DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2041140-1,05%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kalp masajı yapmak için ilk yardım eğitimi şart

Kalp masajı yapmak için ilk yardım eğitimi şart

ABONE OL
30 Ağustos 2023 11:43
Kalp masajı yapmak için ilk yardım eğitimi şart
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ülkemizde anlık yaşanan kalp krizi durumlarında herkesin kalp masajı yapmaması gerektiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, bu tür müdahaleler ilk yardım eğitimi almış kişiler tarafından yapılmasının doğru olacağını kaydetti.

Herhangi bir ortamda düşüp bayılan ya da kalp krizi geçiren kişilere herkesin direkt kalp masajı yapamayacağını söyleyen Dr. Gül, ilk yardım eğitimi almamış birinin kurtarılacak hastayı hayattan da koparabileceğinin altını çizdi.

“KALP MASAJI İÇİN KİŞİNİN İLK YARDIM EĞİTİMLİ OLMASI GEREK”

Bir insanın düşüp bayıldığı ya da kalp krizi geçirdiği durumlarda ilk yardım eğitimi olmadan direkt kalp masajı yapmayan çalışan kişinin hastayı kurtarmak yerine hayatından edebileceğini vurgulayan Dr. Çetin Gül, “Etrafımızda fenalaşmış, düşüp bayılmış veya ölümcül bir tabloyla bir kişiyi gördüğümüz zaman buna bir müdahale gerekebilir. Ama bu hem Avrupa’da hem Türkiye’de belli bir kurallara bağlı. Yani sağlık sistemi çalışanı olmak dışında bu ilk yardım eğitimi dediğimiz eğitimleri almış, sertifikasını almış kişilerin bu durumu yani kalbin durduğunu, kalp muayenesiyle veya nabız muayenesiyle emin olup bu uygulamayı yapabilecek yetide olan kişilerin yapması lazım. Yoksa bir kalbi durmamış kişiye kalp masajı yapılırsa çok kötü sonuçlar doğurabilir, kaburgalar kırılabilir, kırık olan kaburganın kırık ucu kalp zarını delip kalbi yırtabilir, yani sağlıklı belki kurtarılacak bir insan sırf yanlış bir kalp masajı yüzünden kaybedilebilir veya başka bir sorun gözden kaçabilir. Sen hastanın kalbi durdu deyip kalp masajı yaparsan o yüzden hastanın tüm solunumunun, havayolunun, dolaşımının yani kalp atışlarının, tansiyonunun hep bir toplu halde değerlendirilmesi ilk yardım gelene kadar işte ambulans gelene kadar ya da işte ilk yardım yapabilecek yetkili bir kişi gelene kadar o zaman yetkili kişiysen bu müdahaleyi yapabilirsin. Kalp masajı yapacak kişinin eğitimli olması gerekiyor” şeklinde noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.