DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20703181,20%
Edirne
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İşte zamcılar

İşte zamcılar

ABONE OL
1 Ağustos 2019 10:33
İşte zamcılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Personelin maaşını nakit binişlerde kumbaralara atılan demir paralarla ödeyecek duruma düşen ETUS’u kurtarmak için CHP yüzde 18 zam teklif etti, AK Parti grubu mevcut tarifeden yüzde 44 indirim önerdi

Edirne Belediye Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu şehiriçi ulaşım ücretlerine ortalama yüzde 18 oranında zam yapma kararı aldı. CHP’li komisyon Başkanı Ali Şükrü Atamgüç ile üye Engin Yağcılar ulaşım ücretlerine zam talebi yönünde AK Partili meclis üyesi Nergiz İnce ise zam kararına muhalefet şerhi koydu. Ekonomik krizde olduğu kamuoyunda dillendirilen ETUS’u kurtarma zammı ile son kararı bugün toplanacak Edirne Belediye Meclisi verecek.

AK PARTİ İNDİRİM TEKLİF ETTİ
Edirne Belediye Meclisi AK Parti Grubu Haziran ayında öğrenci taşıma ücretlerinin 1.81 TL olduğunu ve fiyatın 1.25 TL ye düşürülmesi yönünde teklif verdi. AK Parti teklifinde başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok kentte indirime gidildiğini bir öğrenci kenti olan Edirne’de de ailelerinden uzak gelen talebelerin bütçelerine katkı sağlanması için tekliflerin Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesini teklif etti.
ZAM TALEBİ DE GELDİ
Edirne Belediye Meclisi AK Parti Grubunun taşıma ücretlerinde indirim yapılması yönündeki teklifinin kamuoyuna açıklanmasından sonra ETUS adına Edirne Şoförler ve Otomobilciler Odası karşı hamle yaparak zam talebinde bulundu. Şehiriçi ulaşım ücretlerinin tespiti yönündeki her iki teklifte Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.
KARAR VERİLMEDİ
CHP’li Ali Şükrü Atamgüç başkanlığında toplanan Plan ve Bütçe Komisyonu müzakereler sonucu karar almadan dağıldı. Komisyon karar almadığı için indirim ve zam talebine ilişkin talepler Temmuz ayı meclis gündemine gelmedi.
Bugün yapılacak Ağustos ayı toplantısından önce 22 Temmuz tarihinde CHP’li üyeler Ali Şükrü Atamgüç, Engin Yağcılar ve AK Partili üye Nergiz İnce’nin katılımı ile toplandı. Komisyonda öncelikle AK Parti’nin öğrenci taşıma ücretlerindeki indirim teklifi ele alındı.
SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL
AK Parti’nin 1.81 TL olan öğrenci taşıma ücretinin 1.25 TL ye düşürülmesi yönündeki teklifin kabul edilmesi halinde toplu taşıma hizmetinin sürdürülebilir olmadan çıkacağı yönünde görüşe komisyon kararında yer verildi.
ZAM KARARI
CHP’li üyeler Ali Şükrü Atamgüç ve Engin Yağcılar halen siviller için kartlı binişlerde 2.15 TL olan fiyata zam yapılarak 3 TL olarak belirlendi. Komisyon AK Parti’nin yüzde 44.8 indirim talep ettiği kartlı öğrenci taşıma ücretini 1.81 TL’den 2.15 TL’ye çıkararak yüzde 18.80 oranında zam yaptı. Kartlı sivil 2.54 olan ücret yüzde 18.11 zam yapılarak 3 TL’ye çıkarıldı. ETUS’da yolcuların yüzde 40’ını oluşturan kartsız binişlerde ise 3 TL olan fiyata yüzde 16.67 oranında zam yapılarak 3.5 TL’ye çıkarıldı.
ETUS EKONOMİK DARBOĞAZDA
Edirne’de şehiriçi ulaşımı sağlayan ETUS’un ekonomik dar boğazda olduğu ve uzun süredir çalışanlarına düzenli olarak maaş ödemesi yapamadığı öğrenildi. Ortaklarına da düzenli gelir ödemesi yapamayan ETUS’un çalışanların maaşları da, nakit binişler için kumbaralara atılan demir paralar ile ödediği biliniyor. Çalışanların da 1 TL, 0,50 TL ve 0,25 TL’den oluşan maaşlarını bütünlemek için marketlere gittiği ifade ediliyor. Yönetimsel hatalar nedeniyle son yıllarda sürekli eleştirilerin hedefinde olan ETUS’un zararını gidermek için sürekli zam seçeneğinin kullanılması tepkilere neden oluyor. Son zamlarla birlikte belirlenen yeni fiyatlar neredeyse taksi ücretlerine yaklaştı.
Haber Merkezi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.