DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2041140-1,05%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İnci, “Esnaflarımız açılmalı”

İnci, “Esnaflarımız açılmalı”

ABONE OL
17 Mart 2021 13:03
İnci, “Esnaflarımız açılmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Genç İş Adamları Derneği Başkanı Hakan İnci, önceki gün açıklanan koronavirüs risk haritasında kırmızıya dönen ilerdeki esnaf dükkanlarının hala açık olduğunu belirterek, buna göre Edirne gibi haritada kırmızı kategoride bulunan esnafların da dükkanlarının açılması gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı tarafından her 15 günde bir açıklanan koronavirüs risk haritasında, vaka artışlarıyla bazı illerde ‘çok yüksek riskli’ kategorisine girdi. Bu iller haritada ‘çok yüksek risk’ kategorinse girdiği için esnafların kapanması gerekmekteydi.  Edirne Genç İş Adamları Derneği Başkanı Hakan İnci de bir açıklama yaparak bu konuya değindi. İnci, “Bu durumda risk haritası uygulamasına geçildiğinde, Edirne gibi ‘çok yüksek riskli’ kategoride bulunan illerdeki esnaflarında açılması gerektiğini söyledi.

İnci, “İlk yapılan tespitte 17’e yakın yüksek riskli iller vardı. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımız bu listenin her 15 günde bir güncelleneceğini söyledi. Bu güncellemelere o şehirde yaşayan insanların, hayat standartlarının ne şekilde değişeceği ilan edilmişti. İlk 15 günü tamamladık. Yüksek riskli illerde çıkmamızın birçok sebebi olabilir Edirne’de. Biz şunu görüyoruz; Kapıkule’den çıkıştaki PCR testlerinin de Edirne’nin kırmızıda kalmasına çok etken olduğu duyumlarını alıyoruz, bunu tabi valimiz açıklayabilir. Bizim elimizde böyle bir veri yok” dedi.

“YOLDA ÖNÜMÜZÜ KESİYORLAR”

Edirneli esnafların kan ağladığını belirten İnci, “Ben bir STK, iş adamı derneği başkanı olarak benim üyelerimde sıkıntı yaşıyor. Çarşıya çıkamaz noktaya geldik. Kahvecisinden, lokantacısına yolda önümüzü kesiyorlar; siz nasıl ST başkanısınız bununla ilgili neden açıklama yapmıyorsunuz gibi serzenişlerde bulunuyorlar. Tabii haklılar, ekmek derdindeler.

Biz Edirne olarak şunu merak ediyoruz. Bir güncelleme yapıldı, bu güncelleme yapıldığında daha önce farklı renkte olan ilerin bir kısmının da kırmızıya döndüğünü gördük. Normal şartlarda, daha önceki açıklamalara baktığımızda, o kırmızıya dönen illerin şuanda Edirne gibi kapanmaya gitmesi gerekiyordu. Ama şu an öyle bir eylem yapılandığını görüyoruz” dedi.

“TEKRAR KAPATTIK DEMEK TE ÇOK ZOR”

İnci, “Kırmızıya dönen ilerde halen 15 gün önceki rengine göre insanlar yaşamaya devam edecekse, o zaman daha önce kırmızı olan illerde de tedbirlerin alınarak esnafların tekrar hayatlarına başlaması gerektiğini düşünüyoruz. Bununla ilgilide sanıyorum başta Cumhurbaşkanımız olmakla birlikte, ilgili Bakanlıklar ve illerin Valiliklerinin de ilgili bir açıklama yapacaklarını ve çalışma yaptıklarını umuyorum. Çünkü açıklanamayacak bir şey ortaya çıkıyor, çok yüksek riskli bir il olarak esnaflarımız hala kapalıyken, 15 gün önce sarı olup şimdi kırmızı olanlar açık olarak devam ediyorsa, o zaman diğer illerinde açılması gerekiyor. Kırmızı olmayan illerde açılan esnaflarımızın, kırmızı olduktan sonra kapanması çok zor. Çünkü insanlar ona göre personel ayarlaması malzeme stoku yaptı. Bir sabah kalkıp biz sizi tekrar kapattık demek de çok zor. Dolayısıyla başta Valimizden rica ediyoruz, diğer ilerle kıyaslayarak, Edirne üzerinden konuşuyoruz tabi, ivedilikle esnaflarımıza bir çözüm yolu getirilmesini talep ediyoruz.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.