DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2032946-2,30%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kakava ateşi Edirne’yi ısıttı

Kakava ateşi Edirne’yi ısıttı

ABONE OL
5 Mayıs 2022 20:06
Kakava ateşi Edirne’yi ısıttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

UNESCO, İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan Kakava Hıdırellez Şenlikleri, koronavirüs salgının ardından iki yıl sonra binlerce kişinin katılımıyla Sarayiçi’nde gerçekleştirildi.

Kakava Hıdırellez Şenlikleri Edirne protokolünün Kanuni Köprüsünde karşılanması ile başladı. Kortej buradan davul zurna ve Edirne Belediye Bandosu eşliğinde şenliklerinin yapılacağı Sarayiçi mevkiine geldi.

Edirne Belediye Bandosu eşliğinde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Belediye Başkanı Recep Gürkan, bahara, barışa, bolluğa ve berekete merhaba demek ve tüm insanlığın huzuruna bir selam durmak için bin 400 yıllık geleneksel Kakava ateşini yakacaklarını söyledi.

Pandemi nedeniyle Kakava ve Hıdırellez Şenliği’nin 2 yıl yapılamadığını, kendisiyle birlikte Edirne Valisi ve Çeribaşı ile Kakava Ateşi’nin sembolik olarak yaktıklarını hatırlatan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, bunun da içlerinde bir ukde olarak kaldığını söyledi. Kakava Ateşi’nin sonsuza kadar yanmaya devam edeceğini vurgulayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Edirne’de yaşayan Roman kardeşlerimle beraber 1400 yıldır yakılan bu ateşi bugün hep birlikte sizinle bir kez daha yakacağız. Gelecek yıl bir daha, gelecek yıl bir daha ve sonsuza kadar, tıpkı Türkiye Cumhuriyeti’nin meşalesi gibi sonsuza kadar sürecek bu ateş” şeklinde konuştu.

Edirne Valisi Ekrem Canalp de Kakava’nın 2017 yılından bu yana UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası olduğunu ve bugün tüm izleyicilerin bu kültürel mirasa sahip çıktığını söyledi.

Koronavirüs salgın nedeniyle iki yıldır temsili olarak 3 kişiyle yaktıkları belirten Vali Canalp, Kakava ateşini, bugün büyük bir kalabalıkla yaktıklarını, coşkuyla Kakava ve Hıdırellez’i kutladıklarını söyledi.

KAKAVA ATEŞİ YAKILDI

Konuşmaların ardından Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, TBMM KEFEK Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ile diğer protokol üyeleri tarafından tonlarca odunun kullanıldığı dev Kakava ateşi yakıldı. Daha sonra Roman Halk Dansları ile birbirinden renkli gösteriler büyük bir beğeni ile izlendi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen misafirler, renkli kıyafetleriyle dans eden Roman vatandaşlara eşlik etti.

PİLAV AYRAN DAĞITILDI

Kakava ateşinin yakılmasının ardından Edirne Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği vatandaşlara ve protokole pilav ayran dağıtımı gerçekleştirildi.

BOL VE BEREKETLİ YIL DİLEĞİ

Vatandaşlar 2022 yılının daha mutlu ve sağlık ve bol bereketli geçmesini dilerken, Roman kızlar da yanan Kakava ateşinin etrafında gönüllerince oynayarak, gazeteci ve fotoğrafçılara bol bol poz verdiler. Roman Genç kızlar renk renk giysileri ile de Kakava şenliğine ayrı bir renk ve güzellik kattı.

HERYERDE ŞENLİK

Öte yandan Kakava şenlikleri kapsamında, Edirne’nin dört bir yanında çeşitli etkinlikler yapılırken, vatandaşlar ise mahalle aralarında yaktıkları kakava ateşinin üzerinden atlayarak baharın gelişini kutladılar.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.