Zambak.ba’da yer alan habere göre; Türkiye’ye coğrafi yakınlığı, para birimi olarak Avro kullanılması, vizesiz seyahat kolaylığı, yatırım prosedürlerinin basitliği, düşük vergiler, yerli ve yabancı yatırımcılara sağlanan şartların aynı olması, iş gücünün nisbeten ucuz oluşu ve elektrik fiyatlarının düşüklüğü, Türk yatırımcıları Karadağ’a çeken sebepler arasında yer alıyor.
2017’de NATO üyesi olan Karadağ’ın AB üyeliği perspektifi de Türk yatırımcıları cezbeden faktörler arasında yer alıyor. Karadağ, 2020 yılı Dünya Bankası İş Yapma Raporu’na göre iş yapma kolaylığı açısından 190 ülke arasında 50. sırada yer alıyor.
Karadağ İstatistik Ajansı’nın verilerine göre ülkede en büyük yabancı yatırımcı grubunu Türk iş adamları oluşturuyor. 2019 yılı itibarıyla 3652 firma, Türk pasaportu taşıyan iş adamlarının adına kayıtlı iken Türkleri, Ruslar, Sırplar ve Ukraynalılar izliyor. 2019 sonu itibarıyla Türkler tarafından kurulan şirketlerin sayısının dört bini aştığı bildiriliyor.
Karadağ’da yabancı yatırımcıların en fazla tercih ettiği kentler Podgoritsa, Budva ve Bar. Ülkede finans sektöründe faaliyet gösteren Ziraat Bankası ve Türk çelik devi Tosçelik gibi dev yatırımların yanı sıra Karadağ’ın tatil beldelerinde otel yatırımları olan büyük çaplı turizm firmaları da faaliyet gösteriyor. Bar şehrindeki limanın hisselerini büyük oranda satın alan Global Liman İşletmeleri, Türk tekstil firması LC Waikiki ve Türk mobilya devi Doğtaş da Karadağ’da ilk akla gelen Türk yatırımları arasında yer alıyor.
2020’de koronavirüs salgınının neden olduğu durgunluğun aşılması ile birlikte Türk yatırımcılarının yeni gözdesi olan ülkeye ilginin artarak devam etmesi bekleniyor.
GÜNCEL
05 Nisan 2025GÜNCEL
05 Nisan 2025GÜNCEL
05 Nisan 2025GÜNCEL
05 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
05 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
05 Nisan 2025GÜNCEL
05 Nisan 2025