DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2056300-1,02%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Koronavirüs birçok sektörü vurdu

Koronavirüs birçok sektörü vurdu

ABONE OL
12 Kasım 2021 14:04
Koronavirüs birçok sektörü vurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Edirne’de de farklı sektörlerdeki birçok işletme koronavirüs salgının başlamasıyla etkilendi. Kentimizde pandemi nedeniyle eğitim kurumlarının kapalı olması ve yine yerli ve yabancı turist sayısındaki azalma birçok işletmeyi vururken, dükkanların camlarına asılan kiralık ve satılık ilanlarında da artış yaşanıyor.

Edirne Emlakçılar Derneği Başkanı Serhat Çeker ve Edirne Tarihi Ali Paşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, Edirne’de yaşanan pandemi sürecinde kapanan iş yerleri ve kiralık sayısı artan daireler hakkında değerlendirmede bulundu.

“HEPİMİZ BİR GEMİDEYİZ ZARAR GÖRDÜĞÜMÜZDE HEPİMİZ GÖRÜYORUZ”

Dışarıda birçok işletmecinin dükkan kapatması, sektörlerin durması sonrası süreci değerlendirerek yaşanılan zararın sadece esnafları değil herkesi etkilediğini söyleyen Ali Paşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, “Okulların açılması 31 Ağustosta beklenirken 21 Eylüle ertelendi. İnsanların kafalarında soru işareti var açılıp açılmayacağı da belli değil. Tüm dünyayı etkileyen pandemi süreci Türkiye’yi de etkiledi. Bundan bütün her yer etkilendiği gibi Edirne’de olumsuz etkilendi. Okulların kapalı olması, üniversite öğrencilerinin gelmemesi, kreşlerinde kapalı olması belli başlı perakende sektörünü olumsuz yönde etkiliyor. Pandemi dolayısıyla tayin sezonları da sıkıntılı gidiyor. Zor bir süreçten geçiyoruz. Bir iki ay sonra sonbaharın gelmesiyle beraber eğer ki bu şekilde devam edersek rakamlar daha da yükseldiğinde çok sıkıntılı bir sürece gireceğiz. Buda zarar görürken zararı sadece esnaf kesimi görmüyor. Burada her kesim görüyor. Aslında hepimiz bir gemideyiz, zarar gördüğümüzde hepimiz görüyoruz. Allah hepimizin yardımcısı olsun” dedi.

“BELİRSİZLİKTEN DOLAYI KİRALIK EVLER ELİMİZDE MEVCUT”

Edirne’de eğitim kurumlarının kapalı olup, tayin ve atama sisteminin de durması ile ellerinde birçok kiralık daire olduğunu söyleyen Edirne Emlakçılar Derneği Başkanı Serhat Çeker de “Bizim tabii ki emlak sektöründe Temmuz ayı ile Ağustos ayı en hareketli olan bir sezondu özellikle Ağustos aylarında. Ağustosta öğrenciler nereye yerleştiklerini öğrenir, bir de tayin dönemleri vardı. Ama pandemi döneminde tayinlerde durmuş durumda, hiç tayin dönemi yok. Devlet kurumlarına alım yok. Öğrencilerin konusunda da okulların kapalı olması ile normalde bu zamanlarda kiralık ev zor bulunurdu. Şu anda elimizde kim gelirse kiralık ev sorduğunda var diyoruz. Eski dönemlerde var dememiz çok zordu. Ama şimdi tabii ki bu olaylardan ve belirsizlikten dolayı kiralıklar elimizde mevcut. Birçok öğrencide 4-5 aydan beri kapalı olmasıyla ve belirsizlikle normalde kaldıkları evleri boşaltarak gitti. Özellikle bir madde de var kira sözleşmelerinde. Doğal olaylardan dolayı kiradaki daireni bırakabilirsin. Sözleşmeni feshedebilirsin. Mal sahibi sözleşme var, buna uymak zorundasın, kiranı ödemek zorundasın diyebilir. Ama mahkemeye verse de bu tür olaylarda özel madde var ve o madde kiracıyı kolluyor. Şimdi mal sahipleri de mağdur oldu. Her taraftan bir mağduriyet yaşandı. Şu anda genellikle satın almak isteyenler var. O da faiz oranlarının aşağı çekilmesinden dolayı. Altının yükselmesi ile bozdurup eve yatırım yapmak isteyenler var. Dolar çıktı, çıkmaz belki diyerek bozdurup konuta yatıranlar mevcut. Şu anda da faizler eski durumuna yaklaşmaya başladı. İkinci konutların faiz oranları 0,89’lara kadar dayandı. Müteahhitlerde burada tam kullandırmıyorlar” dedi.

“EV SAHİPLERİ ESKİ KİRA ÜCRETLERİ İLE KİRALAMAYA DEVAM EDİYOR”

Ev sahiplerinin yeni kiracılar için kira bedelini arttırmadığını söyleyen Çeker, “Edirne’miz öğrenci ve memur şehri. Yeni atamalar, tayinler olmayınca, öğrencilerin yokluğu da olunca, vaka sayıları da yükselmeye başlayınca şehirde mağduriyet artıyor. Eskiden ben geziyordum kiralık yer aramaya, şimdi mal sahipleri beni bulup getiriyor dairesini. Örneğin önceki kiracı 800 liradan çıktı yine 800 liradan verelim diyor misal olarak. Şimdi kiralık alternatifi gerçekten fazla. Birçok mal sahibi kiralarına artış yapmadı. Benimde var kiracılarım ben bile yapmadım eski kiradan devam ediyoruz” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.