DOLAR 32,5447 0.01%
EURO 34,9167 0.19%
ALTIN 2.425,440,11
BIST 9.684,57-0,39%
BITCOIN 2062370-4,15%
Edirne
24°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

KDV indirimi, stopaja da uygulanmalı

KDV indirimi, stopaja da uygulanmalı

ABONE OL
10 Ağustos 2020 11:19
KDV indirimi, stopaja da uygulanmalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Emlakçılar Derneği Başkanı Serhat Çeker, hükümet tarafından kiralardaki KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesinin stopaj indirimi olmadığını, KDV’deki indirimi olduğunu belirterek, KDV oranındaki indirimin, stopajda da uygulanması gerektiği hatta stopajın kiracılardan alınmaması gerektiğini söyledi.

Katma Değer Vergisi (KDV) oranının aşağı çekilmesi 31 Temmuz 2020’de Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Bu indirim vatandaşlar arasında stopaj indirimi ya da kiralarda indirim sanılsa da, işin aslı kira sözleşmelerinde kiracılara kalan yüzde 18’lik KDV oranındaki indirim olduğu belirtildi. Edirne Emlakçılar Derneği Başkanı Serhat çeker ise KDV oranındaki indirimin, stopajda da uygulanması gerektiği hatta stopajın kiracılardan alınmaması gerektiğini söyledi.

“BU İNDİRİMİN KİRALARA YA DA STOPAJA DEĞİL KİRADAKİ KDV ORANINDAKİ İNDİRİM”

Edirne Emlakçılar Derneği Başkanı Serhat Çeker, “KDV indirimi kirada indirime söz konusu değil. Devletin almış olduğu üç aydan üç aya stopaj olayı vardır. Bir kirada yüzde 25 stopaj vardır. Bunu otomatik hesaplamasını yaptığımızda bin lira kira olduğunu düşünürsek. Temmuz ayında stopajımız vardı. Bu genelgeyi hükümetimiz daha önce çıkarsaydı herkes faydalanacaktı. Bu temmuz ayında çıktığı için önümüzdeki dönemi kapsıyor. Biz yatırırken stopajlarımızı, normal daha önce ne yatırırsak onlardan yatırdık. Şimdi bin lira olan bir kirada 3 aylık bir dönem sonra 1 kirada stopaj olarak devlete yatırıyorduk. Kiramızın değeri bin liraysa, 2 bin lira olarak yatırıyorduk. Bunun içinde KDV oranı vardı. Bunuda yüzde 18 üzerinden hesaplıyorlardı. Ama stopajda bir indirim söz konusu değil. Baktığımızda stopajın indirdim değil, KDV’yi indirdim. Stopaja yansıyan yüzde 18’lik KDV oranında yüzde 8’lere bir indirme olmuş oluyor. Bunuda bin lira yatırıyorsan, – yüzde 10 düşülerek, yani 3 ay sonra ayine stopaj olacak. Temmuz, ağustos, eylül ayında 3 aylık dönemde stopaj ödemeleri olacak, bu kira ödemelerinde yüzde 18’den yüzde 8’lik bir ödeme yapılacak. Mal sahibi zaten karışmıyor, kiracı kirayı, stopajını, KDV’sini ödemeye devam ediyor. Avantajlı olan mal sahipleri oluyor, kiracılarda bir avantaj söz konusu değil” dedi.

“ASLINDA STOPAJ YÜKÜ KALDIRIMALI”

KDV’de olduğu kadar stopajda da indirim yapılmalı. Devlete ait kiralık yerlerde bir kiralama yaptığın zaman, devlet senden stopaj almıyor. Aslında bu stopaj dediğimiz olay bize çok büyük külfet. Düşün kiranı zaten çok zor ödüyorsun, vergini, KDV’ni veriyorsun, muhasebe hep arar vergi, vergi, vergi. Devletin bu stopajı kaldırması lazım, indirime de gidebilir ama maalesef yok. KDV’de bir fatura kesersin, faturada malın tutarını yazarsın, alt tarafına da KDV eklersin, toplamı dersin. Türkiye’de yüzde 18 KDV’deydi. Bunda da 8’e indi” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.