DOLAR 32,3309 0.24%
EURO 35,0955 -0.12%
ALTIN 2.296,450,85
BIST 8.987,152,05%
BITCOIN 22835531,24%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kurşun tesisine itiraz ettiler

Kurşun tesisine itiraz ettiler

ABONE OL
15 Kasım 2021 18:15
Kurşun tesisine itiraz ettiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de çeşitli STK’lar ve çevre gönüllüleri, Edirne İçme Suyu Arıtma Tesisine yakın alanda kurşun kırma-eleme-yıkama tesisi kurulması projesine ve Yeniköy’de tarım alanına açılması planlanan Yeniköy Kömür İşletmesi’ne karşı Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdiler. STK temsilcileri, her iki tesisin ÇED raporlarında yanlış bilgiler olduğunu söylediler.

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen Edirne Kent Konseyi ve Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri Edirne’de kurulması planlanan kurşun kırma-eleme-yıkama tesisi ve Yeniköy Kömür İşletmesi’ne karşı itiraz ettiler.

Burada konuşan Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, kömür ocağıyla ilgili hazırlanan ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporunda akla ve mantığa uymayan bilgilerin yer aldığını belirterek, “Edirne, Yeniköy’de kurulacak olan kömür ocağı proje alanının, 1/100.binlik Trakya Çevre Düzeni Planına göre; büyük bölümünün tarım arazileri bir kısmı ormanlık alanda bir kısmı da yer altı suları besleme alanları sınırlarında kalıyor.  Yaratacağı hava, su ve toprak kirliliği, insan yerleşimlerine çok yakın olması başta olmak üzere, insan ve çevreye verebilecek olası zararları saptayarak, Edirne S.T.Ö ve çevre dostu gönüllülerimizle itirazlarımızı yapmaya geldik. Proje Tanıtım Raporunda, bu projenin Süloğlu İlçesi, Yeniköy mevkiinde tanımlanması, doğru olmayan bir bilgidir” dedi.

Eren, “Yine raporda; ‘’Değerlendirilemeyen sınıfına giren atıklar ise konteynırlarda biriktirilerek Doğanşehir Belediyesi tarafından gösterilen depolama alanına taşınarak bertaraf edilecektir.” yazıyor. Bölgede ve yakın çevresinde Doğanşehir adında bir yerleşim yeri ve belediyesi yoktur. Yaptığımız araştırmada Doğanşehir Belediyesi Malatya İl sınırları içerisinde olup, Proje alanına yaklaşık 1375 km mesafededir. Atıkların 1375 km. uzaklıktaki bir alana taşınacak olması, gerçeğe aykırı düzenlenmiş ve yetkililerce sorgulanmadan kabul edilmiş bir bilgidir” dedi.

KURŞUN KIRMA, ELEME, YIKAMA TESİSİ

Edirne İçme Suyu Arıtma Tesisine yakın alanda kurşun kırma-eleme-yıkama tesisi kurulması projesi içinde itiraz edeceklerini belirten Eren, “İkinci itiraz konumuz, kentimiz belediyesinin içme suyu arıtma tesisine 300 m yakınlıkta yapılmak istenen, Kurşun Kırma, Eleme, Yıkama Tesisi Projesi”dir. Edirne merkezine 5 km, Hasanağa Köyü’ne 2 km, Barutluk Mahallesine 1km kadar yakınlıktaki bu tesisin, insan ve çevre sağlığına zararlı kurşunun işlenmesi sırasında, yaratacağı olası zararlardan dolayı bu alanda yapılmaması gerektiğine dair çekincelerimizi oluşturarak E.Ç.G. Derneği olarak da itirazlarımızı yapacağız” dedi.

“KURŞUN AĞIR METALDİR, İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLIDIR”

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu da kurşunun ağır metal olduğunu ve insan sağlığı için çok zararlı olduğunu dile getirerek, “Edirne Belediyesi olarak itiraz dilekçesini verdik. Belediye olarak biz su arıtma tesisimize yakın bir bölgeye böyle bir tesisin yapılmasını uygun bulmuyoruz ve hukuki olarak haklarımızı kullanacağız. Kurşun ağır metaldir ve insan sağlığı için gerçekten çok zararlıdır. Bu eleme-kırma tesisi aynı zamanda bir toz bulutu yaratacaktır. Orada bizim içme suyu havuzlarımızı kirletecek. Biz gelecekte kentteki hava kirliliğini konuşacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çevreyi koruması gerekmiyor mu? Ben bir vatandaş olarak benim bakanlığımın çevremi korumasını istiyorum. ÇED raporları dâhil kes kopyala yapıştır. Hiçbir bakanlıkta bin 375 kilometre uzaklıktaki yere nasıl götüreceksin diye sorulmadı mı? Maslak mevki diyor, ÇED uygunluk raporunda. Edirne’de aradık, taradık, maslak mevkii diye bir yer yok, İstanbul’da var. Edirne merkez nüfusunu 26 bin olarak göstermişler. Çok rica ediyorum, yalvarıyorum, çevre Bakanlığı’na ne olur önünüze bir şey gelince, orada çevre mühendisleri, teknisyenler vardır, bir inceleyin. Demek ki bizim sağlığımız ve çevremizi koruması gereken bakanlığın, ne kadar ciddi olduğu buradan ortaya çıkıyor! ÇED raporlarına uygunluk belgesi verirken Allah aşkına okusunlar. Hepsi de kes, kopyala, yapıştır hepsi birbirinin aynısı.” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.