DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2085627-0,88%
Edirne

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kalkan, “Edirne’de endişe edecek bir durum yok”

Kalkan, “Edirne’de endişe edecek bir durum yok”

ABONE OL
22 Ekim 2021 13:40
Kalkan, “Edirne’de endişe edecek bir durum yok”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, dünyayı sarsan Corona virüsüyle ilgili Edirne’de korkulacak bir durum olmadığını söyledi.

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından tüm dünya ve ülkemizin gündemine oturan ve insanları tedirgin eden Corona Virüsü konusunda açıklama geldi.

Edirne’de virüs konusunda korkulacak bir durum olmadığını söyledi. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve 26 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan Corona Virüsü’nün belirtilerinin burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları gibi viral enfeksiyonlarda beliren hastalık için herhangi bir aşı olmadığı belirtilirken, korunmak için sağlıklı beslenme, elleri sık sık yıkamak, bol istirahat ederek hastalık durumunda hekimler başvurulması gerektiği ifade edildi.

“ÜLKEMİZDE HERHANGİ BİR VAKAYA RASTLANMADI”

Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan “Corona virüsler, hayvanlar arasında yaklaşık 200 den fazla farklı tipi olan ve Dünya’da daha önce MERS-CoV ve SARS adıyla bildiğimiz salgınlara sebep olan tek zincirli RNA virüsleridir. Bu yeni Corona virüs tipi 2019-nCoV olarak adlandırılmaktadır. İlk olarak Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan kentinde ortaya çıkmıştır. Bugün itibariyle Çin Halk Cumhuriyeti’nde yaklaşık 600 den fazla enfekte hasta ve 26 ölüm vakası tespit edilmiştir. Çin’deki bu vakaların büyük deniz ürünleri ve yılan tüketilmesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Şuan itibariyle Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan kenti karantina altına alınmış ve Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede Çin’den gelen yolcuların hava alanlarında termal kameralarla ateş bulguları saptanmakta, grip benzeri şikayetleri olan hastalar karantina altına alınıp Corona virüs açısından tetkik edilmektedirler. Şuan itibariyle Ülkemizde herhangi bir vakaya rastlanmamıştır. Tüm viral enfeksiyonlarda olduğu gibi Corona virüslerle gelişen enfeksiyonlarda da burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, yaygın kas ağrıları ve birkaç gün sürebilen 38 derece ve üzeri ateş yükseklikleri olabilir. Bağışıklık sistemi zayıf astım, şeker, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olan yaşlılar ve küçük çocuklarda virüsün pnömoni veya bronşit gibi çok daha ciddi bir solunum yolu hastalığına dönüşme şansı bulunmaktadır. Corona Virüsler için hazırlanmış bir aşı ve virüsü direkt öldürecek antiviral bir ilaç bulunmamaktadır. Antibiyotik ilaçlarında virüslere karşı etkisi bulunmamaktadır. Burada en önemli kriter son 2 hafta içerisinde Çin’de ve özellikle Çin’nin Wuhan kentinde bulunmuş olmak veya burada bulunmuş ve ülkemize gelmiş hastalık bulguları görülen kişilerle yakın temasta bulunmaktır. Ülkemizde Corona virüs açısından herhangi bir hastaya rastlanmamış olup her sene olduğu gibi bu sene de olağan seyrinde ilerleyen mevsimsel influenza (grip) vakaları görülmektedir”dedi

“EDİRNE’DE KORKULACAK BİR DURUM YOK”

Corona Virüs’ünden korunmak için sağlıklı beslenme, vücut hijyeni ve bol istirahate dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan” Edirne’miz açısından korkulacak bir durum yoktur, Sağlık Müdürlüğümüz tarafından gerekli tüm önlemler alınmıştır. Tüm solunum yoluyla geçen viral enfeksiyonlarda olduğu gibi Corona Virüs enfeksiyonlarında da korunmada; sağlıklı ve dengeli beslenmek, ellerimizi sık sık ve doğru bir şekilde yıkamak, bol meyve ve sebze tüketmek, grip benzeri şikayetleri olan kişilerle iyileşene kadar çok yakın temasta bulunmamak, öksürürken ve hapşırırken ağzımızı doğru bir şekilde kapatmak, hastalandığımızda ilgili hekimlere başvurup muayene olmak ve ilaçlarımızı düzenli kullanmak, bol istirahat etmek gerekmektedir” şeklinde sözlerine yer verdi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.