DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20658100,68%
Edirne
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kara günden aydınlığa…

Kara günden aydınlığa…

Edirne’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101’inci yılı kutlamaları olumsuz hava şartları nedeniyle Mimar Sinan Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirildi. Kurtuluş günü 7’den 70’e büyük bir coşku içinde kutlandı.

ABONE OL
25 Kasım 2023 16:40
Kara günden aydınlığa…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101’inci yılı kutlamaları olumsuz hava şartları nedeniyle Mimar Sinan Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirildi. Kurtuluş günü 7’den 70’e büyük bir coşku içinde kutlandı.

Edirne’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101’inci yıldönümü etkinlikleri Atatürk Anıtı’nda Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Berat Acar ve STK temsilcilerinin Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başladı. Çeleklerin sunulmasının ardından, saygı duruşu ve İstiklal Marşımız okundu.

Atatürk Bulvarı’nda gerçekleştirilmesi planlanan Kurtuluş Bayramı geçit töreni ise olumsuz hava şartları nedeniyle Mimar Sinan Kapalı Spor Salonu’nda düzenlendi. Kentin düşman işgalinden kurtuluşu temsili olarak öğrenciler tarafından canlandırıldı. Ardından bağımsızlığımızın simgesi Türk bayrağı Edirne Valisi Yunus Sezer’e teslim edildi. Daha sonra saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

“EDİRNE KURULDUĞU GÜNDE BUGÜNE RUMELİ’DE, BALKANLAR’DA, ANADOLU’YU KORUMAK İÇİN İMAR EDİLMİŞTİR”

Törende konuşan Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’inci yılını kutlayarak başladığı konuşmasında, “Serhat şehri Edirne’mizin insanlığın ve tarihin 8 bin 300 yıllık kadim şehri Edirne’mizin 101. kurtuluş yıl dönümü kutlu olsun. Şehirlerin tarihinde hem geçmişte izler taşıyan hem de geleceğe hatıralar bırakacak önemli günler vardır. Kuşkusuz Türk Devleti gibi, Türkiye Cumhuriyeti gibi ve bir Serhat şehri olan Edirne gibi şehirlerin bu anlamdaki günlerinin sayısı oldukça fazladır. Cumhuriyetin ilanından önceki son 150 yıla baktığımızda O 150 yılda Edirne’mizin 4 kez işgale uğradığını görüyoruz. Edirne aslında bir asker şehirdir. Edirne bütün tarihi boyunca kurulduğu günden bugüne dek hep Rumeli’de, Balkanlar’da, Anadolu’yu neredeyse korumakla imar edilmiş bir şehirdir. Bu özelliği dün de vardı bugün de hep var olacak. O yüzden Edirnelilerin bir görevi bu kutsal vatanı Türkiye Cumhuriyeti’nin en batısında temsil etmek, ama diğer görevi de Türkiye Cumhuriyeti’nin Misak-ı Milli sınırları içerisindeki her bir karışını, her bir çakıl taşını, muhafaza ve müdafaa etmektir. Tarihimize baktığımız, onlarca, yüzlerce örneğini görmek mümkün. Bugün geldiğimiz noktada geçtiğimiz 29 Ekim’de 100. yılını onur ve gururla kutladığımız Cumhuriyetimiz, bizim ilelebet bayrağını göklerde tutacağımız yönetim şeklimiz.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda Edirne’nin çok ayrı, çok özel bir yeri var. 30 Ekim 1918’de yenilmiş devletler olarak imzaladığımız Mondros Mütarekesi’nin ardından sadece üç gün sonra 1 Kasım’ı 2 Kasım’a bağlayan gecede o zamanki Osmanlı coğrafyasındaki ilk direniş örgütünü kuran dört kahraman Edirnelidir. Bugün geldiğimiz bu noktada cumhuriyetimizin yüzüncü yılını tamamladık. Ve ikinci yüzyıla doğru emin ve kararlı adımlarla yürüyoruz. İkinci yüzyılın ilk yılındayız. Eminiz, biliyoruz, kararlıyız. Türk milleti var oldukça, Türkiye Cumhuriyeti de ilelebet payidar olacaktır. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un dediği gibi bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Bu toprakları bize vatan yapan başta Gazi, Mareşal Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını ve vatanımızın özgürlüğü, bağımsızlığı için gözünü kırpmadan canını veren aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmetle, minnetle ve şükranla yad ediyoruz. Ruhları şad olsun. Yine. Yine şehit olmak için cepheye giden ama gazi olarak geri dönen kahramanlarımızdan da ebediyete intikal edenlerin rahmetle hayatta olanları da sağlıkla, şükranla yad ediyoruz.  Buradan Edirne’den Edirne’nin 101.kurtuluş yıl dönümünden bir kez daha haykırmak bir kez daha seslenmek istiyorum. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türk’üm diyene. Kurtuluş Bayramımız kutlu olsun” diye noktaladı

GEÇİT TÖRENİ YAPILDI

Başkan Gürkan’ın konuşmasının ardından günün anlam ve önemini belirten şiir, kutlama mesajlarının okunmasının ardından Edirne Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu dans gösterisi sergiledi. Gösteri sonrası Edirne Belediye Bandosu eşliğinde geçit töreninin ardından program sona erdi.

Törene; Edirne Valisi Yunus Sezer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Berat Acar, Belediye Başkanı Recep Gürkan, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, İYİ Parti Edirne Milletvekili Mehmet Akalın, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.