DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2050665-2,29%
Edirne
17°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Konutta fahiş artışa karşı harekete geçildi

Konutta fahiş artışa karşı harekete geçildi

ABONE OL
17 Mayıs 2022 10:10
Konutta fahiş artışa karşı harekete geçildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 81 ilde Vergi Dairesi Başkanları’na faiz indirimi kararını suistimal edilmesine karşı kent genelindeki inşaat ve emlak sektöründe olan isimlerle bir toplantı talimatı verdi. 81 İl de olduğu gibi Edirne’de de Vergi Dairesi Başkanı Ergün Aslan, toplantıda bir araya geldiği Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker ve müteahhitleri dinleyerek aldığı notları Cumhurbaşkanlığı’na sunacağı öğrenildi.

Toplantıda müteahhitlerin en önemli 6 kaleminin, emlak sektöründeki sıkıntıların yanı sıra faiz indirimi sonrası fiyat yükseltenlerin tespitlerin yapıldığın söyleyen Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, “Vergi dairesi bazı tespitleri yapmışlar, internet sitelerinde bir hafta öncesinden ev 1 milyonsa, faiz indirimi sonrası 1 milyon 200 bine, 1 milyon 300 bine çıktığını, bunların tespitlerini yapmışlar. Emlak sitelerinden şahısları aramaya başlamışlar. 81 ilin Vergi Dairesi Başkanları emlak sektörü ve müteahhitleri dinleyerek almış oldukları notları rapor halinde Cumhurbaşkanlığında yapacakları toplantıda hepsini birleştirecekler. Ona göre bir kanun teklifi çıkartıp bu işe bir dur diyecekler” şeklinde sözlerine yer verdi.

“EDİRNE VERGİ DARİESİ BAŞKANI, EMLAK VE İNŞAAT SEKTÖRÜ TOPLANDI”

Çeker “Bu toplantıyı Cumhurbaşkanımızın 81 ilde vermiş olduğu talimat doğrultusunda vergi dairesi başkanları emlak sektörünün temsilen ve müteahhit inşaat sektöründe temsilen belirli kişilerin arayarak böyle bir toplantı düzenlediler. Konu konut kredi faiz oranlarının indirildi biliyorsunuz. O indirmeyle ilgili ne yapabiliriz, ne edebiliriz? İşte vergi dairesi bazı tespitleri yapmışlar, internet sitelerinde bir hafta öncesinden ev 1 milyonsa, faiz indirimi sonrası 1 milyon 200 bine, 1 milyon 300 bine çıktığını, bunların tespitlerini yapmışlar. Emlak sitelerinden ve şahısları aramaya başlamışlar. Türkiye’deki konut yani biliyorsun gayrimenkul en çok girdi çıktısı olan sektör zaten. En yüksek vergi oranlarının alındığı alım satımlarının alındığı bir sektör. Devletin de bir şekilde bu sektörden kasasına bir para giriyor. Bununla ilgili ne yapabiliriz? Ne edebiliriz diyerek çok anlamlı ve güzel bir toplantı oldu. Ve bu toplantıya tabii ETSO’yu temsilen ve Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı olarak ben katıldım. Birkaç tane müteahhit arkadaşlarımız vardı. Onların katılımıyla güzel bir toplantı oldu. Toplantının amacı bu faiz oranlarının düşmesiyle ilgili daha dikkatli bir şekilde neler yapılabilir? İşte bu artışları nasıl engelleyebiliriz? Tabii bizler de müteahhit arkadaşlar da ben de emlakçılar adına, orada gerekli konuşmalarımızı yaptık.  Müteahhitlerin en büyük sıkıntısı inşaatlarda 6 taneye yakın büyük kalem var.  Maliyetiyle ilgili. Bunların altı kaleminde de müthiş derecede artışların olduğunu, çok yüksek. 10 günde bir, 15 günde bir fabrikaların direkt artış yaptıkları, örneğin işte kerestenin, demirin arttığı gibi devletin bunlara bir engel ve bunlara bir denetime altına alması gerektiğini onlar söylediler” dedi.

“14 BİN LİRALIK AYLIK ÖDEMEYİ KİM ÖDEYEBİLİR?”

Eski süreçte vatandaşların gelirlerine göre rahat kredi çekebilerek ödediğini, ancak fahiş fiyatlar sonrası 1 milyonluk daire fiyatlarının aylık ödemesinin 13-14 bin lirayı bulduğunu kaydeden Çeker “Daha önceden de faizler düşüktü ama konutlarımızın fiyatları 500, 600 bin lira.  Daire alacak kişinin 600 bin liralık daireye, 300-400 bin lira parası var işte, 200-300 bin lira daha kredi kullanayım alayım diyordu. Ama şu anda herkesin birikimi aynı, artan bir birikim yok. Aksine azalan bir birikim varKonutlar 1 milyonun üzerine çıkınca kullanılacağı kredi de bir milyona yaklaşıyor. Bugün bankayla görüştüğümüze baktığımızda yani bırakın faizi koymayı, anaparayı 120 aya böldüğümüzde bin küsür lira gibi bir ödeme planı çıkıyor ki hiçbir masrafı koymuyoruz. Yani faizi koymuyoruz. 1 milyonu böldüğünüzde, işte 120 aya, 8 bin küsur gibi rakamlar çıkıyor. Üzerine de faizini, masrafını da koyduğumuzda 8 bin liralık aylık ödeme, 12, 13, 14 bin liraya kadar çıkıyor. Bunu kaç kişi kullanabilir?” dedi.

“EVLERE TAKILAN PVC CAMLAR İRAN’DAN GELMEYE BAŞLADI”

İnşaat maliyetlerinin aşırı derecede yükseldiğini anlatan Çeker, “Şu anda talep yok. Piyasadaki daire fiyatlarımız yüksek. Arsa katılım payları çok yüksek. Düne kadar çimentonun torbası 15 lirayken,  şu anda 70 lira çimentonun torbası. Düne kadar demirin tonu 7-8 bin lirayken, şu an 18 bin lira, demirin tonu. Bakın en basitinden bahsediyorum. Bunun yanı sıra kereste aynı şekilde metreye vurduğumuz zamanda. Çünkü inşaatın temel malzemeleri bunlar. Bugün pen dediğimiz cam en büyük fiyat farklılığı cama geldi. Artık İran’dan gelmeye başladı cam. Biz fazla üretim de yapamıyoruz. Yani yapılıyor ama iç piyasaya verilmiyor.  Buna da engel yapmaları lazım. Camı üretiyor, benim diyor yurtdışı anlaşmam var diyor, yurt dışına garanti para diyor. Burada ne uğraşacağım diyor senediyle, bayisiyle. Direkman ürettiği malın yüzde 80’nini çıkartıyor, İtalya’ya, Fransa’ya, Bulgar’a. Olduğu gibi yurt dışına gidiyor.  PVC camlara baktığımız zaman korkunç artışlar var. Yani yüzde 400’ler, 500’ler” dedi.

“CUMHURBAŞKANI FAİZ İNDİRİM KARARI SONRASI DENETİMLER YAPILACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz indirim açıklamasının hemen ardından konut fiyatlarını yükseltenler için denetimin başlayacağını belirten Çeker “Bakın toplantıya gittik. Bunun için denetimler başlıyor. Vergi dairesi başkanlıkları, bütün sitelerin takibini, fiyatı artanları niye arttı diyerekten mal sahipleri ve emlakçıları çağıracaklar. Temkinli olalım. Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı faiz düşürmeden sonra fiyatı yükseltenlere denetim yapılacak. Bütün sitelerden kontrolleri almışlar vergi dairesi özellikle de toplantıda bunu bize dile getirdi. Biz bunları tapuyla da iş birliğiyle çalışıyorlar” dedi

“VERGİ DAİRESİ BAŞKANLARI KANUN TEKLİFİ İÇİN NOTLARINI CUMHURBAŞKANLIĞI’NA VERECEK”

Vergi dairesi başkanlarının yaşanılan süreci rapor oluşturarak Cumhurbaşkanlığı’na ileteceklerini, konuyla alakalı kanun teklifi oluşturulacağını dile getiren Çeker, “81 ilin Vergi Dairesi Başkanları emlak sektörü ve müteahhitleri dinleyerek almış oldukları notları Rapor  halinde  Cumhurbaşkanlığında yapacakları toplantıda hepsini birleştirecekler. Ona göre bir kanun teklifi çıkartıp bu işe bir dur diyecekler. Güzel bir denetim yapılacağını ve ayriyeten Vergi dairesi başkanına sıkıntımızı dile getirdim” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.