DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20633871,02%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kosova-Sırbistan sınırında gerginlik

Kosova-Sırbistan sınırında gerginlik

ABONE OL
20 Eylül 2021 18:02
Kosova-Sırbistan sınırında gerginlik
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kosova’nın ülkede Sırbistan plakalı otomobillerin dolaşımını bloke etmeye başlaması, Kosova-Sırbistan sınırındaki geçiş noktalarında gerginlik yaşanmasına neden oldu.

Balkan News’te yer alan habere göre; Kosova’da artık sadece “RKS” (Kosova Cumhuriyeti) plakalı araçların dolaşımına izin verileceğini söyleyen yetkililer, eski Sırp plakalı araçların dolaşımının yasaklandığını ve Sırbistan’dan ülkeye giriş yapacak Sırbistan plakalı araçlara da geçici RKS ibareli plaka verilmeye başlandığını duyurdu.

Sırplar yolları kapattı

Plaka kontrolü için sınır geçişlerine zırhlı araçlarla birlikte Kosova polisi özel kuvvetlerinin gönderilmesi ve Kosova’ya giren Sırbistan plakalı araçların plakalarının sökülerek geçici Kosova plakaları verilmeye başlanması, Sırpların tepkisine neden oldu.

Bölge basınında yer alan haberlere göre Jarinje ve Brnjak’taki sınır geçiş noktalarında yollar, protesto amacıyla buraya akın eden Sırplara ait yüzlerce araç tarafından kapatıldı.

Sırbistan polisi uzun yıllardır Kosova’dan gelen araçlardaki Kosova plakalarını kaldırıyordu. Kosova hükümetinin Sırbistan plakalı araçlara yönelik bu hamlesinin bir tür rövanş olduğu ileri sürülüyor.

Kosova ve Sırbistan 2014 yılında serbest trafik dolaşımı hususunda anlaşma sağlamıştı. Kosovalı yetkililer, 15 Eylül itibarıyla bu anlaşmanın süresinin dolduğunu açıklayarak ülkede sadece Kosova Cumhuriyeti plakalı araçların dolaşımının mümkün olacağını duyurmuştu.

Gelişmelerin ardından Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, acil milli güvenlik toplantısı gerçekleştirme kararı aldı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.