DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2081212-1,76%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kadınlara mobil dükkan

Kadınlara mobil dükkan

ABONE OL
24 Kasım 2021 23:44
Kadınlara mobil dükkan
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Valiliği, üretici kadınların ürünlerini daha etkin pazarlaması amacıyla kullanılmayan bir otobüsü dükkan şeklinde dizayn ettirerek, kadın kooperatiflerinin kullanımına sundu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bahçesinde Kadın El Emeği Ürünleri Satış ve Tanıtım Otobüsü’nün hizmete alınması nedeniyle tören düzenlendi.

Törene, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tele konferansla bağlanırken, Edirne Valisi Ekrem Canalp ve eşi Ayten Canalp, AK Parti Edirne Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Başkanı Fatma Aksal, Ak Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, kurum müdürleri ve girişimci kadınlar katılım gösterdi.

“ÖNCÜ VE ÖRNEK BİR GİRİŞİM”

Törene tele konferansla canlı bağlanan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise Edirne’de kadınların emeklerinin değer kazanması adına öncü ve örnek bir girişimin açılışı için bir araya geldiklerini söyledi.

“EDİRNE’DEKİ İSTİHDAMDA YÜZDE 30’LIK ARTIŞ VAR”

Edirne’ye son 18 yılda yaklaşık 16 milyarlık bir yatırım yapıldığına dikkat çeken Bakan Selçuk, “Sadece bizim bakanlığımızın yaptığı yatırımın miktarı 1 buçuk milyar liraya yaklaşmış durumda. Hem gıda eğitim sağlık gıda yatırımlarıyla projeleri içine alan sosyal yardımlardan da birçok ailemiz faydalanıyor. Edirne’de sosyal hizmet merkezlerimiz ve il müdürlüklerimizle beraber vatandaşımızın hizmetindeyiz. İstihdamı arttırmaya yönelik destek ve teşviklerimiz sonrasında 2002’den 2020’ye kıyas edildiğinde Edirne’deki istihdamda yüzde 30’luk bir artış var. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda Edirne’nin çok daha fazla gelişeceğini ve büyüyeceğini düşünüyoruz. Bu süreçte öz güveni yüksek, çalışan ve üreten güçlü kadınlarımızın Edirne’yi daha huzurlu ve müreffeh bir geleceğe taşıyacağına da inanıyorum. 83 milyonluk nüfusumuzun yarısını kadınlar oluşturuyor. Kadınlar olmadan 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimize ulaşamayız. Bu yüzden kadınlarımızı her alanda güçlendirmeye büyük önem veriyoruz” dedi.

“KADINLARIN İŞGÜCÜNE KATILIM ORANI YÜZDE 34’E YÜKSELDİ”

2002’den bu yana İŞKUR tarafından düzenlenen kurs ve programlardan 2 milyona yakın kadınının faydalanmasını sağladıklarını belirten Selçuk, “O yılda yüzde 28 olan kadınların iş gücüne katılma oranı 2019 itibariyle yüzde 34’e yükseldi. Kadın istihdam oranı yüzde 25’lerden yüzde 28’e ulaştı. Bu oranları daha da arttırmak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Ülkemizde kadın ismi ibaresi geçen 192’si aktif 227 kurulmuş kooperatif var. Edirne’de hâlihazırda 4 kadın kooperatifi var. Bütün bu kadın kooperatiflerimizi bu süreçte desteklemeye devam ediyoruz. Genel olarak kooperatiflerimiz gıda, tarım ürünleri ya da kadın eliyle oluşturulan üretimlerin içindedir” dedi.

“EĞER BİR ÜLKEYE GELİŞMİŞ DİYEBİLİYORSANIZ, ORADA KADINLAR ÇALIŞIYORDUR”

Edirne Valisi Ekrem Canalp de dünyada nüfusun yarısını kadınların oluşturduğunu ve kadının üretimde fazla olduğu ülkelerinde geliştiğini belirterek, “İlimizde de kadınlara yönelik pek çok projeyi bugün geçen yılda olduğu gibi faaliyete koyduk ve uygulamaya devam ediyoruz” dedi.

KADINLAR İÇİN YENİ MERKEZ OLUŞTURULACAK

Halk eğitim kursları ile birlikte kadınların üretim yaptıklarını ve ürettiklerini ekonomiye dönüştürmeleri için çeşitli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten  Vali Canalp, kent merkezinde kadınların üretimlerini daha etkin pazarlayabilmeleri için yeni merkezler oluşturacaklarını ifade etti.

“KARAARAĞÇ’TA 2 MİLYON LİRALIK PROJE”

Karaağaç’ta ki projeyi dile getiren Vali Canalp “Bizim bu projemizle bu amaca çok güzel bir katkı sağladı. Bu şekilde ifade edilebilir ki Karaağaç’ta yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz. Yaklaşık 2 milyon liralık bir proje, yüzde 25’lik kısmını kendi imkanlarımızla biz destekleyeceğiz. Geri kalan kısmı da yine kadınlarımızın devletimizin katkılarıyla olacak. Kadınlarımızın Kendi üretmiş oldukları ürünlerin bizzat pazarlanmasına yönelik aktiviteleri merkez alan bir proje olacak bu proje. İnşallah ümit ediyorum ki bu projeler çok önemli katkıları sonuçları hep beraber sizlerle beraber yaşayacağız ve göreceğiz”dedi

“FEVZİPAŞA İLKOKULU’NDA RESTORE”

Edirne’de kadınların çok daha fazla üretken olmaları için çabalayacaklarını söyleyen Vali Ekrem Canalp “Yine bu projenin dışında Fevzipaşa İlkokulumuzu restore etmek suretiyle burayı da aynı şekilde kadınlarımızın kendi ürettikleri ürünleri hem ürettikleri ama aynı zamanda pazarlama sıkıntısı da olmayan pazarlamanında yapıldığı bir merkez haline getirmeyi planlıyoruz. Bütün bunlar bize ne sağlayacak? Bütün bunlar hepsi bir bütün olarak ortaya çıktığı zaman Edirne’nin kadınların çok daha fazla üretken olmasını sağlayacak ve kadınlarımızın da üretmiş oldukları bütün ürünlerinde pazarlanmasını sağlamış olacağız. Bugün burada yapmış olduğumuz esas itibarı ile bu otobüsle aynı amaca hizmet yöneliktir. Bu otobüs yine kadınlarımızın üretmiş oldukları ürünlerin pazarlanması sağlamaya yönelik bir adımdır, sayın Bakanım bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada Edirnemize’ de Türkiye’mizin her yerindeki kadınlara destek vereceğinizi biliyoruz. Bugüne kadar vermiş olduğunuz desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz”dedi.

“KADINLARIMIZI HAYATIN HER ALANINA DAHİL ETMELİYİZ”

AK Parti Edirne Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Başkanı Fatma Aksal da Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımızı hayatın her alanına dahil etmeliyiz diyerek,  “Üretime, ekonomiye, siyasete. Kadın ne kadar güçlü ise ülke olarak aile olarak da o kadar güçlü olacağız. Kadınımız üretiyor üretmeye devam ediyor. Pandemi sürecinde de ürettiler. Ama bizler de biliyoruz ki üretmek başlı başına kendi başına çok anlam ifade etmiyor. Ürettiğimizi pazarlayabilmeliyiz” dedi.

“KADINLARIMIZ İÇİN TÜM İMKANLARIMIZ SEFERBER EDİLDİ”

Törende konuyan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak kadının hak ettiği değere kavuşması adına tüm imkanların seferber edildiğini söyledi.

Konuşmaların ardından kurdele kesimi ile Kadın El Emeği Ürünleri Tanıtım ve Satış Otobüsü’nün Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bahçesinde açılışı gerçekleşti.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.