DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2049607-1,30%
Edirne
21°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kuyruk yağı eti solladı

Kuyruk yağı eti solladı

ABONE OL
25 Kasım 2019 10:10
Kuyruk yağı eti solladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yemeklerin lezzetine lezzet katan ve doğal bir yağ olan kuyruk yağı, yüzde yüzlük fiyat artışıyla etle yarışıyor. Yaklaşık 1 sene önce 20 lira olan kuzu kuyruk yağı şimdilerde birçok kasapta 50 ile 60 lira arasında satılıyor. Kuzu kuyruk yağının ise kullanıldığı en çok tüketilen yemekler arasında kebap, lahmacun, et döner gelmekte. Kuzu kuyruk yağının yemeklere verdiği lezzeti hiçbir yağ veremeyeceğini kaydeden 50 yıllık kasap Erkan Kamberis, bu fiyatların restoranlardaki fiyatlara da etki edeceğini söyledi. Geçen yıl kuzu kuyruk yağının 18 lira olduğunu belirten Kamberis, “Şu an da kuzu kuyruk yağı et fiyatını geçti. Et 50 lira, kuzu kuyruk yağı 62 lira. Üretici eğer devam etmezse, et fiyatları daha da yükselecek” şeklinde belirtti.

“ŞU AN ET 50 LİRA, KUYRUK YAĞI 62 LİRA”

50 yıllık kasap Erkan Kamberis, “1 sene önce kuzu kuyruk yağı 18 lira civarıydı. Ağustos ayında 20-25 liraydı. Et 40 liraydı. Şu anda 62 liraya kadar kuyruk yağı bu fiyatı gördü. Et 50 lirayken biz 62 liraya kuyruk yağını satıyoruz. Bu doğal bir yağ olduğu için, kebaplarda mutlaka olması gereken bir yağ olduğu için önemi büyük. Fakat 55 lira, 60 lira, 62 liraya satılınca kebapçılar bile artık zor kullanıyor. Fiyat artışı yüzde yüzü bile geçti. Bu kuzu kesiminin azalmasıyla alakalı olaydır. Genelde doğuda kesilen kuzulardandır. Trakya’da kesilecek çok kuzu olmadığı için tüm ülkeye genelde doğu bölgesinden dağıtılır. Orada da azaldı kesimi olmuyor o yüzden fiyat artışı oluyor” dedi.

“O YAĞDAN ALINAN TAT BAŞKA YAĞDAN ALINMAZ”

Kuyruk yağının hiçbir yağda olmayan tadı olduğunu söyleyen Kamberis “Kuzu kuyruk yağının özelliği, o yağın verdiği tadı hiçbir yağdan almak mümkün değil. Kuyruk lahmacunda, dönerde, kebapta mutlaka olmalı. Olmadığı zaman o yemeğin tadını alamazsınız. Hiçbir yağda o özellik yok. Orijinal o çünkü. Mutlaka bu kuyruk yağının kebaplarda olması gerekiyor” dedi.

“KUZU KUYRUK YAĞI RESTORANLARDAKİ FİYATLARA DA ETKİ EDER”

Restoranlardaki fiyatlara kuyruk yağındaki yükselişin etki edeceğini dile getiren Erkan Kamberis “Kuzu kuyruk yağının fiyat artışının restoranlardaki yemeklerin fiyat artışına da etki eder. Maliyet hesabına baktığınız zaman artış kaçınılmaz. Bugün mesela bir et döner 15 liraya yemek gerekirken, 30 liraya yiyorsan bundan dolayıdır. Olmadan da yiyebilirsin tabi ki o yemekleri. Ama o beklediğin tat gelmez, orjinali olmaz” dedi.

“BU FİYATLAR DAHA DA YÜKSELİR”

Trakya’da kuzu kesiminin az olduğunu, üreticilerin de artık kuzu bakmadığını ve et fiyatlarının da daha yükseleceğini kaydeden Erkan Kamberis “Kuzu eti kemikli fiyatı 50 lira, 70 lira da kemiksiz fiyatı kuş başı olarak geçer. Trakya kuzu kıvırcık kuzu olarak geçer. Anadolu kuzusu tabi 10 lira daha uygun fiyatlıdır, Trakya kuzusuna göre. Trakya kuzusunun fiyatının pahalı olması da maliyet yüksek bu bölgede. Otlakiye az, köyde bakımı da zor artık, yemler pahalı. Artık herkes çok uğraşmıyor. Kar bırakmadığı için üretici uğraşmıyor. Hayvancılık her yerde zorlaştı, şartlar çok zor, maliyetler çok yüksek. En son artık ne olur bilmiyoruz ama bu fiyatlar yerinde durmaz, daha da yükselir” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.