DOLAR 32,5576 -0.11%
EURO 34,9579 0.35%
ALTIN 2.429,080,26
BIST 9.797,000,77%
BITCOIN 2077952-3,84%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kuyular çeltikte kullanılmasın önerisi

Kuyular çeltikte kullanılmasın önerisi

ABONE OL
7 Ocak 2021 11:42
Kuyular çeltikte kullanılmasın önerisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Enez İl Genel Meclis Üyesi Şenol Kılıç, içinde olduğumuz ve 2040 yılında yaşanması beklenen büyük kuraklık nedeniyle önlem olarak, DSİ’nin yer altı kuyularının çeltik üretiminde kullanılmaması gerektiğini söyledi.

İl Genel Meclisi’nin Ocak ayı oturumları devam ediyor. Meclis dün Başkan Geçmiş başkanlığında toplandı. CHP Enez İl Genel Meclis Üyesi Şenol Kılıç, İl Genel Meclisi toplantısında gündem dışı söz alarak kuraklık sorununa değindi.

Yer altı su kaynaklarının daha verimli kullanılması amacıyla DSİ’nin yer altı kuyularını çeltik üreticilerinin kullanmaması gerektiğini vurgulayan Kılıç; “Ülkemiz her ne kadar su sıkıntısı çekmiyor denilse de yapılan araştırmalarda ülkemiz aslında su fakiri bir ülke. 2040’lı yıllarda ülkemizde tıpkı orta doğuda olduğu gibi büyük su sıkıntılarının çekileceği söyleniyor. Bizim de görevimiz 2040 yılına nasıl bir Türkiye bırakırız bunun tedbirlerini almamız gerekir. Bizim en önemli meralarımızdan biri Ergene havzası. Burada Türkiye pirincinin yüzde 40’ını üretiyoruz. Bu kadar güzel pirinci üretmemizin altında yatan neden, Meriç nehrinin taşması sonucu toprakların yenilenmesidir. Bizim ovalarımızda DSİ’nin açmış olduğu yer altı sulama kuyuları var. Bu kuyular pirinç üretiminde de kullanılmakta. Buradaki topraklar 3-4 yıl sonra verimini kaybediyor. Ayrıca bu kuyulardan sulandığı için her geçen gün yer altı sularımızı da pirinç ekildiği noktasında azaltmaktayız. Onların da ileri kurumasına neden olacağız. Yayla, Erikli bu yıl büyük su sıkıntısı yaşadı. Bu yer altı sularının önemi şimdi ortaya çıktı. Keşan Belediyesi yaptığı protokolle Yayla- Erikli’ye Kocaali ve Karaincirli’de yer altı sularını kullanacak. Artık DSİ tarafından açılan yer altı sulama kuyularının pirinç üretiminde kullanılmaması gerekir” şeklinde konuştu.

“ÇATAKLARDA AKAN SUYU TUTMAMIZ LAZIM”

AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Suiçmez, meralarda çataklardan boşa akan suyun hayvancılık açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirterek; “Bölgemiz ülkemiz dünya ciddi kuraklık yaşıyor. Çoğumuz tarım ve hayvancılıkla uğraşıyoruz. Bizim yapmamız gereken, İl Genel Meclisi olarak 2021 yılında kırsal alanda akan suyu nasıl tutarız bu konuda çalışmalar yapmak. Köylerde meralarda küçük derecikler bile boşa akıyor şu anda. 2021 yılında önerim meclis olarak hangi kurum olursa olsun çataklarda akan suyu tutmamız lazım. Özel bir bütçe ayıralım, ek bütçelerden para da bulunabilir. Burada her ne kadar öncelikle insanın içme suyu farklı, ancak yabani, evcil hayvanların da suya ihtiyacı var. Bu birikinti suların yer altı sularına da etkisi olacak. İlgili kurumlara gerekli girişimlerin yapılmasını rica ediyorum” ifadelerini kullandı.

‘ÇATAKLARDA VE DERELERDE AKAN SUYU TOPLAMA’ YILI İLAN EDELİM

Suiçmez’in ardından söz alan Başkan Geçmiş de “2021 yılında akan ve yağışlarla gelen suyun tutulması yönünde çalışmalar yapmalıyız. Derelerden ve çataklardan akan suyu tutmamız gerekir. Özel bir bütçe ayıralım buna ve bu işe yoğunlaşalım. 2021 yılını “çataklarda ve derelerde akan suyu toplama” yılı ilan edelim. Bununla ilgili komisyon başkanlığımız önergeyi hazırlıyor. Dere ve çataklardaki su boşa akmayacak. Ocak ayında ciddi bir çalışma yapacağız. Göletlerin fazlalaştırılması ve hayvan sulama ile ilgili alternatif çözümler getirmeliyiz. İçme suyunu sadece vatandaşlara kullandırılıp, hayvanların kullanacağı, içebileceği alanlarda sondaj ve taşıma suyla bu kullanım sağlanabilir.” diye konuştu.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.