DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2056378-0,99%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kahvehaneler çay ocağına dönüştü

Kahvehaneler çay ocağına dönüştü

Edirne'de zorlaşan şartlar karşısında kahvehaneler küçülerek çay ocağına dönüştü. 2023 yılı süresince Edirne Kahveciler Odası'nda 30 kahvehane açılırken, 43 kahvehanenin kapandığı, odaya kayıtlı çay ocağı açılış sayısında ise 17 açılış ve 7 kapanış olduğu açıklandı.

ABONE OL
18 Aralık 2023 11:26
Kahvehaneler çay ocağına dönüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de zorlaşan şartlar karşısında kahvehaneler küçülerek çay ocağına dönüştü. 2023 yılı süresince Edirne Kahveciler Odası’nda 30 kahvehane açılırken, 43 kahvehanenin kapandığı, odaya kayıtlı çay ocağı açılış sayısında ise 17 açılış ve 7 kapanış olduğu açıklandı.

Kahvehane kapanış sayılarında artış ve çay ocağı sayılarında artış yaşanmasını değerlendiren Edirne Kahveciler Odası Başkanı Hakan Gönay, “Şimdi bu açılışlarla kapanışlar, esnafın büyükten küçüğe doğru geldiğini gösteriyor. Yani kendi kontrolünde, kendini ikame edebilecek pozisyonda işler yapmaya çalışıyor. Çay ocağının, kahvehaneler gibi çok merkezi bir yerde olmasına gereksinim duyulmadığı için arttı. Yani biz küçülmek zorundayız. Böyle devam edecek” şeklinde dile getirdi.

“KAHVEHANE KAPANIŞINA GÖRE ÇAY OCAĞINDA AÇILIŞINDA ARTIŞ, ESNAFIN BÜYÜKTEN KÜÇÜĞE GELDİĞİNİ GÖSTERİYOR”

Edirne Kahveciler Odası Başkanı Hakan Gönay, “Şimdi bu açılışlarla kapanışlar, esnafın büyükten küçüğe doğru geldiğini gösteriyor. Şimdi 7 tane çay ocağı kapanmış, 17 tane açılmış. Şimdi 43 tane kahve kapanmış, 30 tanesi açılmış açılmış. Bu işte esnafın küçüldüğünü gösteriyor. Neden küçülüyor esnaf? Çünkü bizim mesleği yapacak genç yaşta girişimciler kahvehane kültürüne alışık olmadığı için bu tür hizmet sektöründeki kahve işletmesini düşünmüyorlar. Düşünmediği için sıkıntı bundan geliyor zaten. Şimdi işletme sahipleri yaşlanmış, vefat etmiş, geriden gelen insan yok, kapatmak zorunda kalıyor. Edirne Türkiye’nin en fazla turist alan 3.ili Dolayısıyla ne yapıyor bu? Kiraları yükseltiyor. Şimdi bir işletmeyi devam etmesi için bir karşılığı olması lazım. Yani bir normal birey bizim semtimizde 10 lira, 15 lira arasında kirası 2 artı 1, daire. Bunu iş yeri olarak düşün, 2 katı 30 lira. Bu da neden kaynaklanıyor? Yani bizim getirdiğimiz hizmetin bir karşılığı var. Esnaf ne diyor çay 5 liraya uygun alınabilir. Ama bunu 10 lira yaparsan alınamaz. Neden? Bir karşılığı yok çünkü. Toplumda bir karşılığı olması lazım. O da olmadığı için tüketicide karşılığı. Ne oluyor işletme ya kendiliğinden kapanıyor ya küçülme noktasına gidiyor” dedi.

“ÇAY OCAĞININ KAHVEHANE GİBİ MERKEZİ BİR YERDE OLMASINA GEREK OLMADIĞI İÇİN ŞARTLAR ESNFI BU DURUM GETİRDİ”

2023 yılında kahvehane esnaflarının merkezi noktalarda kira problemi ile karşı karşıya kaldığı için, çay ocaklarının buna istinaden daha kirası uygun daha tenha noktalarda olmasının kendileri açısından kapanış ve çay ocaklarında artışa dönüştüğüne dikkat çeken Başkan Hakan Gönay “Şimdi bu küçülmeleri bizim Edirne’de en fazla bize üye olan, üye sayımızı artan organizasyon, pansiyon, çay ocağı. Bu tür işletme diğer işletmelere göre yüzde 50 daha fazla arttı. Neden arttı? Şimdi bir organizasyona çok merkezi bir yerde gereksinim duyulmadığı için arttı. Çay ocağının çok merkezi bir yerde olmasına gereksinim duyulmadığı için arttı. Bu şartlar daha doğrusu bu noktaya getirdi esnafımızı. Sonuç olarak esnaf da küçülme noktasına gidiyor. Yani kendi kontrolünde, kendine ikame edebilecek pozisyonda işler yapmaya çalışıyor.  İleride şartlar olgunlaşırsa belki daha büyük işletmeler olabilir. Yani şimdi yapılan çevre düzenleri, belli noktalarda hızlı Tren hattı geçiyor, alan genişlemeleri oluyor. Belki büyük işletmeler açılabilir ama zaman gerekiyor. Bugünkü şartlar büyük işletmelerin açılmasına elverişli değil. Yani biz küçülmek zorundayız. Böyle devam edecek. Yeni yılda da çok büyük beklentilerimiz yok. Yani bu işletmeler çok büyük. Böyle ferahlar, çok kazançlı hale gelir. Çoğalabilecek beklentimiz yok. Olanı korumak. Mesele bu zaten. Yani küçülerek korumaya çalışıyor esnaf kendini. Esnaflarımıza, üyelerimize 2024 yılında sağlık, mutluluk kadar daha parlak ve bol kazançlı bir iş hayatı diliyorum” diye ifade etti.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.