DOLAR 32,5069 0.18%
EURO 34,7485 0.05%
ALTIN 2.487,331,03
BIST 9.482,96-0,50%
BITCOIN 2024685-1,06%
Edirne
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kuraklıktan tarlalar çatladı

Kuraklıktan tarlalar çatladı

ABONE OL
16 Eylül 2020 19:28
Kuraklıktan tarlalar çatladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de kuraklığa bağlı olarak topraktaki aşırı sertlik nedeniyle çiftçiler tarla sürememekten dert yanıyor. Çiftçiler eğer şu sıralar yağmur yağmazsa gelecek sene için de ekim yapamayacaklarını söylüyor.  Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, “Suyumuz yoksa bu sefer kuru tarımla ilgili üretimler yapmak zorunda kalacağız. Şu andaki durumda tehlike arz ediyor” dedi.

Trakya’da hem önceki sene hem de bu senenin kurak geçmesi nedeniyle çiftçiler, ayçiçeği, buğday gibi ürünlerde verim kaybı yaşıyor. Gelecek sene için ekim yapmak isteyen çiftiler kuraklık nedeniyle toprağın aşırı sertliğinden dolayı tarlaya giremiyor. Topraklarda 1 metreyi bulan çatlaklar oluştuğu da gözlemlendi.

“GLOBAL ISINMANIN ETKİLERİNİ GÖRÜYORUZ”

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, global ısınmaların çok net bir şekilde hissetmeye başladıklarını belirterek, “Bölgemizde kış kurağı dediğimiz ve kış aylarında almamız gereken, yağışları alamadık. Global ısınmanın etkilerini net bir şekilde görüyoruz. Onun devamında da kuraklık devam etti. Tabi kış aylarındaki kar yağışını özellikle alamamaktan dolayı, barajlarımızdaki su seviyeleri çok düşük. Ürünlere baktığımızda, buğdayın özellikle dane oluşumu döneminde, yağmura ya da kara ihtiyaç duyduğu dönemlerdeki, yağışı alamamasından dolayı, bölgemizde şu anda yapılan hasadın sonuçları da netleşti. Buğday da yüzde 25 ve 30, ay çekirdeğinde de yüzde 30 hatta yüzde 40, yüzde 50’ye varan verim düşüklüklerini görüyoruz. Bu sene ay çekirdeğinde yağ oranlarında da düşüklükler var. Yağlık olarak ekilen bir ürün olduğundan dolayı, yağ oranlarını da çok önemsiyoruz. Geçtiğimiz yıla göre yüzde 2 yüzde 3 gibi yağ oranlarında da düşüklük var.

“TEHLİKE ARZ EDİYOR”

“Biz arazilerde suyumuz az daha olsa, barajlardaki sulardan, kapalı sistem dediğimiz, basınçlı sistemlerle daha az suyla, en azında bu çeltik arazilerine, danelik, silajlık mısır gibi ürünlere çevirmemiz gerekiyor” diyen Öztürk, “Suyumuz yoksa bu sefer kuru tarımla ilgili üretimler yapmak zorunda kalacağız. Şu andaki durumda tehlike arz ediyor. Kar yağışı da alamıyoruz, global ısınmanın etkileriyle mevsimlerde değişiklik oldu. Bizim bölgemiz karasal iklim yaşayan bir bölge ama biz şu anda karasal ilklimi tam olarak yaşayamıyoruz. Doğru düzgün kar yağışı yok, havalar çok soğuk devam etmiyor, kar yağsa bile kısa sürede eriyor. Mutlaka bunların etkilerini göreceğiz. Devlet Su İşleri, bölgedeki yapılacak faaliyetleri çok iyi biliyor. Bunlarla ilgili planlamalarda yapılmış, bunlara hız vermek gerekiyor. Özellikle nehirlerimizden az olan suyu dahi bizim bir şekilde denizlere ulaştırmamız gerekiyor, depolamamız gerekiyor” dedi.

“TARLADA ÇALIŞILMIYOR”

Kuraklığın çiftçileri çok zorladığını belirten çiftçi Bülent Eren, “Verim düştü. İşçilik yapamıyoruz, tarlada çalışılmıyor. Tarlalar sürülebilecek gibi değil, toprak çok sert. Yağmur yağmasını bekliyoruz. Önceki yıllar daha iyiydi. Ne yapacağımızı bilemiyoruz, her şey yağmura bağlı” şeklinde konuştu.

“SON 90 YILIN EN KURAK SENESİYMİŞ”

Yaşanılan kuraklığın son 90 yılın en kurak senesi olabileceğini anlatan, Bahattin Peköz, “Toprağın sertliğinden tarlada ne pulluk ne ızgara, hiçbir malzeme çalışmıyor. Bütün beklentimiz yağmurun bir an önce yağması. 50-60 kilo ekin biçtik, daha önceki yıllarda da kuraklık yaşadık ama bu seneki gibi hiç görmedim. Söylenenlere göre son 90 yılın en kurak senesiymiş” ifadeleri kullandı.

Tarlasını süremeden geri döndüğünün altını çizen Necmi Aktaş ise, “Toprak olmuş 1 metre derinliğinde. İşimiz zor, şimdiye kadar hiç böyle olmamıştı. Ekim ayı geldi ama ekin yapamayız, yapsak bile tarladaki çatlaklardan tohum aşağıya gider. Yağmur yağmazsa ekin yapamayız ve gelecek sezon halimiz iyice perişan olur” sözlerine yer verdi.

Hüsnü Sarıgül

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.