DOLAR 32,4551 -0.11%
EURO 34,7458 -0.67%
ALTIN 2.436,800,04
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2063202-1,30%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kışın çiçeklerde bitlenmeye dikkat

Kışın çiçeklerde bitlenmeye dikkat

ABONE OL
14 Aralık 2022 11:44
Kışın çiçeklerde bitlenmeye dikkat
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kış aylarında evlerde bulunan çiçek bakımları konusunda uyarılarda bulunan 29 senelik çiçekçi Aykut Yaman, çiçeklerde bitlenme ve kış bakımlarının önemine değindi. Kış aylarında cam balkon önüne konulan çiçeklerin kartonla muhafaza edilmesi gerektiğini söyleyen Yaman, petek yanında bırakılan çiçeklerin nemsiz kalıp kuruyarak yaprak döktüğü konusunda uyardı. Kışın evlerde bulunan çiçeklerde havasızlık ve sıcaktan nem oluştuğunu, neminde bitlenmeye sebep olduğunu dile getiren Yaman, bitlenme olan çiçekleri 10-20 günde bir banyoda yağmurla yöntemiyle yıkanması ve kaliteli toprak kullanılması gerektiğini ifade etti.

“KIŞIN ÇİÇEKLERE SU VERİLMEMESİ VE ÜŞÜTÜLMEMESİ GEREKLİDİR”

29 senedir çiçekçilik işiyle uğraşan Filiz Çiçek Evi sahibi Aykut Yaman” Kışın çiçeklerimizin bakımı daha basittir. Şöyle daha basittir, çiçeğe genelde su verilmemesi gerekir. Bir de üşütülmemesi gerekir.  Apartman sakinleri için camlı balkonları varsa muhafazalıysa camlarda kalması yeterlidir çiçeklerin.  Çünkü apartmanda oturanlar için genelde çiçeklerimiz peteklerin yanında genelde rutubetsiz kalıp, nemsiz kalıp yaprakları kurur ve dökülmeye meyillidir. Bu konuda çiçeklerde kuraklık gibi olur. Muhafaza için balkona koydukları zaman çiçekler orada biraz da serinliği aldıktan sonra hem yaprakları nemli gibi olur hem de çiçeklerimiz daha sağlıklı olur. Bir de tabii ki soğuğu hiç sevmeyen çiçeklerimiz var. Özellikle hediye olarak çok tercih edilen orkide gibi çiçeklerimiz soğuk pek sevmez ışığını severler. Sakin ve sevgiden etkilenen bir çiçeklerdir. Orkide çiçeği insan gibidir, sevdikçe, şefkat gösterdikçe devamlı açan bir çiçektir. Alttan suyu vermek gerekir. Çünkü kökleri onların toprağı onları kabuktur, köklerini nemli tutmak lazım. Bahçe çiçeklerimizi de kıştan etkilenmemesi için poşetle sarıp. Onları muhafaza altına almamız lazım. Kışın dışarılarda ki bazı kauçuk türü yazın yetişen çiçekleri poşetlerle sararlar. Bu da çiçekler etkilenmesin diye. Yazın tekrardan onları poşetini açarak bir bakımdan geçirilerek muhafaza etmiş olurlar. Özellikle ayazlı günlerde cam kenarında çiçeklerimizi tutmayalım, araya ya muhafız olarak karton koyalım, kartonla aradaki ısıyı kaybolmasın diye” şeklinde konuştu.

“KIŞIN ÇİÇEKLER HAVASIZLIK VE SICAKTAN BİTLENME YAPAR”

Evde bakılan çiçeklerde kış aylarında bitlenme oluşacağını söyleyerek, o çiçeklerin 10 günde bir yıkanması ve varsa fıs fıs şeklinde ilacı kullanılması gerektiğinin altını çizen Aykut Yaman “Kışın bitlenme olayı vardır. Bitlenme de genelde sıcak ortamdaki havasız kalan çiçeklerde olur. Onun olmasının nedeni de sıcak ve havasızlıktan dolayı nem yapar. Nem yaptıktan sonra da böceklenme olur. Bunları da gidermek için çiçeklerimizi 10 günde bir 20 günde bir banyoya sokup yağmurlama gibi yapıp, yapraklarını yıkamak gerekir. Ya da soğuk havalar olmamak şartıyla yağmur yağdığı zaman çiçeklerimizi yağmurlu bir yerde tutmak gerekir, en güzel yağmur suyudur çiçeklerin için. Bitlenme, küçük uçuşan sinekler oluyor. Bunlar tabii ki bir de bulaşıcı gibidir. Çiçekten çiçeğe atlanır. Bitlenme için ilacımız var. Fıs fıs ilacımız var. Bu fısfıs ilacı bir nevi cam suyu gibi sıkarak üstüne püskürtüyorsunuz o sinekler gidiyor. Bir de toprak kendisi de yapabilir. Kalitesiz toprak alındığı zaman da o da böceklenme yapıyor. Bunu kendimize gördük. Bunları da senelerdir de biliyoruz. Toprağında tabii ki iyi olması gerekiyor. Ev çiçekleri için söylüyorum. Bunları tabii ki, bir bahçe çiçeği için söylemiyoruz. Bunu ev çiçeklerinde toprağı güzel olması gerekir. Bizde her zaman buradayız, her zaman müşterilerimize yardımcı oluyoruz, olmaya da devam ediyoruz. Önemli olan çiçeklerini tabii ki susuz bırakmasınlar. Çiçekte bir orantı vardır. Orantı ya susuz bıraktığınız zaman ölür çiçek ya da çok su verdiğin zaman da ölür çiçek. Orantıyı kaybolduğu zaman çiçeklerde genelde ölme oluyor” dedi.

“AÇILIŞLARDA SÜSLENİP GÖTÜRÜLEN ÇİÇEKLER SÜS ÇIKARILMADIĞI İÇİN ÖLÜYOR”

Açılışlara giden çiçeklerin süslerinin çıkarılmaması ve ilgilenilmemesi halinde öldüğünü hatırlatan Yaman “Şu konu da çok önemlidir. Bunun da altını çizerek söylüyorum, açılışlarda çiçekler çok gider. Süsleyip çiçekleri götürürüz. Bu süslemeden sonra o çiçekler açılışlarda, orada çiçekler süsü olarak dururlar. Genelde kuaförler de çok sıcaktır ortam. Orada çiçekler 3-4 günde hepsi ölür giderler esasında. Açılış olan yerde bir gün sonra o çiçeklerin süsü çıkarılıp bir düzene koyulduğu zaman o çiçekler devamlı yaşar. Bunu da açılış yapan dükkanlarımıza da tavsiye ediyoruz” diye ifade etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.