DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2047134-1,52%
Edirne
21°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kav mantarı çalışmaları ekrana taşındı

Kav mantarı çalışmaları ekrana taşındı

ABONE OL
25 Nisan 2023 13:10
Kav mantarı çalışmaları ekrana taşındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Üniversitesi akademisyenlerinin bilimsel alanda yaptığı çalışmalar, ulusal basında ilgi görmeye devam ediyor. Trakya Üniversitesi akademisyenlerinin, kav mantarının kanama ve pıhtılaşma zamanı üzerindeki etkisi ile ilgili yaptığı çalışmalar, CNN Türk’te “Güven İslamoğlu ile Yeşil Doğa” programına taşındı.

Trakya Üniversitesi laboratuvarlarında mantarlar üzerinde bir süredir çalışmalar yürüten akademisyenler, kav mantarından elde ettikleri maddeyle kanamaları hızla durduran bir formül geliştirdi. CNN Türk ekranlarında yayınlanan Yeşil Doğa programı yapımcısı Güven İslamoğlu, Trakya Üniversitesinden yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Gedik, yapılan çalışmalar sonucu jel şeklinde biyoadhezif bir formülasyon elde ettiklerini ve mevcut ilaçların kanamayı 6 ila 9 dakikada durdururken kendi geliştirdikleri formülasyonla bu süreyi 2,5 dakikaya kadar düşürebildiklerini belirtti. Gedik, Türk Patent’e ve Türk Patent nezdinde uluslararası patente (PCT) başvuru yaptıklarını ifade etti.

Kav mantarı üzerinde gerçekleştirilen çalışma, CNN TÜRK’te “Güven İslamoğlu ile Yeşil Doğa” programına konu oldu

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Asan ile Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Gedik‘in Dokuz Eylül Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Anıl Özyurt ve Diş Hekimi Hülya Asan ile birlikte kav mantarı üzerine yaptığı çalışmalar, CNN Türk’te Güven İslamoğlu’nun sunduğu Yeşil Doğa programında ele alındı.

Literatürde bu mantarın kanamayı durdurucu özelliği olduğunu bildiklerini ifade eden Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Asan, “Fomes fomentarius adlı bir mantarın kanamayı durdurucu özelliği olduğu bilgisine sahiptik. Literatürde de bununla ilgili çalışmalar var. Topladığımız örnekler üzerinde araştırmalar yaparak 2,5-3 dakika içerisinde kanamayı durduracak bir ürün geliştirmiş olduk.’’ dedi. Asan, kanamaları durdurmak için bu mantarın doğadan alınıp direkt yaraya basılmaması konusunda da vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Program çekimleri, çalışmaya konu olan kav mantarlarının sıkça görüldüğü Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. Daha sonra formüllerin geliştirildiği Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalına ait araştırma laboratuvarlarına giden İslamoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Gedik ve ekibinden yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Kav mantarı ile ilgili yaptıkları çalışmalar ve geliştirdikleri formül hakkında bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Gedik, “Jel şeklinde geliştirdiğimiz bu formülasyon için şu anda hem ulusal hem de uluslararası patent başvurusunda bulunduk.” dedi. Gedik, program ekibine ayrıca patent aldıkları meyve sabunları ve diğer buluşları ile Reng-i Edirne markası altında ürettikleri kozmetik ürünleri tanıttı. Edirne Kırmızısı hakkında detaylı bilgi veren Gedik, bu boyayla gerçekleştirdikleri farmasötik ürün geliştirme süreçlerinden bahsetti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.