DOLAR 32,6020 0.39%
EURO 34,8009 0.18%
ALTIN 2.492,500,34
BIST 9.461,20-0,67%
BITCOIN 21175524,32%
Edirne
17°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İnci, “Salgın uzarsa yol haritamız olmalı”

İnci, “Salgın uzarsa yol haritamız olmalı”

ABONE OL
29 Eylül 2020 09:51
İnci, “Salgın uzarsa yol haritamız olmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Genç İş Adamları Derneği (EGİAD) Başkanı Hakan İnci, koronavirüs salgının 2 yıl daha sürmesi durumunda acil önlemlerin alınması gerektiğini belirterek, “Önümüzdeki 2 yıl bu devam ederse ne yapacağımızı bilmemiz gerekiyor. Bununla ilgili ben bir çağrıda bulunuyorum. Bence bununla ilgili bizim bir yol haritası çizmemiz gerekiyor ”dedi.

Edirne Genç İş Adamları Derneği (EGİAD) Başkanı Hakan İnci, koronavirüs salgını sürecinde Edirne’de ekonomiye yönelik alınması gereken önlemler konusunda kentteki bir restoranda basın mensupları ile bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.

ERMENİ SALDIRISINA KINAMA

Ermenistan’ın Azerbaycan’a yapmış olduğu saldırıyı kınayarak konuşmasına başlayan İnci, “Burada Azerbaycan kardeş ülkemizin yanındayız. Eminim ki ülkemiz, hükümetimiz, Cumhurbaşkanımız da bu konuda her türlü desteği vereceğine inanıyoruz. Bizde halk olarak EGİAD olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Bu konuda kamuoyuna duyurmak istiyorum” dedi.

“AZAMİ ÖLÇÜDE GELEN TURİSTLERİ, MÜŞTERİLERİ ÖNLEM ALMA KONUSUNDA UYARIN”

1 Eylül itibariyle Bulgaristan sınır kapılarının açılmasıyla birlikte başta ilimiz olmak üzere Trakya ve İstanbul’a ciddi bir akım olduğunu belirten İnci, “Son hafta sonunda da bu olay maksimuma ulaştı diye düşünüyorum. Çok ciddi bir Bulgar turist ilimizdeydi. Bulgaristan’daki önlemler Türkiye’deki kadar sıkı değil. Mesela sokakta gezerken maske takma zorunluluğu yok. Benzeri önlemler yok. Biz burada esnaflarımızdan sunu rica ediyoruz. Lütfen sizler azami ölçüde gelen turistleri, müşterilerinizi önlem almaları konusunda uyarın. Çünkü bu kapının açık kalması Bulgaristan’daki vaka sayısının artmamasıyla doğru orantılı. Özellikle bölge olarak ciddi bir vaka artış sayısı olur ise o zaman haliyle Bulgaristan hükümeti sınır kapılarını kapatma yoluna gidecektir. Dolayısıyla gelen Bulgaristan vatandaşları önlem almasa bile biz esnaf olarak bütün arkadaşlara önlem almalarını zorunlu kılmamız gerekiyor. Dükkana maskesiz almamamız gerekiyor. Ticaretin devamlı olabilmesi için bu konuda esnafımızı uyarıyorum” dedi.

“KOMİSYON KURULMALI”

Pandemi sürecinin bütün ülkeyi olduğu gibi ilimizi de ekonomik anlamda çok etkilediğine dikkat çeken İnci, “Edirne’nin geliri kültürel turizm üzerinden epey yoğundu. Turlar sürekli buraya geliyordu. Ciğer turizmi dediğimiz bir şey var. İnsanlar sadece ciğer yemek için şehrimizi ziyaret ediyorlardı. Bu süreçte bu olayların hepsi bitti ve tekrar başlaması biraz zaman alacak gibi. Bunun için yereldeki esnaf odalarımız onlara yeteri kadar destek sağlamaya çalıştıklarını düşünüyorum ama daha farklı destek paketleri yerelde daha fazla destek olunabilecek konularla ilgili bence bir komisyon kurulması gerekiyor” dedi.

“EĞER PANDEMİ 2 SENE GİDERSE BU İNSANLAR NE OLACAK?”

Acilen bir yol haritası çizilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan İnci “Üniversiteler açılmıyor. Şu an şehrimizde birçok yurt işletmecisi vardı. Hepsi sıkıntıda. Bir sürü kafeterya işletmecisi var, onlar ayrı sıkıntıda. Çalışanlar ayrı sıkıntıda. Çalışanlar işsiz kaldı. Edirne’de şu anda ciddi bir istihdam sıkıntısı var. Şu anda birçok garson, aşçı, temizlikçi işsiz durumda. Acilen devletin aldığı önlemlerin dışında bizim yereldeki iş adamları derneklerinin, ticaret sanayi odasının, esnaf odasının bu konuyla ilgili çözüm önerilerinin ne olduğunu, nasıl bir strateji izleyeceğimizi yani önümüzdeki 2 yıl bu devam ederse ne yapacağımızı bilmemiz gerekiyor. Bununla ilgili ben bir çağrıda bulunuyorum. Bence bununla ilgili bizim bir yol haritası çizmemiz gerekiyor. Edirne ve ilçelerinde esnaf ve çalışanlarımız için bir yol haritamız olsun. Eğer pandemi 2 sene giderse bu insanlar ne olacak? En azından bu hasarı ‘ne kadar azaltabiliriz’i hesaplamamız gerekiyor. Bununla ilgili ben umarım el birliğiyle bütün STKlar bir araya gelir bir çözüm noktasına ulaşırız diye düşünüyorum ”dedi.

“EN SAĞLIKLISI SINIF TEKRARI”

Eğitim sezonunun dondurulması gerektiğini söyleyerek Milli Eğitim Bakanlığı’na seslenen Hakan İnci “Okulların açılması meselesinde hükümet zaten bu konuda uğraşıyor. Şöyle de bir konu var. Bu öğrencilerin 2 tane Master’ı olan bir kardeşiniz olarak söylüyorum, vatandaş olarak söylüyorum yüz yüze eğitim dışında bir eğitimle bu çocukların bir yere gelmesi mümkün değil. Zaten birçok dezavantajlı ailemizin çocuğu da bu eğitimlere ulaşamıyor. Bununla ilgili bence Milli Eğitim Bakanlığı’nın ciddi bir çalışma yapması gerekiyor. Bence en sağlıklısı sınıf tekrarı. Kendi çocuklarım için de söylüyorum. Bir şekilde dondurulsun. Çocuklar 1 sene kaybedecek ama en azından bu seneyi telafi edecek bir şansları olması gerekiyor. Kendi çocuğuma bakıyorum. Çocuk ders görüyor, bizi ayda 2 kez çağıracaklarmış, sınav olacakmışız diyor. Böyle bir şey olur mu? Böyle bir şey olmaz. Amaç sınıf geçmek değil ki. İnsanları bomboş bir şekilde mezun ederseniz ne ülkeye faydası olur ne de vatanına bir faydası olur. Dolayısıyla bu konuda ilgili kurumlarımızın insanları tatmin edici bir önlem almalarını rica ediyorum” dedi.

“KREDİLERİN ERTELENMESİ YÖNÜNDE ÇALIŞMALAR YAPILMALI”

Ekim 15’inden itibaren kredilerin geri ödemelerinin olduğunu hatırlatan Başkan Hakan İnci, “Son dönemlerde ekonomideki çalkantılar Dolar ve Euro’nun yükselmesiyle hat safhaya çıktı. Yereldeki birçok şeyi olumsuz etkiliyor. İnsanların alım gücü sürekli azalıyor. Belki bunun etkilerini daha da kötü göreceğiz. Bilindiği üzere pandemiye girilen dönemde insanlara devlet tarafından krediler verildi. Bu kredilerin şu anda geri dönüşleri Ekim 15’den itibaren başlıyor. Örneğin yurt işletmecisi bir arkadaşımız ‘nasıl olsa pandemi Eylül sonuna kadar biter. O zamana kadar okullar açılır, biz de çektiğimiz kredileri öderiz.’ diye öngördü. Şu anda o öngörü gerçekleşmedi. Şu anda bu insanların hiçbir gelirleri yok. Bu insanların ciddi bir şekilde aylık ödeme tutarları var. Bunlar ne olacak? Bunlarla ilgili Türkiye genelinde Odalar ve Borsalar Birliği başta olmak üzere ivedilikle bu kredi garanti fonu veren bankaların genel müdürlükleriyle ve Maliye, Ekonomi bakanlarıyla bir araya gelip bu taksitlendirmeleri artık ötelerler mi daha farklı bir sistem mi olur belli kriterler konması gerekiyor. Müteahhitlik sektörü fena değil. İnsanlar evlerini sattı. Onların durumu iyi. Ama yurt işletmecisi için, lokantacı için böyle kredi kullananlar varsa bunların ne şekilde destek olunacağına dair başta Odalar ve Borsalar Birliği olmak üzere acilen hükümetle bir mutabakata bağlaması gerektiğini düşünüyorum. Belli sektörlerde kredilerin ertelenmesiyle ilgili ivedilikle çalışma yapmaları gerekmekte. Sektörel bazda sıkıntılı olan sektörler belli. Devletimiz de gayet iyi biliyor. Bunlar üzerinden bir yapılanma olması gerektiğine inanıyorum” dedi.

“PROFESYONEL Bİ MOBİL APLİKASYON YAPIYORUZ”

Ciddi bir profesyonel mobil aplikasyon yaptıklarına değinen Başkan İnci “EGİAD olarak, artık geleneksel hale geldiğini düşünüyorum, yeni bir hibe aldık. Ortağımız Yambol’daki Eurowoman Kadınlar Derneği. Biz bu dernekle beraber şu anda Edirne Yambol’u içeren bir mobil aplikasyon yapıyoruz. Daha önce de söylendi. Zaten şehrimizde mobil aplikasyonlar var. Bizimkisi daha farklı daha profesyonel daha ticari olacak. Öyle planlıyoruz. Hepsi birbirinin tekrarı olmasın. Bir şey yapıyorsak topluma faydası olsun. Daha farklı bir başlık olsun. İçerik olarak şöyle olacak. Edirne genelindeki minimum 500 tarihi eserin her birinin en az 3-4 fotoğrafı, uydudaki yerleri, yol tarifleri, çevresindeki konaklama imkanları, çevresindeki işletmeleri içeren ciddi bir mobil aplikasyon yapıyoruz. Şu anda ihale aşamasındayız. Bunlar tamamlandıktan sonra aşama aşama bilgi vereceğiz. Şu anda EGİAD Yambol Eurowoman Kadınlar Derneği ile Yambol Edirne aplikasyon hibesi almıştır. Şu anda da projemiz aktif olarak devam etmektedir” dedi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.