DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20667681,19%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kültür Evi hizmete girdi

Kültür Evi hizmete girdi

Edirne Barutluk Mahallesi Eski TOKİ Yolu üstünde yapımı tamamlanan Edirne Belediyesi Kültür Evi törenle hizmete sunuldu.

ABONE OL
20 Mart 2024 17:34
Kültür Evi hizmete girdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Barutluk Mahallesi Eski TOKİ Yolu üstünde yapımı tamamlanan Edirne Belediyesi Kültür Evi törenle hizmete sunuldu. Temmuz 2023’te temelleri atılan bin 777 metrekare alanda içinde mutfak, yönetim odası, kadın ve erkek mescit, kadın ve erkek tuvaletleri bulunan taziye evi açılışına yoğun katılım sağlandı.

Kültür Evi’nin açılışına Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Başkan Yardımcıları Selçuk Çakır, Ertuğrul Tanrıkulu, Yaver Tetik, CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Edirne Milletvekili Baran Yazgan, CHP Edirne İl Başkanı Samet Kahraman, CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, CHP Edirne Belediye Başkan Adayı Filiz Gencan Akın, Edirne Doğu Anadolu Yardımlaşma Derneği Başkanı Yücel Karatoprak, dernek yönetimi ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“TAZİYE KÜLTÜRÜ TOPLUMUMUZUN ÇOK ÖNEMLİ GELENEĞİ”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan “Kanun çıkarmak kolaydır. Kuralları koymak kolaydır. Kuralları kaldırmak da kolaydır. Ama zor olan o insanların kendilerinin oluşturduğu yüz yılda, bin yılda oluşan gelenekler, göreneklerdir. Toplumlara, milletlere ileriye kanunlar götürmez. O kendilerinin kendi coğrafyalarında, kendi inançlarında, kendi kültürlerinde oluşturduğu o gelenekler, görenekler, örfler, adetler, ananeler ileriye taşır toplumları. O yüzden taziye kültürü bizim toplumumuzun çok önemli bir geleneği göreneği. Trakya’da biz cenazemizi defnettikten sonra mezarlıkta başsağlığı dileriz çok yakınlar eve gelir o gün gece kadınlar bir hafta evde Kur’an okurlar, biter. Bu Doğu Anadolu’da daha farklı. Güneydoğu’da biraz daha farklı. Ama bunların hepsi çok saygıdeğer kültürler, çok saygıdeğer inançlar. Niçin? Çünkü inandığınız o. Bu dünyada en güçlü şey inançtır. En güçlü şey. En güçlü duygu. Tabii ki Güneydoğu’da, Urfa’da çalışmış olmamın da verdiği avantajla orada bir Kürt köyünde yaşamış olmanın da verdiği avantajla bunları bilen yaşamış olan biriydim. Edirne’de bugüne kadar olmayan bir şeyi başlatmak için düşündüm. O kadar büyük bir sevgiyle ve samimiyetle, sıcaklıkla beni içinize aldınız ki bir gün dahi, bir an dahi bir yabancılık hissetmedim ben sizinle. Tabii sizler beni bu kadar etkileyince biz biraz kantarın topuzunu kaçırdık. 200-300 metrekare ile başladık, bin 800 metrekareye kadar geldik. O da işin ayrı hikayesi tabii. Ama güzel oldu, içimize sindi. Kaba inşaatın biz yaptık, bu kadar usta var dedik, bu kadar zanaatkar var, içimizde müteahhitler de var yani şimdi Allah var. Onlar da bir ucundan tutsun dedik ve hep beraber o Anadolu kültürünün imece kültürüyle, dayanışmasıyla, yardımlaşmasıyla kısa sürede bu hale getirdik. Türkiye’nin dört bir yanından gelip Edirne’yi yurt edinen değerli hemşerilerime, benim güzel hemşerilerime hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

“AK PARTİ 22 YILDIR NEDEN PAZARKULE’DEN EDİRNE’Yİ OTOBANA BAĞLAYAMAMIŞ?”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, “Ben bu süreci yeni öğreniyorum. Bugün öğrendim. Açılışa geldim. Ben öğrendim ki Başkanımızın konuşmasından 2023 yılında temeli atılmış, 2024’de de açılmış. Şimdi normalde kamu yönetiminin böyle olması gerekir. Bir yıl içinde temeli atılmış, vatandaşın kullanımına açılmış. Peki 22 yıldır ülkeyi yöneten Adalet ve Kalkınma Partisi, nasıl olmuş da Pazarkule’den Edirne’yi otobana bağlayamamış. Edirne’de bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğumuz bu başarılı faaliyetler, Recep Başkanımızın sizinle kurmuş olduğu bu içten ilişki doğal, ilişki, sosyal demokratların önümüzdeki dönemde de yol arıtası olacaktır. Ben bu taziye günün açılışında bu kadar hızlı bir sürede yapılmasından dolayı emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyorum. Talebim buraya hep eğlenceli günlerde gelmeniz olur” diye belirtti.

“BİR SERHAT’TAN DİĞER SERHAT’A ÖRF ADETLERİMİZLE GELDİK”

Edirne Doğu Anadolu Yardımlaşma Derneği Başkanı Yücel Karatoprak “bu yolculuğa çıkış amacımız bir taziye evi oluşturmaktır. Dünyanın hemen hemen her yerinde, her toplumda aranızdan sevdiğiniz ayrılınca, sevdikleriniz ölünce bir takım ananeler, gelenekler, görenekler sergilenir. Anadolu’da da insanlar kendilerine göre, inançlarına göre bir takım örf ve adetler meydana getirmişlerdi. Örneğin Ağrı’da bir kardeşimiz vefat ettiğinde, Türkiye’nin neresinde olursa olsun yakınları toplanır, oraya gelir. Yakınlık derecesine göre hatta dünyanın neresinde olursa olsun insanlar cenaze evine gelir. Bizler Anadolu’dan Türkiye’nin bu ucuna geldik. Bir Serhat’tan diğer Serhat’a geldik. Gelenek, görenek, örf ve adetlerimizle beraber geldik. Dolayısıyla taziye merasimi burada da devam etmektedir. Her biriniz elinizden geldiği kadar, 1 lira, 3 lira, 5 lira, belki sabahtan akşama kadar adam inşaatta çalışıyor, aldığı o 1 lirayı dernek hesabına yatırdı ve bugünlere geldik. Fakat şunu kabul edelim ki, bizlerin yaptığı, sizlerin yaptığı o yardımlarla böyle bir tesisin meydana gelmesi de imkansız. Dolayısıyla, bizlere önce kapısını açan, sonra gönlünü açan, sonra desteğini veren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’a, sizler adına, derneğim adına, üyelerim adına sonsuz teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.