DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2059422-0,63%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

İlaç fiyatları 25 Aralık’ta zamlanıyor

İlaç fiyatları 25 Aralık’ta zamlanıyor

Eczacı Şükrü Ciravoğlu, 25 Aralık'tan itibaren geçerli olacak ilaç zammını değerlendirdi.

ABONE OL
18 Aralık 2023 17:21
İlaç fiyatları 25 Aralık’ta zamlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eczacı Şükrü Ciravoğlu, 25 Aralık’tan itibaren geçerli olacak ilaç zammını değerlendirdi. Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile ilaç fiyatlandırılmasında kullanılan Euro kuru yüzde 25 arttırılarak 14 liradan 17 lira 54 kuruşa yükseltildi. 25 Aralık tarihinden itibaren geçerli olacak bu kur yükselişini değerlendiren Ciravoğlu, daha önceki güncellemenin maliyetleri kurtarır bir oran olmaması sebebiyle ilaçların piyasada bulunamaması üzerine bu yapılan yüzde 25 oranındaki zammın zorunlu hale geldiğimi ifade etti.

“25 ARALIK’TAN İTİBAREN İLAÇ ZAMMI GEÇERLİ OLACAK”

Yapılan kur güncellemesini piyasada önceki kurdan dolayı yeterli olmaması kadar enflasyonunda ciddi etkisiyle uygulandığını kaydeden Eczacı Şükrü Ciravoğlu, “Şimdi ilaçları 25 Aralık’tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 25 oranında bir zam geldi. İlaç fiyat kararnamesi gereği ilaç fiyatı Türkiye’de belirleyen Euro kuru 17.54 TL olarak belirlendi. Dolayısıyla buradaki yüzde 25’lik artış da ilaç fiyatlarına direkt olarak yüzde 25’lik zam olarak yansıyacak. Burada tabii ki sürecin arkasına baktığımızda bir süreden beri ilaç sanayinde sıkıntı devam ediyor. Üretimde problemler yaşanıyor. Yakın zamanda güncellenmiş olmasına rağmen maliyetleri kurtarır bir oran olmadığı için bazı ilaçlar maalesef piyasada yoka düşüyor. Vatandaş bazı ilaçları bulmakta zorlanıyor. Bunun giderilmesi adına bu güncelleme yapıldı. Yani zorunlu hale geldi. Şimdi tabii bunun esas nedeni enflasyon. Yani geçmiş yıllara baktığımızda bir yıl ve daha öncesine doğru geriye baktığımızda bu yılda bir kez güncellenirdi Şubat ayında. Bir ayarlama yapılırdı. Ama bir yılı aşkın bir süreden beri enflasyondaki yüksek oranda artış döviz kurlarının artışı sonucunda zorunlu olarak daha sık güncellemesi bir zorunluluk haline geldi. Yani sorun ekonominin genelindeki sorun ve enflasyonun durmayışı maliyetlerin sürekli artması firmaların genel giderlerinin onları bu şekilde bir zorunlulukla karşı karşıya bırakıyor” dedi.

“ZAMAN ZAMAN YA VATANDAŞ YA ECZANELER MAĞDUR OLUYOR”

Ciravoğlu, “Şimdilik yeterli olduğunu düşünüyor tabii Sağlık Bakanlığı. Ama piyasa açısından yeterli olup olmadığı tartışılır. Fakat ülkenin içinde bulunduğu durum da malum burada artık yeterli olup olmadığına bakmaksızın herkes bir ayakta kalabilme mücadelesi vermekte.  Çabalar bu yönde. Arada mağduriyetler oluyor mu? Oluyor. Zaman zaman ilaç yokluğu nedeniyle vatandaş mağdur oluyor. Zaman zaman eczaneler mağdur oluyor. Firmalar mağdur oluyor. Dağıtım kanalı mağdur oluyor. Ama yapacak bir şey yok. Ülkenin koşulları bu” diye noktaladı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.