DOLAR 32,3722 -0.38%
EURO 34,8022 -0.07%
ALTIN 2.394,99-1,13
BIST 10.208,651,62%
BITCOIN 19141082,71%
Edirne
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

KESK emekten yana bütçe istiyor

KESK emekten yana bütçe istiyor

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) MYK Üyesi Zeynep Korkmaz, iktidarın kendi eliyle yarattığı enkazın tüm faturasını emekçilere, halka yıkmak istediği bütçeyi kabul etmediklerini belirterek, 2 Aralık Cumartesi günü İstanbul ve Diyarbakır’da 'Emekten Yana, Demokratik Halk Bütçesi İstiyoruz' sloganıyla mitingi yapacaklarını bildirdi.

ABONE OL
27 Kasım 2023 16:49
KESK emekten yana bütçe istiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

KESK MYK Üyesi Zeynep Korkmaz, sendikasının Edirne Şubesi’nde ‘Emekten Yana, Demokratik Halk Bütçesi İstiyoruz’ sloganıyla yapacakları mitinge yönelik açıklamada bulundu.

Korkmaz, 2 Aralık Cumartesi günü İstanbul ve Diyarbakır’da yapacakları mitinglere destek çağrısında bulunarak, “KESK olarak iktidarın kendi eliyle yarattığı enkazın tüm faturasını emekçilere, halka yıkmak istediği bu bütçeyi kabul etmiyoruz. Emekten Yana, Demokratik Halk Bütçesi İstiyoruz!” mitinglerimizde omuza omuza verelim” dedi.

“NEREDEYSE HER EVDE İŞSİZ VAR”

Her 5 gençten birinin ve her 3 kadından birinin işsiz olduğunu belirten KESK MYK Üyesi Zeynep Korkmaz, “Mevcut iktidar ülkenin gündemini değiştirmek için elinden geleni yapıyor. Bir gün anayasa değişikliği tartışmaları ile uyanıyoruz. Ertesi gün 50+1 tartışmaları ile. Ancak iktidarın suni gündem yaratma çabalarına ve çizdiği pembe tablolara rağmen emeği ile geçim mücadelesi veren herkesin temel gündemi artan yoksulluk, işsizlik, güvencesizlik olmaya devam ediyor. İşsizlik kronik hale geldi. İşsizlerin sayısı 9 milyona yaklaştı. Neredeyse her evde bir işsiz var. İşsizlik en çok kadınları ve gençleri vuruyor. Her 5 gençten biri, her 3 kadından biri işsiz. Şanslı olup, çalışacak bir işi olanlardan ise açlık sınırı altındaki bir asgari ücrete kölece çalışması bekleniyor. Çalışan her iki kişiden biri asgari ücret alıyor. Diğerinin maaşı ise asgari ücrete her yıl daha fazla yaklaşıyor. Açlık sınırı 16 bin TL’ye, yoksulluk sınırı 49 bin TL’ye dayandı. 85 milyonluk nüfusun 80 milyonu yoksulluk sınırı, 50 milyonu açlık sınırı altında bir yaşam savaşı veriyor. Ülkeyi OECD ülkeleri içinde resmi enflasyonu en yüksek ülke durumuna getirdiler. Tüm dünyada gıda enflasyonu düşerken bizde artmaya devam ediyor. OECD ortalaması yüzde 8 iken biz yüzde 72 ile bunun tam 9 katı gıda enflasyonu yaşıyoruz” dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) MYK Üyesi Zeynep Korkmaz

“4 KİŞİLİK BİR AİLEDE TÜM FERTLER ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞSA BİLE YOKSULLUK SINIRINA ULAŞAMIYOR”

Çarşı ve pazardaki fiyatların enflasyon rakamları ile uyumadığına dikkat çeken Korkmaz, “Çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız gerçek hayat pahalılığı ise TÜİK enflasyonunu katlıyor. Öyle ki bir bardak çay 10 TL, bir simit 10 TL. Dört kişilik bir aile üç öğün kişi başına bir çay bir simit tüketse bile aylık 7 bin 200 TL ediyor. Buna rağmen ülkede milyonlarca emekli 7 bin 500 TL’ye, çalışanların yarısı ise 11 bin 402 TL’lik asgari ücrete mahkûm edilmiş durumda. 4 kişilik bir ailede tüm fertler asgari ücretle çalışsa bile yoksulluk sınırına ulaşamıyor. Ortalama kamu emekçisi maaşı ise bugün net 8 bin 77 TL olan, “ilave seyyanen ödenek” oyununa rağmen ancak yoksulluk sınırının yarısına ulaşıyor. En düşük ev kirası bile asgari ücreti aşıyor. İşte bu ağır koşullarda, kışın kapıya dayandığı, doğalgaz, elektrik faturası kabusumuz yeniden başladığı bugünlerde hepimizin geleceğini yakından ilgilendiren bütçe görüşmeleri yaklaşık 1 aydır devam ediyor. Bütçe Görüşmeleri TBMM’de 26 Ekim tarihinden itibaren komisyon çalışmaları ile başladı. Bütçe kanun teklifinin TBMM Genel Kurul aşaması ise 11 Aralık’ta başlayıp 22 Aralık ‘ta sona erecek” dedi.

“2 ARALIK MİTİNGLERDE EMEĞİMİZE, EKMEĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM”

Düzenlenecek mitinglerde omuz omuza yer almak çağrıda bulunan Korkmaz, “Tüm bunlara rağmen ne yazık ki hala ‘hükümet yerel seçimlere giderken kesenin ağzını açacak, maaşları, ücretleri enflasyonun üzerinde arttıracak’ diyenler olduğunu görüyoruz. Oysa kimse unutmasın ki bu iktidar yıllardır ne zaman kaşıkla verse kepçe ile geri aldı. KESK olarak iktidarın kendi eliyle yarattığı enkazın tüm faturasını emekçilere, halka yıkmak istediği bu bütçeyi kabul etmiyoruz. Kamu emekçisiyle, işçisiyle, emekçisiyle, kadını genci ile tüm yurttaşlarımıza yaptığımız çağrımızı yineliyorum. Diyoruz ki, yüzde 1’in çıkarı için yüzde 99’u yok sayan adaletsizliğe, haksızlığa karşı çaresiz değiliz. Gelin 2 Aralık Cumartesi günü İstanbul ve Diyarbakır da mitinglerde emeğimize, ekmeğimize, geleceğimize, bütçe hakkımıza birlikte sahip çıkalım. Yoksulluk, işsizlik ve yağma düzenin çarkları arasında öğütülmeye karşı” Emekten Yana, Demokratik Halk Bütçesi İstiyoruz!” mitinglerimizde omuza omuza verelim. İnsanca bir yaşam, güvenceli iş, güvenli bir gelecek için mücadeleyi birlikte büyütelim” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.