DOLAR 32,4156 0.19%
EURO 35,7329 0.62%
ALTIN 2.323,290,20
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22971372,41%
Edirne
19°

AÇIK

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

Köy Enstitüleri 82 yaşında

Köy Enstitüleri 82 yaşında

ABONE OL
18 Nisan 2022 10:26
Köy Enstitüleri 82 yaşında
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet tarihinin en önemli eğitim projelerinden biri olan Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 82’inci kutlanıyor. Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖS) Edirne İl Başkanı Gökay Bilgin, Köy Enstitüleri’nin yaparak-yaşayarak öğrenme konusunda dünyada benzeri görülmemiş bir örnek oluşturmuş ve birçok akademik inceleme ve araştırmaya örnek olduğunu söyledi.

TÖS Edirne İl Başkanı Gökay Bilgin Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 82’inci yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, Kurtuluş savaşı sonrasında halkın yüzde 80’inin köylerde yaşadığını ve vatandaşların sadece yüzde 3’ünün okuma yazma bilmekte olduğunu belirterek, “Eğitim sorununu çözmek için Atatürk, ilk defa Köy Enstitülerinin temelini oluşturan kuruluş yasalarını çıkardı. İlk önce askerliğini çavuş olarak yapmış erlerden köy eğitmeni yetiştirilip köylerine eğitmen olarak gönderilme projesini önerdi ve bu proje 1929 yılından itibaren Millet Mektepleri olarak uygulanmaya başlandı. Bu projede Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati’nin 1 Ocak 1929 günü dinlenmeden çalışmasına bağlı olarak ölmesine sebep olan gayreti ve heyecanı takdire şayandır” dedi.

Köy Enstitüleri’nin, ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı Yasa ile açılmış okullar olduğunu belirten Bilgin, “Tamamen Türkiye’ye özgü olan bu eğitim projesini 28 Aralık 1938 tarihinde Milli Eğitim Bakanı olan Hasan Ali Yücel bizzat yönetti. Neredeyse tüm Anadolu’nun okulsuz ve öğretmensiz olduğu gerçeği göz önüne alınarak, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün himayesinde, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından İsmail Hakkı Tonguç’un çabalarıyla köylerden ilkokul mezunu zeki çocukların bu okullarda yetiştirildikten sonra yeniden köylere giderek öğretmen olarak çalışmaları düşüncesiyle kuruldular. Köy Enstitüleri’nin kurulması ve yaygınlaşması konusunda pedagoji uzmanı Halil Fikret Kanad; “zorunluluktan değil özveriyle öğrenci yetiştirecek köye göre öğretmen” fikrini savunmuştu” dedi.

1940 yılından başlayarak, tarım işlerine elverişli geniş arazisi bulunan köylerde veya onların hemen yakınlarında Köy Enstitüleri açıldığını belirten Bilgin, Türkiye’de seçilen şehirlerden uzak ancak tren yollarına yakın tarıma elverişli 21 bölgede köy ilkokullarına öğretmen yetiştirmek üzere açıldı. Öğretmenler köylülere hem örgün eğitim verecek, okuma yazma ve temel bilgileri kazandıracak hem de modern ve ilmi tarım tekniklerini öğretecekti. Öğretmenler gittiği yörelerde bilinmeyen tarım türlerini de köylülere öğretecekti. Kitaba deftere dayalı öğretim yerine “iş için, iş içinde eğitim” ilkesi uygulanıyordu. Her köy enstitüsünün kendisine ait tarlaları, bağları, arı kovanları, besi hayvanları, atölyeleri vardı. Derslerin yüzde 50’lik bölümü temel örgün eğitim konularını içeriyordu. Geri kalanı ise uygulamalı eğitimdi” dedi.

Köy Enstitüsü uygulamasının Hasan Ali Yücel’in 1946’da Milli Eğitim Bakanlığından ayrılmasına kadar devam ettiğini belirten Bilgin,  Hasan Ali Yücel’den sonra Milli Eğitim Bakanı Olan Reşat Şemsettin Sirer zamanında Köy Öğretmen Okullarına dönüştürüldüğünü söyledi.

Köy Enstitüleri’nin yaparak-yaşayarak öğrenme konusunda dünyada benzeri görülmemiş bir örnek oluşturmuş ve birçok akademik inceleme ve araştırmaya örnek olduğunu ifade eden Bilgin, Tüm Öğretmenler Sendikası Edirne İl Temsilciliği Yönetim Kurulu olarak, Cumhuriyetin eserleri içinde en kıymetlisinin 7 yıl gibi çok kısa ömrüne rağmen, aydınlık yarınlar yolunda ışık olan Köy Enstitülerinin 82. Kuruluş yıl dönümünün kutlu olmasını diliyoruz. Köy Enstitülerinin yetiştirdiği eğitimci yazar Fakir Baykurt’un kurucu Genel Başkanlığını yaptığı ülkemizin ilk memur Sendikası olan Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın ilkelerine sahip çıkıyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.