DOLAR 32,6018 0.34%
EURO 35,0081 0.09%
ALTIN 2.450,240,59
BIST 9.787,300,73%
BITCOIN 2094026-0,06%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kentsel dönüşüme dikkat çekti

Kentsel dönüşüme dikkat çekti

ABONE OL
20 Kasım 2020 11:22
Kentsel dönüşüme dikkat çekti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Engin Öztürk, deprem riski sebebiyle kentsel dönüşümün önemine dikkat çekerek, yapısından endişe eden vatandaşların gerekli kontrolleri yaptırmasını ve bakanlığın bu sene Edirne için öngörülen kira yardımının 810 TL olduğunu söyledi. Öztürk ayrıca, başka ülkelerden atık ithal edildiğini belirterek bunun en kısa zamanda önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Edirne İl Genel Meclisi Kasım ayı oturumları devam ediyor. Meclis dün Mehmet Geçmiş başkanlığında toplandı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Engin Öztürk bütçe görüşmeleri kapsamında, oturuma katılarak yapmış oldukları faaliyetleri anlatan bir sunum yaptı. Deprem riski sebebiyle kentsel dönüşümün önemi vurgulayan ve çalışmalar hakkında bilgiler veren Öztürk şunları söyledi:

“Eğer bir vatandaşımız kendi yapısından endişe ediyorsa, ya da en son deprem yönetmeliğine göre ‘yapımı ben kontrol etmek istiyorum acaba yapım riskli mi değil mi’ diye düşünüyorsa. Bakanlığımız tarafından lisans almış firmalara müracaat etmek zorunda. Müracaatın akabinde lisanslı firma numuneler alıyor, ölçümler yapıyor, raporunu hazırlıyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderiliyor, uzman arkadaşlar tarafından raporlar inceleniyor. Eğer uygunsa onaylanıyor. Onaylandıktan sonra belediyelerimize, vatandaşlarımıza tebligatlar yapılıyor.  İki ay içinde binanızı yıkmanız gerekiyor, diyoruz. İki ay içerisinde yıkmazlarsa, 1 aya kadar ek süre veriliyor, ek süre içerisinde de yine yıkmazsa ilgili yerel yönetimler binayı yıkabiliyor. Eğer belediye ve il özel idarelerimiz, biz yıkamıyoruz derseler, bu sefer biz bakanlık ve valilik olarak bizler bu yıkım işlemini gerçekleştiriyoruz. Önemli olan her yapı sahibinin kendi duyarlılığı.

KİRA VE KREDİ YARDIMI VAR

Diyelim ki riskli yapı testini yaptık, binamız yıkıldı. Binamız yıkıldıktan sonra Bakanlığımız kira ve kredi yardımı yapıyor. İkisinden birini tercih etmemiz lazım. O yapının maliki ya kira ya da kredi yardımını tercih etmesi lazım. Bu sene Edirne için öngörülen kira yardımı 810 TL, bu her sene değişiyor. 18 ay boyunca bir yapı için 810 TL kira yardımı yapılıyor. Kredi yardımı almak isterse bunun içinde başvuruda bulunabiliyor. 2020 yılına kadar Edirne’de 810 bin ’TL’ye varan kira yardımı yapıldı” dedi.

“ATIK İTHAL EDİYORUZ”

Edirne’ye TIR’larla her gün 2 ton atığının geldiğinden bahseden Öztürk,  “Biz atık ithal ediyoruz. Biz neden dışarıdan atık ithal ediyoruz. Biz ülkemizde sıfır atığı geliştirirsek, çabalarsak belirli bir seviyeye getirirsek, inanın dışarıdan atık ithal etmemize gerek yok. Neden dışarıdan atık ithal ediyoruz diye firmalara sorduğumda, şöyle cevap verdiler; ‘Ülkemizde temiz atık bulamıyoruz, bulamadığımız içinde dışarıdan alıyoruz.’ O zaman her bir ferdin, sıfır atık konusunda çaba göstermesi lazım. Bunu yaparsak atık ithal etmeyiz. Günde 2 tona mukabil 50 TIR geliyor buraya, 2 ton atık geliyor yani.” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.