DOLAR 32,6039 0.12%
EURO 35,0377 0.43%
ALTIN 2.418,56-0,18
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2092317-3,50%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Kılçıksız jest

Kılçıksız jest

ABONE OL
9 Aralık 2022 13:40
Kılçıksız jest
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediyesi İmar Komisyonunun şehrimizin yeni gelişme bölgesindeki özel bir şirkete ait arsayı imar planında konut statüsünden ticaret olarak değiştirdiği, 11 ay sonra bu kez hem ticaret hem konut alanı olarak ikinci değişikliğinin yanında bir de tam ön tarafında bulunan belediyeye ait parselin ise yeşil alandan otopark olarak plana vasfının değiştiği ortaya çıktı.  Belediyeye ait parselin yeşil alandan statüsünden otopark olarak değiştirilmesi son yapılan ticaret ve konut plan değişikliğinden sonra özel şirkete adeta kılçıksız bir jest yapılarak otopark olanağı sağlanmış oldu.

Şehrimiz Şükrüpaşa Mahallesi Gazeteci Abdi İpekçi Caddesi üzerinde Özar Market Gıda Ticaret Limited Şirketine ait 1500 metrekare arsada 11 ayda iki kez yapılan imar değişikli ile büyük bir ranta imza atılmasının yankıları sürüyor. Gazetemizin gündemi getirdiği ve siyaset ve iş dünyasına bomba gibi düşen gelişmeden sonra belediyenin şirkete ikinci bir jest daha yaptığı ortaya çıktı.

MECLİSE SUNULAN BELGELERDE YEŞİL ALAN

Özar Market Gıda Ticaret Limited Şirketinin talebi üzerine İmar Komisyonun 26 Mayıs 2016 tarihinde parselin inşaat yapma olanağını yüzde 33 arttırarak emsalini 1.50’den 2.00’ya çıkaran kararı ekinde parselin eski ve yeni imar durumunu da gösteren iki imar paftasıyla birlikte meclisin 1 Haziran tarihli toplantısına sunuldu.  Meclise sunulan iki ayrı paftada plan değişikliği yapılan şirkete ait arsanın tam önünde yer alan belediyeye ait parsel yeşil alan olarak gösterildi. Edirne Belediye Meclisinin 1 Haziran günü yapılan toplantısında Öz-Ar şirketine ait plan değişikliği komisyondan geldiği şekliyle kabul edilerek konut ve ticaret alanı olarak tescil edildi.

NEDEN ADA DEĞİL TEK PARSELE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Uzmanlar, ada üzerinde bir çok parsel olduğunu ancak sadece Öz Ar şirketine ait parsel üzerinde değişiklik yapılması ile kişiye özel bir düzenlemeye imza atıldığı yorumunu yaptı. Kişi ya da şirket yerine ada üzerindeki tüm parsellere ayni olanağın sağlanmış olsa bu tür eleştirilerinde olmayacağı ve yapılan plan değişikliğinin tartışmaya açılamayacağı değerlendirmesi yapıldı.

YEŞİL ALAN OTOPARK OLDU

Edirne Belediye Meclisinin Haziran ayında yapılan toplantısından sonraki dönemde imar komisyonunun rant iddiaları ile gündeme gelen özel şirkete ait parselin ön tarafında ana yol kenarında bulunan belediyeye ait taşınmazla ilgili imar plan değişikliğine rastlanmadı. Buna rağmen belediyeye ait parselin Edirne Belediye Başkanlığının resmi internet sitesinde imar durumu sorgulamasında imar durumu yeşil alan değil otopark olarak görünüyor. Belediyenin resmi internet sitesinde belediyenin yeşil alanı ne zaman otoparka dönüştürdüğü konusunda bir karara rastlanamadı.

BU KARAR NE ZAMAN ALINDI

Edirne Belediyesine ait parselin yeşil alandan otoparka çevrilmesi durumunda plan tekniğine göre ayni oranda yakın bir bölgede yeni bir yeşil alan tahsis edilmesi gerekiyor. Belediyenin kendisine ait parseli yeşil alan statüsünden neden otoparka çevirme ihtiyacı duyduğu da tartışma konusu oldu. Belediyenin üç ay önce ticaret ve konut alanına değiştirerek büyük rant iddiaları gündeme gelen parselin tam önündeki yeri yeşil alandan otoparka çevrilmesinin büyük bir tesadüf olamayacağı iddia edildi.

BÖLGEDE YÜKSEKLİK SERBEST

Uzmanlar, Edirne Belediyesinin yeni yerleşim bölgesindeki yapılaşmalarda otopark sorunu yaşanmaması için, parsellerde inşaat yüksekliğini serbest bıraktığını ve bu yolla sorunun parsel içinde çözmesinin hedeflendiği açıklandı. Ancak bu rağmen plan değişikliği yapılan parsel önünde bulunan arsanın yeşil alandan çıkarılarak otoparka dönüştürülmesi plan tekniği açısından da garip karşılandı.

İHALEYE ÇIKARILDI

Edirne Belediyesi yeşil alandan otoparka dönüştürdüğü mülkiyeti kendisine ait parsel için ihale açtı. Edirne Belediye Encümeni tarafından bugün saat 14.00’te yapılacak açık arttırma yöntemiyle yapılacak ihalede, yeşil alandan otoparka dönüştürülen parsel üç yıllığına aylık 1800 TL bedel tespit etti. İhaleye katılacaklardan 1994 TL geçici teminatın yanında ayrıca 10 bin TL ek teminat isteniyor. Şehrin merkezinde otopark sorunu çözemeyen belediyenin ticaret yerine daha çok konutların bulunduğu bölgede ki otopark sorunu çözmek için bu yönteme başvurması akılları karıştırdı. Öncelikle ticari hayatın yoğun olduğu bölgelerde otopark sorunu çözmesi gereken belediyenin neden öncelikli olarak konut olarak kullanılan bölgelerdeki otopark sorununa el attığı da eleştiri konusu oldu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.