DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2062519-0,55%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kira sözleşmesinde o taahhütnameye dikkat!

Kira sözleşmesinde o taahhütnameye dikkat!

ABONE OL
18 Mart 2022 11:48
Kira sözleşmesinde o taahhütnameye dikkat!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, ev sahiplerinin kiracılarıyla kira problemi yaşamamaları için sözleşme imzalarken Tahliye Taahhütnamesini de devreye sokmaları gerektiğini söyledi.

Ev sahibi ve kiracıların arsında yaşanan kira probleminde en çok görev yine emlakçılara düşüyor. Hukuk açısından ödenmeyen kiraları isteyerek kiracının tahliyesini mahkemeye sunan ev sahipleri ise uzun süreler bekleyebiliyor. Ev sahiplerinin sahibinden değil bir emlakçıya güvenerek evini kiralaması gerektiğini ve kiralarken de tahliye taahhütnamesinin uygulanması gerektiğini aktaran Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, “Kiraya verdiğimizde sözleşme var ama birde tahliye taahhütnamesi dediğimiz belgemiz var. Taahhütnamede sorumluluğumu yerine getirmediğim takdirde daireyi en geç şu tarihe kadar boşaltacağıma taahhüt ediyorum diyor. Hakimin önüne sunduğumuz zaman daha çabuk karar veriyor. Ev sahiplerinin bu tür olayların önüne geçmesi için tahliye taahhütnamesini emlakçısıyla beraber kiracıya uygulaması gerek” dedi.

“EV SAHİBİ VE KİRACI ARASINDA KALIYORUZ”

Emlakçıların daireyi kiralama işleminde her türlü sorumluluğu üstlendiğini, ancak kiracı ile ev sahibinin sonraki süreçte yaşadığı problemde devreye girmek zorunda kaldığını dile getiren Çeker, “Kirayı vermeyle ilgili biz emlakçılar çok zor durumda kalıyoruz. Mal sahipleri emlakçıya yerini kiraya vermek için veriyor, emlakçıda bunu mal sahibinden almış olduğu yetkiyle kiracıya kiraya veriyor. Bizim bu süreçte kiracıyı bulduğumuzda mal sahibini de çağırıyoruz. Diyoruz ki kiracımız hazır gelin kontratımızı yapalım. Zaten sözleşmeyi mal sahibini imzalatıyoruz. Bu işlemleri yaptıktan sonra biz emlakçılar olarak komisyonumuzu alıp her iki tarafta gönlünü yapmış şekilde kontratlarını veriyoruz. Bundan sonraki süreç mal sahibi ile kiracısı arasında işlemeye devam ediyor. Gel gelelim 2-3 ay muntazam giderken 1 kirada aksama oldu mu mal sahibi hemen emlakçıyı arayıp “kiracı bu ay yatırmadı” olabilir bir aksilik olmuştur. Mal sahibi buna rağmen sen tanıştırdın, sen buldun, sen çöz diyor. Biz emlakçılar gerçekten böyle şeylerde zor durumda kalıyoruz. Bazen de kötü niyetli oluyor. Kiraya verdiğimiz kişi kirayı hiç yatırmıyor. Yatırmayınca 3-4 ay bekleyip noterden ihtarname çekmek zorunda kalıyorsun. İhtarnameye uyumuyor, uymadığında tahliye kararı aldırmaya çalışıp toplanan borçları icraya vermeye. Kalkıyorsun. Avukat bunun tahliye kararını almak için mücadele ediyor ki bir dosyanın açılması neredeyse 3 ay sürüyor. Hakim hemen karar vermiyor bir üç ayda öyle 6 ay. Dairedeki kiracı kirayı ödememiş, su parasını ödememiş. Bunları kanıtlayıp mahkemeye sunuyorsun ama mahkeme ben hemen tahliye ediyorum demiyor. Kiracının yanında oluyor. Bu süreçte mal sahibi de zararda oluyor. Böyle süreçlerde zor durumlarda kalıyoruz” dedi.

“EV SAHİPLERİ EVİ KİRALARKEN TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNİ İMZALATMASI GEREKİYOR”

Evini kiralayan mülk sahiplerinin, kiracısıyla yaşadığı kira problemini hukuksal açıdan daha kolay çözmek için sahibinden değil emlakçıyla beraber hareket edip Tahliye Taahhütnamesi imzalatması gerektiğinin altını çizen Çeker, “Bu esnada kiraya verdiğimizde sözleşme var ama birde tahliye taahhütnamesi dediğimiz belgemiz var. Bunun imzasını alıyoruz. Kiracılar bazen tepki gösterip bu ne diyor. Bunu imzalamam dediği zaman zaten art niyet oluşmaya başlıyor. Sen kiranı ödediğin sürece bu zaten kullanılamaz. Böyle durumlarda imzayı aldık mı mahkemeye tahliye taahhütnamesini sunabiliriz. Taahhütnamede sorumluluğumu yerine getirmediğim takdirde daireyi en geç şu tarihe kadar boşaltacağıma taahhüt ediyorum diyor. Hakimin önüne sunduğumuz zaman daha çabuk karar veriyor. Taahhüt etmek daha ağır bastığı için hemen tahliye kararı veriliyor. Ev sahiplerinin bu tür olayların önüne geçmesi için tahliye taahhütnamesini emlakçısıyla beraber kiracıya uygulaması gerek. Bunları hep yaşıyoruz. Kötü niyetliler olduğu zaman hukuksal işlemlerimiz uzun sürüyor.  Kiraya vermek, kiracıyla uğraşmak zor. Piyasanın bu sıkıntılı ortamları herkesi etkiledi. Herkes geçimini kıt kanaat yapmaya çalışıyor, bir yerden kısayım derken kiradan oradan buradan kısıyor. İnşallah bu sıkıntılı ortamlar bir an önce düzelir. Bunun önüne geçmek için bizim taahhütnamelerimiz var, biz biraz daha garanti altına alıyoruz her iki tarafı da koruyoruz. Sahibinden kiraya verdikten sonra bizi arayan çok var. Ben kiraya verdim ama kirayı alamıyorum ne yapmam lazım diyerek. Böyle aramamanız için sahibinden değil gidin emlakçıya verin yetkiyi, sorumluluğu alsın. Emlakçı daha sağlama alır, güvenli şeyler imzalatır, takibi kolay olur” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.