelmiş olacak. Yani öyle uçuk fiyatlar olmayacak. O yüzden yani güzel bir uygulama gibi gözüküyor. İnşallah uygulanır. İnşallah hayata geçer. Hayata geçerse de konuktaki satışlar uzun zamandan beri azalmıştı.  Önümüzdeki dönemde tahmin ediyorum kredi faiz oranlarında aşağıya çekecekler ki bu uygulamayı koyuyorlar. Çünkü yüksekse eğer yüzde 3 dediğim gibi üçlerde, dörtlerde, beşlerde tutacaklarsa konut kredi faiz oranlarına e bu sisteme hayata geçilmeye hiçbir anlamı yok. Çünkü şu anki durumda kredi faizleri yüzde 3 ile yüzde 4 arasında. Yüksek şu anda. Demek ki bir ayarlamayı yapıp herkese de bunu vermeyip işte hiç evi olmayanlara öncelik tanımaya çalışacaklar.  Demek ki bu sisteme hayata geçilecekler ki bununla birlikte ek olarak da faiz oranlarında aşağıya çekecekler. Durum onu gösteriyor. Ona göre de bir ayarlama yapıyorlar şu anda. Bence güzel bir ayarlama” diyerek konuşmasını noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.