DOLAR 32,5701 0.22%
EURO 34,9407 -0.15%
ALTIN 2.443,320,30
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2090514-0,13%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kurtuluşumuzun 99’uncu yılı

Kurtuluşumuzun 99’uncu yılı

ABONE OL
25 Kasım 2021 00:12
Kurtuluşumuzun 99’uncu yılı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 99’uncu yıldönümü bugün düzenlenecek olan törenlerle kutlanacak. Edirne Valisi Ekrem Canalp ve Belediye Başkanı Recep Gürkan birer kutlama mesajı yayımlayarak Edirne halkının Kurtuluş Bayramı coşkusuna ortak oldular.

Edirne’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 99’uncu yıldönümü etkinlikleri bugün Atatürk Anıtı’na saat 10.30’da çelenklerin sunulması ile başlayacak. Çeleklerin sunulması, Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından etkinlikler Talatpaşa Caddesi’ndeki tören alanında devam edecek.

GEÇİT TÖRENİ YAPILACAK

Talatpaşa Caddesi’nde saat 11.00’de başlayacak olan törenlerde şehrin teslim alınmasının canlandırılması, İstiklal Marşı’mızın okunması, Halk Oyunları gösterisi, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın konuşmasının ardından gerçekleşecek Kurtuluş Şenlikleri Korteji’nin geçit töreni ile sona erecek.

SELDA BAĞCAN KONSER VERECEK

Ayrıca Edirne Belediyesi Edirne’nin kurtuluşunun 99. yılını düzenleyeceği “Kurtuluş Konseri” ile kutlayacak. Ünlü sanatçı Selda Bağcan, bu akşam en güzel şarkılarını Edirneliler için söyleyecek. Saraçlar Caddesi’nde gerçekleştirilecek olan konser saat 21.00’de başlayacak.

Öte yandan 25 Kasım Edirne’nin kurtuluşu nedeniyle Vali Ekrem Canalp ve Belediye Başkanı Recep Gürkan birer kutlama mesajı yayımlayarak, Edirne halkının kurtuluş bayramını kutladılar.

VALİ CANALP, “GURURLA KUTLUYORUZ”

Edirne Valisi Ekrem Canalp, 3Barış ve huzur kenti Edirne’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümünü büyük bir mutluluk ve gururla, hep birlikte kutluyoruz” dedi.

Vali Canalp mesajında şunları söyledi; “Millî Mücadele, aziz milletimizin en zor koşullarda dahi bağımsızlık ve egemenliğinden ödün vermeyeceğini, bir karış vatan toprağı için canını ve kanını esirgemeyeceğini tüm dünyaya ilan ettiği bir kahramanlık destanıdır. Acılarla ve şehitlerin kanlarıyla yoğrulan bu topraklar, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde TBMM kuvvetlerince teslim alınarak bugünkü sınırlarımıza ulaşılmıştır. Böylece birçok medeniyete ev sahipliği yapan, tarihi şan ve şerefle dolu olan bu kadim kentimiz, 25 Kasım 1922 tarihinde tekrar vatan toprağı yapılmıştır.

Sevinç, onur ve gururla kutladığımız Kurtuluş günlerimiz aynı zamanda; gençlerimize, geleceği görmek için, geçmişi anlamak gerektiğine dair bir şuur vermeye gayret ettiğimiz günlerdir. Yeni nesillerimize tarihimizi tüm gerçekliği ile anlatarak, atalarının ne gibi fedakârlıklarla bu kazanımları elde ettiklerini iyi idrak etmelerini sağlamalıyız. O günlerde vatan müdafaası için birleşen yüreklerimiz, bugün de aynı sevdayla, aynı ruhla, aynı inanç ve kararlılıkla, Cumhuriyetimizi ve demokrasimizi yüceltmek için çarpmaktadır.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve kutsal vatan topraklarımızın her bir karışı için göğsünü siper eden tüm şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi minnetle anarken, tüm Edirneli hemşerilerimin Kurtuluş Bayramını kutluyor, sevgi ve selamlarımı sunuyorum”

 GÜRKAN, “KURTULUŞUMUZUN 99. YILI KUTLU OLSUN” 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, tarihi boyunca birçok işgale uğrayan Edirne’nin, Mudanya Ateşkes Mütarekesi’yle 25 Kasım 1922 yılında bir daha terk edilmemek üzere ebedi Türk Yurdu olarak adını tarihe yazdırdığını belirterek, “Birçok acı hikayeye tanıklık eden, sadece savaşla değil açlıkla ve yoklukla da mücadele eden ama her ne olursa olsun bağımsızlığından ve özgürlüğünden vazgeçmeyen Edirne, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda durmadan, yorulmadan ilerlemeye devam edecek” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’nin Kurtuluşu’nun 99. yıl dönümü nedeniyle yayınladığı mesajında şunlara yer verdi;

“Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan kadim şehrimiz Edirne, 1361 yılında 1. Murad Hüdavendigar’ın fethinden sonra da önemini korumuştur. Osmanlı İmparatorluğu’nun en parlak dönemlerinde bu imparatorluğa bir asra yakın başkentlik yapan Edirne’miz 1912 yılında Balkan ülkelerinin Osmanlı İmparatorluğu’na karşı giriştiği savaşta maalesef en zor günlerini yaşamıştır. Tarihinin en acı ve en karanlık günlerini yaşayan Edirne, Sarayiçi’nde binlerce evladını da şehit vermiştir.

Birçok acı hikayeye tanıklık eden, sadece savaşla değil açlıkla ve yoklukla da mücadele eden ama her ne olursa olsun bağımsızlığından ve özgürlüğünden vazgeçmeyen Edirne halkı Edirne Müdafii Şükrü Paşa komutasında büyük bir mücadele sergilemiştir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı kurtuluş mücadelesiyle Edirne, 25 Kasım 1922’de; son kez kurtarılarak, gerçek sahiplerine; Türk Milleti’ne, Edirnelilere teslim edilmiştir.

Bugün içinde özgürce yaşadığımız bu topraklar, çok acılar çekmesine rağmen asla ve asla özgürlüğünden vazgeçmemiştir. Düşmana boyun eğmemiştir.  Bu yüzdendir ki Edirne, her zaman özgürlüğün kıymetini bilmiş, Cumhuriyet’in değerlerine sımsıkı bağlı kalmıştır. Şimdi bizlere düşen en büyük görev tarihimizi en iyi şekilde anlamak, bugün içinde özgürce yaşadığımız bu toprakların kıymetini bilmek ve geçmişimizden aldığımız güçle geleceğe umutla bakmaktır. Bizler, bu sorumluluğun bilinciyle Edirne’mizi daha da geliştirmek ve kentimizi turizmde, ekonomide ve eğitimde dünya kentleriyle yarışacak bir kent haline getirmek adına elimizden gelen çabayı göstermeye devam edeceğiz. Hiç kuşkusuz ki bu topraklarda Cumhuriyet’in değerlerine sahip çıkan, Atatürk’ün ilke ve devrimleri ışığında yolunu aydınlatan, bilim, teknoloji ve fen alanında ülkemize değer katacak nice nesiller yetişmeye devam edecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu fikirleri ve devrimleriyle yolumuzu aydınlatan, farklı kültür ve inançtaki insanları vatan adı altında tekrar bir araya toplayarak, bu cennet topraklarda özgürce yaşamamızı sağlayan Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi huzurunda bir kez daha saygıyla eğiliyor; Malazgirt’ten Edirne Savaşları’na; İstanbul’un Fethinden Çanakkale’ye; Çanakkale’den Kurtuluş Savaşı’na; Kurtuluş Savaşı’ndan 15 Temmuz’a bu toprakları vatan yapmak ve bu aziz vatanı korumak için canını, kanını, gözünü kırpmadan veren tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyorum. Kurtuluşumuzun 99. yılı kutlu olsun!”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.