DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2072616-2,11%
Edirne
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Komünist Diktatör Todor Jivkov Muhaliflerini nasıl yok ediyordu?

Komünist Diktatör Todor Jivkov Muhaliflerini nasıl yok ediyordu?

ABONE OL
7 Mayıs 2020 22:36
Komünist Diktatör Todor Jivkov Muhaliflerini nasıl yok ediyordu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

1978 yılında Londra’da, şemsiyeden fırlatılan zehirli bilye ile öldürülen muhalif Bulgar gazeteci Georgi Markov’un öldürülmesinin ardında gizli servis olduğu ortaya çıktı.

Deutsche Welle’in internet sitesinde yer alan habere göre Bulgaristan’ın muhalif yazarlarından Georgi Markov, bundan 42 yıl önce, BBC Radyosu’nda çalışırken Londra’da öldürülmüştü.

Doktorlar, Markov’un vücudunda, risin zehiri içeren milimetrik ölçüde bir bilye buldular. Markov, Londra’daki Waterloo Köprüsü’nde yürürken kimliği belirlenemeyen bir kişi tarafından, şemsiye ucuna yerleştirilen bir mekanizmadan fırlatılan bilyeyle zehirlenmişti.

Markov, olaydan 4 gün sonra yaşamını yitirdi.

Vladimir Kostov ise Paris’te yaşayan bir başka rejim muhalifi Bulgar gazeteciydi. O da Markov’un ölümünden bir kaç hafta sonra, sırtında hafif bir acı ve kızarıklık hissetmişti.

Doktorlar Kostov’un sırtından da benzer bir bilye çıkarttılar. Kostov, zehirli bilye, yağ hücreleri arasına saplandığından zehirlenmekten kurtulmuştu.

Katilleri yakalanamadı

Markov cinayetinin üzerinden 42 yıl geçmesine karşın, katilleri hala yakalanamadı. Şüpheler uzun yıllar boyunca Bulgaristan gizli servisi üzerinde yoğunlaştı.

Gazeteci Georgi Markov bir rejim muhalifiydi ve yazdığı makalelerde Bulgaristan’da dönemin eski komünist lideri Todor Jivkov’u ve komünist sistemi sert şekilde eleştiriyordu.

Markov’un, diktatör Jivkov’un doğum günü olan 7 Eylül tarihinde zehirlenmiş olması pek çok gözlemciye göre ‘Jivkov’un intikam aldığının’ bir işaretiydi. Cinayetten 30 sene sonra (2008 yılında) ortaya çıkan gizli belgeler, bu şüpheleri doğruladı.

Esrarengiz ilişkiler ağı

Bulgaristan’ın Dnevnik gazetesinin açığa çıkardığı gizli belgeler, Markov cinayetini, Bulgaristan gizli servisine çalışan, İtalyan kökenli bir Danimarkalının işlediğini ortaya koydu.

Francesco Gullino adlı ajan, 1971 yılında, 25 yaşındayken Bulgar Gizli Servisine (Dırjavna Sigurnost) alındı. Dönemin gizli belgelerine göre Gullino, özel eğitimden geçirildi ve gazeteci Markov’u öldürmek üzere 1978 yılında Londra’ya gönderildi.

Gizli servis tarafından Piccadily olarak adlandırılan ajan, Markov’u öldürdükten sonra, Bulgar yönetimi tarafından, ülkede bir dizi tatil ve 30 bin dolar nakit parayla ödüllendirildi.

Ajan Piccadily, 1979 yılında, Kopenhag’da lüks bir semtte yaşamaya başladı ve yaşamı boyunca Bulgaristan’dan 5 bin dolar aylık aldı.

Yürütülen soruşturma çerçevesinde 1990 yılında Danimarka polisi tarafından kısa süreliğine gözaltına alınan Piccadily, serbest kalmasının ardından Macaristan’a gitti ve izini kaybettirdi.

Dava zaman aşımına uğruyor

Markov cinayeti hakkında Bulgaristan’da açılan soruşturma, zaman aşımından kapatılıyor. İngiltere’de yürütülen soruşturma ise devam edecek.

Gizli belgeleri açığa çıkaran gazeteci Hristo Hristov, dönemin arşiv belgelerinin cinayetin arkasında dönemin Bulgar gizli servisinin olduğunu kanıtladığını savunuyor.

Hristov şöyle konuşuyor:

‘Siyasi sorumluluğu taşıyan kuşkusuz Bulgar Komünist Partisi’nin en üst karar alma organı. Bu siyasi bir cinayet. Georgi Markov’un ve Vladimir Kostov’un başına gelenlerin en büyük sorumlusu Bulgaristan Gizli Servisi. Esas katilin kim olduğu ise ancak Scotland Yard tarafından yürütülen uluslararası soruşturma neticesinde ortaya çıkacak.’

Bulgaristan, öldürülen BBC çalışanının heykelini dikti

Bulgaristan’da, 1978 yılında Londra’da öldürülen muhalif oyun yazarı Georgi Markov’un heykeli dikildi. Markov BBC Dünya Servisi’nde çalışırken öldürülmüştü.

Markov’un Bulgaristan’ın komünist yetkililerinin emriyle zehirlendiği düşünülüyor.

Kaynak: https://bakis.bg/

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.