DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20682760,64%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Korona ruh sağlığımızı da etkiledi

Korona ruh sağlığımızı da etkiledi

ABONE OL
12 Ekim 2020 10:29
Korona ruh sağlığımızı da etkiledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüm dünyayı etkisini altına alan koronavirüs salgını birçok sektörün yanı sıra milyonlarca insanın ruh sağlığını da etkiledi. Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilde erişilebilir ruh sağlığı hizmetlerinin sağlanabilmesi için psikososyal destek hatları kurulurken, salgın döneminde halkın ve sağlık çalışanlarının yoğun kaygı, öfke, korku, çaresizlikten kaynaklanan stresin en aza indirebilmesi hedeflendi.

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü’nden 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle yapılan açıklamada, bu sene tüm dünya, milyonlarca insanın ruh sağlığını da etkileyen Kovid-19 salgını nedeniyle küresel olarak eşi görülmemiş bir sağlık önceliği yaşadığına işaret edilerek, dünya virüsü kontrol altına almak ve çözüm bulmak için mücadele ederken, yaşanan endişe ve korku duygusal sıkıntıları da artırmak olduğuna dikkat çekildi.

“450 MİLYON İNSAN RUHSAL BOZUKLUKLARLA YAŞAMAKTADIR”

2001 yılındaki DSÖ Dünya Sağlık Raporu’na göre yaklaşık 450 milyon insanın, dünya çapında sağlıksızlık ve engelliliğin önde gelen nedenleri arasında yer alan ruhsal bozukluklar yaşadığına işaret edilen açıklamada, “Her dört kişiden biri hayatlarının bir aşamasında ruhsal bir bozukluktan etkilenirken, zihinsel, nörolojik ve madde kullanım bozuklukları, toplam küresel hastalık yükünün %13’ünü oluşturmaktadır (DSÖ, 2012). Dünya Sağlık Örgütü (2018), tüm dünyada her 40 saniyede bir kişinin intihar ederek öldüğünü belirtiyor. Bu, her yıl intihar sonucu ölen 800.000’den fazla insanı temsil ediyor ve bu, savaş ve cinayet nedeniyle ölenlerin toplamından daha fazla. Ölümle sonuçlanan her intihar için intihar girişiminde bulunan daha fazla insan var. Her intihar, aileleri, toplumu ve tüm ülkeleri etkileyen ve geride kalan insanlar üzerinde uzun süreli ve yıkıcı etkileri olan bir trajedi oluşturur. Bu kasvetli tablo, ruh sağlığına her zamankinden daha fazla öncelik verilmesini gerektiriyor” denildi.

“SALGIN DÖNEMİNDE 81 İLDE PSİKOSOSYAL DESTEK HATLARI KURULDU”

Türkiye’de Mart 2020’den bu yana etkisini gösteren Kovid-19 salgın sürecinde erişilebilir ruh sağlığı hizmetlerinin sağlanabilmesi için 81 ilde pandemi psikososyal destek planlama ve çalışmaları yapıldığı belirtilen açıklamada, “Halkın ve sağlık çalışanlarının değişen günlük yaşam alışkanlıkları ve kendileri ve sevdikleri için duydukları yoğun kaygı, öfke, korku, çaresizlikten kaynaklanan stresin en aza indirebilmesi, kronik ruhsal bozukluğu olan ve takibi gereken bireylere ve ailelerine verilen desteğin sürdürülebilmesi, ayrıca sosyoekonomik sorunlar yaşayan bireylerin Vefa destek, SYDV, İŞKUR, ŞÖNİM ya da Çocuk İzlem Merkezine doğru yönlendirmenin yapılabilmesi için kurulan hatlarda, salgın öncesinde de illerinde görev yapmakta olan yetişkin ve çocuk ergen psikiyatristleri, psikolog, sosyal çalışmacı ve çocuk gelişimcilerden oluşan Sağlık Bakanlığı personeli hizmet vermektedir” dedi.

“PSİKOLOJİK BİLGİLENDİRME REHBERİ”

Yurtlarda ya da evlerinde karantina altında olan vatandaşlara veya sağlık çalışanlarına “Psikolojik Bilgilendirme Rehberi” hazırlandığına işaret edilen açıklamada, “Psikososyal Destek hatlarına ait telefon numaralarına, “covid19bilgi.saglik.gov.tr” adresinden ulaşılabilmektedir. Ruh sağlığı ve ruh sağlığı hizmetleri herkes için her zaman her yerde bir insan hakkıdır. Erişilebilir hizmetlerin artırılması ruh sağlığının korunması ve güçlendirilmesi için çok önemlidir” denildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.