DOLAR 32,2122 0.09%
EURO 35,0166 0.03%
ALTIN 2.511,720,07
BIST 10.739,570,90%
BITCOIN 23032817,97%
Edirne
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kakava için hazırlıklar tamam

Kakava için hazırlıklar tamam

Edirne Valisi Yunus Sezer, Kakava Şenliklerine yönelik tüm önlemlerin alındığını belirterek, bu yıl Kakava Şenliklerinde Edirne kırmızının ön planda tutmak için bazı giysiler yaptırıldığını ve ateşinin de yakılma saatini erkene aldıklarını belirtti. Vali Sezer ayrıca, Saraçlar Caddesi ve Kaleiçi'ndeki iyileştirme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, 25 Kasım Stadyumu'nun yıkılarak yerine kent meydanı yapmak istediklerini söyledi.

ABONE OL
29 Nisan 2024 18:45
Kakava için hazırlıklar tamam
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Valisi Yunus Sezer, kentte görev yapan basın mensupları ile Polis Bahçesi’nde bir araya geldi. Burada düzenlenen basın açıklamasında Stadyum, Söğütlük, Edirnespor, Santral, Saraçlar ve Kaleiçi projesi, Kakava gibi birçok konulara değindi. Vali Sezer, Millet Bahçesi olarak revize edilerek tekrar yapılan Söğütlük’ün yaz ayında açılacağını belirterek Edirne’ye müjde verirken, nehir kenarlarına da cam duvarlar yapılacağını ifade etti. Kakava Şenlikleri’de de ulaşım, otopark konusunda revize yapıldığını söyleyen Vali Sezer, Kakava Ateşi’nin geç yakıldığı yönünde söylemler sonrası ateşin yakılma saatini erkene aldıklarını belirtti.

“25 KASIM STADI EDİRNESPOR’A HER MAÇA CEZA YEDİRİYOR”

Edirne Valisi Yunus Sezer, “25 Kasım stadı 15-20 senedir konuşulan bir konu. Şehir merkezinde kalmış bir yer. Şehir merkezinde olması bir dezavantaj değil. Fakat bizim stadyum açısından şöyle bir dezavantajımız var. Çok kötü koşullar. Buranın yıkılıp yerinde yapılması mümkün değil. Çünkü bildiğim kadarıyla altında tarihi yapılar var, mezarlık var. Dolayısıyla burada bir, yani stadyumun altını da ele alacak şekilde bir çalışma yapılması, mimari bir çalışma yapılması söz konusu değil. Şu anda mevcut haliyle iyileştirsek burayı, ki iyileştirilmesi mümkün değil. O saha zemin olarak oynamaya müsait değil. İkincisi, tribünler can güvenliği açısından irade tedbirlerle ayakta duruyor. Çok sağlıklı değil. Soyunma odalarından tutun diğer özelliklere kadar tamamen uygunsuz şartlarda. Federasyon tarafından bu şartlar yerine getirilemediği için, bunlar da fiili mümkün olmadığı için geçirilemiyor. Her maç Edirnespor ceza yiyor şu anda. Şehrin aslında çok önemli mihenk taşlarından birisi burası. Dolayısıyla buranın yıkılması şehir açısından da önemli. Baktığınız zaman bütün resimler, son 50 yıllık resimlerde Edirne stadı bir şekilde gözüküyor. Şehrin bir şekilde düze olmuş durumda. Ama bir karar vermemiz gerekiyordu. Ben göreve başladığım zaman bu gündeme geldi. Stadyumu yıkmamız gerekiyor ve yenisi yapılacak zaten. Tuncaspor stadı ara bir çözüm. Yeni stadyum yapılana kadar maçlar burada oynansın. Burası daha sonra da Edirnespor’a hizmet etsin. Orayı bir spor kompleksi olacak şekilde planıma düşüncesindeyiz. Burayı kent meydanı yapalım istiyoruz. Edirne’nin Meydanı da yok, böyle yeri güzel değerlendirelim istiyoruz. Otopark mümkün değil altında tarihi yapılar var. Biz burayı çok şık bir kent meydanı yapıp şehrimize bırakalım istiyoruz” dedi.

“SÖĞÜTLÜK’ÜN YAZ AYINDA KULLANILACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Millet Bahçesi projesinin tekrar revize edildiğini ve nehir kenarları projeye eklemeler yapıldığını vurgulayan Vali Sezer, ” Millet bahçesi dediğimiz Söğütlük, en az stadyum kadar herkesin hafızasında yer edinmiş bir yer hatıralar var. İhale iptal edildikten sonra biz kalan işlerin zahi olmaması içim tamamlattık. Danıştay’da karar verildi ve süreci yeniden başlattık. Proje revize edildi, tüm kurumlardan görüş alındı, yeniden ihale yapıldı ve 1 ay önce yer teslimi yapıldı. Şu anda işi alan müteahhit devam ediyor. 11 kilometre bisiklet ve yürüyüş alanları var. Nehir kenarında 2 katmanlı yürüyüş alanların olacak. Tesislerin olduğu yerlerde cam koruma duvarlar projeye ilave edildi. Bu projede Giresun Dereli de uygulanmıştı. 2 ay içinde Söğütlük kısmında işlemlerin tamamlanacağını düşünüyoruz. Nehirlere Eylül gibi biteceğini düşünüyoruz. Yaz ayında Söğütlük kısmının kullanılacağını düşünüyoruz” diye dile getirdi.

“EDİRNE SPOR İÇİN HERKES TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALI”

Edirnespor için kurumlar haricinde şehrin destek görmesi gerektiğini kaydeden Vali Sezer “Edirnespor şu anda başarılı gidiyor. Takıma şehirden de destek olunması gerekiyor. Şu an Valilik ve Gençlik ve spor Bakanlığı destekleri ile gidiyor. Başka destek yok. Daha önce belediye izin desteği vardı. Daha önce belediye sırtlan İş götürüyordu. Filiz başkanımıza bu süreçle ilgili görüşmemiz gerekiyor. Takımın üst lige çıkmasını istiyorsak kamuoyunu destek ol ası lazım. Başka yerlerde takımın yükselmesine tüm şehir kucak açıyor. Herkesin elini taşın altına koymasına fayda var” dedi.

“KALEİÇİ KONAK TURİZMİ, GASTRONOMİ ALANI OLMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Saraçlar ve Kaleiçi projelerinde sağlıklaştırma çalışmasından bahseden Vali Yunus Sezer, “Saraçlar Caddesi’nin Saraçlar Caddesi olarak almaması lazım. Yani hemen yanında Kaleiçi var. Burayı bir bütün olarak düşünmek lazım. Saraçlar Caddesi ile ilgili olarak buranın projesi tamamlandı. Ve şu anda da burayla ilgili olarak yaklaşık mali çalışmaları yapılıyor. Ve Kültür ve Turizm Bakanlığımızın yatırım programına girdi burası. Buradaki çalışmalara biz başlayacağız.  Kaleiçini de çok güzel bir sokak düzenlemesiyle, binalarla, restorasyonlarla beraber Kaleiçi’nin eski ihtişamlı günlerine döneceğini düşünüyoruz. Özel mülk ayrımı yapmadan tüm konaklar proje desteği de veriyoruz. Yani belli bir odanın üstündekileri biz konaklamaya ayıralım. Burada Gaziantep’teki gibi, Mardin’deki gibi, Urfa’daki gibidir. Konak turizmi burada oluşsun. İki, belli odanın altındakileri de gastronomi ile ilgili. Ve yine aynı şekilde el sanatları ile ilgili. Nelerle dönüştürebiliriz bunları teker teker çalışıyoruz “dedi
“SANTRAL PROJEDE SONA GELDİK”

Sezer, “Santral ile ilgili daha önce süreci anlatmıştık. Tespit yaptırdık. Proje yeniden revize edildi. Kritik karar verdik. Raporlarda taşkın riskini artırmayacağına dair raporlar var. Projede fore kazıklarla yapılması kararı var. Projede sona geldik. 50 milyon civarı bir ihale gerçekleşti. Hukuki de tespit davası açıldı. Mahkeme tespiti bitirmiş ama henüz bize gelmedi. Yasal işlem başlatılacak. Hem maddi hem idari yönden süreç başlayacak” dedi.

“KAKAVA ATEŞİ BU YIL ERKEN YAKILACAK”

Kakava şenlikleri için değişiklikler yapıldığını belirten Vali Sezer, “Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri Edirne açısından önemli. Geçmiş yıllardaki gelen turist ve aktivitelere bakarak toplantı yaptık. Yaşanan çok yoğun ziyaretçi akışı olduğu için ilk mesele trafik sorunu. İkincisi alana gidiş noktasında alana giriş çıkış. Emniyet Müdürlüğü ve Güvenlik Müdürlüğü planlama yaptı. Araç giriş çıkış ve park konusunda. Hepsi planlandı. Festival içeriğinde ateş yakımı biraz daha erkene alındı. Aktiviteler biraz daha zengileşmesi yönünde revize edildi. Valilik olarak Edirne kırmızısını yansıtan belli giyim ürünleri yaptırıyoruz. Müzik grupları zenginleştirildi. Tuvaletler noktasında planlandı ve temin edildi. Stant konusunda da bir düzen getirildi. Belli tedbirleri aldık. Önümüzdeki 3 sene bunu yayacak şekilde 1 güne sıkıştırılmak yerine daha planlı program planlıyoruz” diye ifade etti.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.